GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Θράκη μετά τις εκλογές!

*άρθρο του Δρ. Συμεών Σολταρίδη


*άρθρο του Δρ. Συμεών Σολταρίδη

Τελείωσαν οι εκλογές, τελείωσε το πανηγύρι, τελείωσε και η ειδησεογραφία για την Ροδόπη, την οποία Θράκη, κυρίως Ροδόπη και Ξάνθη τις θυμούνται τα ΜΜΕ στο πανελλήνιο μόνο όταν έχουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Τα σενάρια ξεκινούν στην Θράκη και αναμοχλεύονται στην Αθήνα. Και πάντα ο λόγος εθνικός, το «Εθνικόν ζήτημα».

Στην πολύπαθη Θράκη ζω από το 1978. Έζησα τόσες εκλογές και παρακολούθησα τόσα σενάρια που έκρυβαν όλο στο τέλος κινδύνους. Και όταν σημειώνω «έζησα» το εννοώ απόλυτα. Και όχι παροδικά.

Ασχολήθηκα όμως και με το αρχειακό υλικό της Θράκης ώστε να βγάζω συμπεράσματα για το πώς κινούνται τα νήματα, με ποιο σκοπό και πού στοχεύοντας.

Τελικά παρατηρώ ότι πάνω από εκατό χρόνια ακολουθείται η ίδια γραμμή. Σε θέματα που δεν μπορούν να προβλέψουν κάποιοι ή να αντιμετωπίσουν με πολιτικές κινήσεις  διογκώνονται  πάντοτε «οι γραμμές των ξένων παρεμβάσεων». Όχι όμως πιθανώς ρωσικών, αμερικανικών, ευρωπαϊκών. Αλλά μόνο των τουρκικών!

Βέβαια οι πηγές και τα αρχεία αναφέρουν στοιχεία για αναμείξεις στην Θράκη, όπως  για Ρωσικές παρεμβάσεις οικονομικές ή πολιτικές αλλά αυτές δεν τις κακολογεί κανένας. Είναι ομόθρησκες!

Ένα άλλο στοιχείο που διέκρινα στην έρευνα είναι ότι οι πολιτικές για το μειονοτικό δεν καθορίζονται στην Αθήνα. Ξεκινούν στην Θράκη, καλλιεργούνται από «ειδήμονες» με σκοπό τα πολιτικά οφέλη και έπονται τα άλλα, διογκώνονται κατάλληλα, πλασάρονται στο κέντρο το οποίο για να μην εκθέσει τα κρατικά στελέχη  ή κομματικά του μέλη και φίλους μπαίνει στο παιχνίδι και με την ανάλογη φρασεολογία προσπαθεί να κατευθύνει αυτό πλέον την κατάσταση, η οποία ξεφεύγει πολλές φορές, χωρίς να αναλογιστούν οι συνέπειες.

Παρόμοια κατάσταση ζήσαμε στις πρόσφατες εκλογές. Επί ένα χρόνο και κάτι αρχίσαμε να διαβάζουμε στα τοπικά ΜΜΕ και από εκεί αναδημοσιεύσεις περί Μειονότητας, Τουρκικού προξενείου, Δυτικής Θράκης.

Τρία σημεία πολύ γνωστά ιδιαίτερα την περίοδο των εκλογών. Τα αντικείμενα αυτά περιπλέκονταν ανάλογα με τους στόχους. Φυσικό επακόλουθο ανεφλέγη το πολιτικό τοπίο, μετά την προώθηση τους κατάλληλα και πολύ εύστοχα στην Αθήνα.

Άλλαζαν οι παρελθοντικές δηλώσεις, οι αναρτημένες  παλαιές φωτογραφίες και ανεβοκατέβαιναν συνεντεύξεις παλαιοτέρων εποχών. Οι σχεδιαστές οι κατάλληλα επιφορτισμένοι και οι έχοντες δυνατή πένα βομβάρδιζαν την κοινή γνώμη. Όλοι μιλούσαν για παρεμβάσεις, κοινό μυστικό, και συνέδεαν τις αποτυχίες ή επιτυχίες με τις παρεμβάσεις!

Έτσι φθάσαμε στις εκλογές του Μαΐου 2023. Αυτοί που διέβλεπαν την επιτυχία του μειονοτικού υποψηφίου Οζγκιούρ Φερχάτ θέλησαν να τον φάνε. Μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρχισαν οι προκλητικές έως προβοκατόρικες δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Σεκόνταραν οι μειονοτικοί συνυποψήφιοι οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω όλοι οι υποψήφιοι τοπικής αυτοδιοίκησης ή μη, συμπεριλαμβανομένων και Χριστιανών, είναι συνομιλητές πολλών κέντρων, άμεσα ή έμμεσα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΞΑΝΘΗΣ

Μάιος 2023                                           ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

  • ΝΔ        35,89%                                  30,32%   —–16.748  ψήφοι
  • ΣΥΡΙΖΑ  26,54%                                 28,49%——–15.735  ψήφοι
  • ΠΑΣ – ΚΙΝ 18,26%                                18,36% ——10.139  ψήφοι
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ                                        4,36%——-2.410    ψήφοι
  • ΕΛ.ΛΥΣΗ   4,02 %                                 3.98%—— 2.197    ψήφοι
  • ΝΙΚΗ       2.79%                                    3.16%—— 1.745  ψήφοι

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ   ΡΟΔΟΠΗΣ

Μάιος   2023                                       ΙΟΥΝΙΟΣ   2023   

  • ΣΥΡΙΖΑ   33.18%—20185 ψήφοι        33.61% ——18.352  ψήφοι
  • ΝΔ         27.06%—— 16.462 ψήφοι      28.88% —–  15.766 ψήφοι
  • ΠΑΣ – ΚΙΝ 22.63%—– 13.769 ψήφοι      19.91%——-10.377 ψήφοι
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ —–                                3.02%——-1.649 Ψήφοι
  • ΕΛ.ΛΥΣΗ  4.20%——-2.158 ψήφοι       4.14%—— 2.258 ψήφοι
  • ΝΙΚΗ    1.87% ——-1.138 ψήφοι         2.64%  —– 1.439 ψήφοι.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Θράκη η αποχή άγγιξε στα 50% περίπου. Ως προς τους μειονοτικούς ψηφοφόρους το ποσοστό έφθασε το 55%. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι από τους 26.000 μειονοτικούς ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την μερίδα του λέοντος, διατήρησε περίπου την δύναμη του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  και το υπόλοιπο συμμετείχε στην αποχή.
  • Παρατηρήθηκε μια συσπείρωση των δύο εκλογικών σωμάτων. Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώθηκε το μειονοτικό στοιχείο με αρκετή αποχή, ενώ στη ΝΔ συσπειρώθηκε το χριστιανικό, αν και από τη ΝΔ παρατηρήθηκε διαρροή προς τα ακραία δεξιά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 1.850 ψήφους σε σχέση με τον Μάιο οι οποίες ήταν κατά 95% Χριστιανικές μια και οι ψηφοφόροι του τέως βουλευτή  Δημήτρη Χαρίτου δεν ψήφισαν το κόμμα τους παρά τις διορθωτικές δηλώσεις που έκανε ότι «δεν έγιναν κατανοητά τα λεγόμενα τους» και παρανοήθηκαν.
  • Φάνηκε ότι η πολιτική της ΝΔ ήταν κατά κύριο λόγο να περιφρουρήσει τις διαρροές προς την δεξιά πτέρυγα της. Για τον λόγο αυτό καλλιεργήθηκε έντονα το σενάριο της κινδυνολογίας. Σε αυτό βοήθησε και η διαμαρτυρία που είχε κυκλοφορήσει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Έτσι παρατηρήθηκε ένα κινούμενο όχημα με ψήφους χριστιανών. Από ΣΥΡΙΖΑ έφυγε και πήγε προς τη ΝΔ , ενώ από τη ΝΔ μεταπήδησαν προς τα άκρα της δεξιάς περίπου 5,5% καθαρά ψηφοφόροι της ΝΔ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του κατά 5.500 μειονοτικούς ψήφους, ενώ μειώθηκαν αισθητά οι μειονοτικοί ψήφοι από τη ΝΔ μετά την παραίτηση του Μουσταφά Κατραντζή και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λόγω της μη συμμετοχής της υποψηφίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου η οποία είχε συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχασε από την δύναμη του περίπου 3.400 ψήφους κυρίως μειονοτικούς, αφού είναι γνωστή η δύναμη του σε χριστιανικές ψήφους οι οποίοι μεταπήδησαν οι περισσότεροι σε ΝΔ και ακραία κόμματα.

Η ίδια ανάλυση θα μπορούσε να γίνει και στο Νομό Ξάνθης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι λόγω μειονότητας αύξησε τα ποσοστά του, ενώ η ΝΔ τα μείωσε με αποτέλεσμα να φανεί η διαρροή σε ακραία δεξιά κόμματα.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

  • Μια χρονάτη κατάσταση, μια ένοχη σιωπή, μια πολιτική που συμφέρει τους πάντες και δημιουργήθηκε με έντονα χαρακτηριστικά έπληξε για λόγους πολιτικά συμφεροντολογικούς την Θράκη και πάλι. Και συνεχίζουν ορισμένοι να προβοκάρουν καταστάσεις. Ο αγώνας έληξε. Η χαμένη και πάλι είναι η Θράκη. Το παιχνίδι ξεχάστηκε. Οι τελευταίες δηλώσεις θα γίνουν που θα λένε «εκφράζω το σύνολο»! 
  • Ορισμένοι ίσως δεν θα αρεστούν στην ανάλυση μου και θα σχολιάσουν επικαλούμενοι εθνικά ζητήματα.  Καλοδεχούμενες οι απόψεις τους. Δημοκρατία έχουμε, εξάλλου και ο διάλογος είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας.  Δέχομαι την κάθε καλοπροαίρετη κριτική κυρίως διαβασμένους  και όχι ημιμαθείς πολιτικολογούντες!.

Δεν υπάρχουν σχόλια