GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έμφραγμα: Γιατί απειλεί περισσότερο τις γυναίκες;

Με το έμφαγμα να είναι μια πάθηση που έχει φέρει τον θάνατο σε πλήθος ανθρώπων, για δεκαετίες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες είναι ...


Με το έμφαγμα να είναι μια πάθηση που έχει φέρει τον θάνατο σε πλήθος ανθρώπων, για δεκαετίες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στον κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή από ό,τι οι άνδρες.

Γιατί;

Γιατί οι γυναίκες συχνά ζητούν βοήθεια όταν είναι ήδη αργά.

Η καθηγήτρια Καρδιολογίας Κριστιάνε Τιφενμπάχερ στην κλινική Μάριεν στο Βέζελ και μέλος της Γερμανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, μάλιστα έχει πολλά παραδείγματα στο βιογραφικό της.

Μια εξ αυτών και μια 52χρονη που κατέρρευσε στην πύλη και χρειάστηκε να την επαναφέρουν.

Είχε πάει στον ορθοπεδικό με πόνους στο χέρι και το στήθος και ο γιατρός, αντί να την κρατήσει στο νοσοκομείο, την έστειλε σπίτι.

Σημειώνεται μάλιστα, πως η γυναίκα είχε υποστεί και στο παρελθόν καρδιακή προσβολή και δεν μπορούσε να ερμηνεύσει σωστά τα συμπτώματα, ούτε η ίδια αλλά ούτε και ο γιατρός.

Σύμφωνα πάλι με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Πράγα και στην οποία συμμετείχαν 884 ασθενείς, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ήταν γυναίκες, εκείνες χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 15 λεπτά περισσότερα από ό,τι οι άνδρες ίδιας ηλικίας μέχρι οι γιατροί να παρέμβουν για την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηρίων.

Εντός 30 ημερών, σχεδόν το 12% των γυναικών είχαν πεθάνει σε σχέση με το 5% των ανδρών, ενώ οφείλει να σημειωθεί πως στην εν λόγω μελέτη πολλές γυναίκες είχαν συχνά άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις.

Γι’ αυτό οι ερευνητές διεξήγαγαν άλλη μια ανάλυση, όπου χώρισαν τους άνδρες και τις γυναίκες με βάση τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η χοληστερόλη και το κάπνισμα.

Πάλι, οι γυναίκες ήταν περισσότερες.

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των γυναικών είχε υποστεί καρδιακή προσβολή και το 11% πέθανε μέσα σε 30 μέρες, ενώ στους άνδρες η ίδια συνθήκη ίσχυε μόνο για το 3%.

 Διαφορετικά συμπτώματα

Όπως ακόμα αναφέρει η καθηγήτρια Τιφενμπάχερ οι γυναίκες εμφανίζουν συνήθως λιγότερο ξεκάθαρα συμπτώματα όπως δύσπνοια, τράβηγμα στα χέρια, ανεξήγητη κόπωση, άγχος, εφίδρωση, ναυτία, ή εμετός και πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς ή την πλάτη.

Αντίθετα στους άνδρες το πιο σύνηθες σύμπτωμά τους είναι ο πόνος στο στήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια