GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


4 πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν το παιδί σου λέει συνέχεια “όχι”

“Πάμε να πλύνουμε τα δοντάκια”, “θα φας το κοτόπουλο σου;”, “πάμε για ύπνο”, “θα φύγουμε από την παιδιή χαρά;”. Μήπως ό,τι κι αν ρωτήσεις το...


“Πάμε να πλύνουμε τα δοντάκια”, “θα φας το κοτόπουλο σου;”, “πάμε για ύπνο”, “θα φύγουμε από την παιδιή χαρά;”. Μήπως ό,τι κι αν ρωτήσεις το 2-3 ετών παιδί σου θα σου απαντήσει “όχι”;. Φαίνεται ότι είναι η αγαπημένη του λέξη αφού μπορεί καλά-καλά να μη ξέρει να λέει το όνομά του ή τη λέξη “κοτόπουλο” αλλά σίγουρα ξέρει τι θέλει και τι δεν θέλει!

Πρόκειται για μια πολύ φυσιολογική φάση της ανάπτυξής του, στην οποία εξελίσσει την προσωπικότητά του, αποκτά μια ανεξαρτησία και αναπτύσσει την κρίση του. Το “όχι”, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση και ο τρόπος του να σου εκφράσει τις επιθυμίες του.

Αν έχεις δοκιμάσει να πείσεις το παιδί σου με επιχειρήματα γιατί πρέπει να πλύνει τα δόντια του, αν έχεις φωνάξει κι είδες γρήγορα ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα κι αν έχεις ακόμα προσπαθήσει να δωροδοκήσεις/ικετέψεις για να πάει για ύπνο αλλά έχεις κουραστεί, τότε θα ξέρεις σίγουρα ότι χρειάζεσαι κάτι πιο “ισχυρό” για να περάσεις τη φάση του “όχι”.

Για να μην απαντήσει “όχι” κάνε τη σωστή ερώτηση

Αν ρωτήσεις “πάμε για ύπνο” μπορεί να απαντήσει ναι ή όχι (ξέρεις ποια θα είναι η απάντηση). Αν, όμως, ρωτήσεις “θες να πάμε τρέχοντας ή χοροπηδώντας μέχρι το κρεβάτι” θα διαλέξει ένα από τα δύο. (Ναι, υπάρχει η περίπτωση να πει τίποτα από τα δύο, τότε βρες κάτι πιο διασκεδαστικό για να το δελεάσεις!). Όταν δίνεις επιλογή στο παιδί, νιώθει ότι έχει λίγο τον έλεγχο και νιώθει πολύ καλύτερα!

Θέσε τα όρια

Ο γνωστός κανόνας του “έχεις 5 λεπτά”. Αν δεν θέλει να φύγει από το πάρκο, να τακτοποιήσετε μαζί τα παιχνίδια του κ.ο.κ. τότε πες “σε πέντε λεπτά θα φύγουμε, θα καθαρίσουμε κλπ). Έτσι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πότε και ποια είναι τα όρια που έχεις θέσει. Μπορείς, μάλιστα, να τους δώσεις και κάτι να περιμένουν όπως “σε 5 λεπτά θα φύγουμε και μόλις φτάσουμε σπίτι θα διαβάσουμε το αγαπημένο σου βιβλίο”.

Να έχεις μαζί σου παιχνιδάκια!

Οι αντιπερισπασμοί λειτουργούν καλά όταν περνάς τη φάση του “όχι” με το παιδί και θέλεις λίγα λεπτά ηρεμίας. Ειδικά αν βρίσκεσαι έξω και δεν έχεις πολλές αντοχές ή επιλογές, καλό είναι να έχεις παιχνιδάκια μαζί σου που θα του αποσπάσουν την προσοχή ώστε για λίγο να σταματήσει τα “όχι”.

Πες “ναι”!

Οι ειδικοί λένε πως αν οι γονείς περιορίσουν τα “όχι” του τότε θα αποθαρρύνουν και το παιδί να λέει “όχι”. Τα παιδιά τα απορροφούν όλα σαν σφουγγάρια, οπότε αν ακούει συνέχεια “όχι” και “μη” λογικό είναι να θέλει να το μιμηθεί. Αντί να λες “όχι δεν ζωγραφίζουμε στον τοίχο” πες “ζωγραφίζουμε στο χαρτί μόνο”. Αντί να λες τι δεν πρέπει να κάνει, θα είναι πιο κατανοητό για εκείνο να του λες τι πρέπει να κάνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια