GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θερινό Ηλιοστάσιο: Γιατί σήμερα (21/6) είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Σήμερα (21/6) είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η οποία και ονομάζεται «Θερινό Ηλιοστάσιο», καθώς όπως λέει και το όνομα ο ήλιος μοιάζει ...


Σήμερα (21/6)
είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η οποία και ονομάζεται «Θερινό Ηλιοστάσιο», καθώς όπως λέει και το όνομα ο ήλιος μοιάζει να είναι ακίνητος και είναι η μέρα που μπαίνει και επισήμως το καλοκαίρι.

Την ημέρα αυτή ο ήλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο στον ουρανό, παρόλο που πολλοί ίσως φαντάζονται ότι θα συνέβαινε το αντίθετο, αφού μιλάμε για το καλοκαίρι.

Η ζεστασιά του καλοκαιριού προέρχεται αποκλειστικά από την κλίση του άξονα της Γης και όχι από το πόσο κοντά βρίσκεται στον ήλιο κάθε δεδομένη στιγμή.

Ο υπολογισμός του έτους βασίζεται ως γνωστόν στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η τροχιά αυτή, που δημιουργεί τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του έτους, έχει τέσσερα καθοριστικά σημεία: την εαρινή ισημερία (20 ή 21 Μαρτίου), το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου), τη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου). Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν για το Βόρειο Ημισφαίριο και οι αντίστροφες για το Νότιο.

Κάθε χρόνο στις 20 ή 21 Ιουνίου, ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι, παρατηρείται η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο (θερινό ηλιοστάσιο, το λιοτρόπι, όπως το λέει ο λαός) και αντιστρόφως η μικρότερη ημέρα για το νότιο ημισφαίριο. Για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και για το Νότιο Ημισφαίριο του χειμώνα.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η μέρα αυτή γιορτάζεται εμε φωτιές σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά και άλλα έθιμα.


Για παράδειγμα, στην Αλάσκα το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται με μεταμεσονύκτιο αγώνα μπέιζμπολ.

Στην Ελλάδα συνδυάζεται με τις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού και τον Κλήδονα, δύο έθιμα που τελούνται την παραμονή του Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου (23 Ιουνίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια