Πώς τα πέρασες σήμερα στο σχολείο αγάπη μου; -Καλά. Πώς τα πήγες στην ορθογραφία; -Καλά.
- Πώς τα πέρασες σήμερα στο σχολείο αγάπη μου; -Καλά.
- Πώς τα πήγες στην ορθογραφία; -Καλά.
Τι κάνουν οι φίλοι σου; -Καλά.
Μία από τις πιο δύσκολες (και εκνευριστικές!) προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις ως γονέας είναι να πείσεις το παιδί σου να σου μιλήσει με περισσότερες από μία λέξεις για το πώς περνάει τη μέρα του στο σχολείο.
Ακόμη και το πιο ομιλητικό και εξωστρεφές παιδί θα περάσει τη φάση του ξερού και αποστομωτικού «καλά» και θα διαλύσει κάθε σου λαχτάρα και ευχάριστη διάθεση να μάθεις το πώς πέρασε τη μέρα του, τι έκανε με τους φίλους του, αν είναι χαρούμενο ή αν δυσκολεύεται.
Μη χάνεις, όμως, το κουράγιο σου! Μπορεί το παιδί σου αυτή τη στιγμή να συμπεριφέρεται σαν ντίβα που με το ζόρι ανέχεται τον ενοχλητικό παπαράτσι (εσένα δηλαδή!), αλλά με τις κατάλληλες ερωτήσεις θα σου ανοιχτεί και θα μιλήσει πιο αναλυτικά για τη μέρα του.
Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της ημέρας σου; Γιατί;
Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι συνήθως «το διάλειμμα» ή «η γυμναστική», αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή αρχή για να μιλήσετε για διάφορα πράγματα που συνέβησαν αυτές τις ώρες. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με το να μοιράζονται αυτά που τους αρέσουν και εσείς αποκτάτε μια καλύτερη εικόνα για το πώς περνάνε στο σχολείο.
Είναι σημαντικό οι ερωτήσεις σας να μην επιτρέπουν μονολεκτικές απαντήσεις. Ζητήστε να σας περιγράψουν τι τους άρεσε, αλλά και για ποιο λόγο πέρασαν τόσο καλά. Σύντομα θα δείτε ότι εκεί, η γλώσσα τους πάει ροδάνι…
Τι καινούριο έμαθες σήμερα;
Μια απλή ερώτηση που όμως «ανοίγει» έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί. Μέσα από τις απαντήσεις του θα καταλάβετε πολλά, όπως τι το εντυπωσίασε, τι το δυσκόλεψε και πώς αντιλαμβάνεται γενικότερα τον ρόλο του σχολείου.
Για να γίνει πιο ευχάριστη η συζήτηση, μιλήστε στο παιδί για τη δική σας ημέρα και μοιραστείτε μαζί του αν μάθατε κάτι καινούριο στη δουλειά, τι σας ενθουσίασε και τι σας απασχολεί.
Βαρέθηκες καθόλου; Υπάρχει κάτι που σε στενοχώρησε σήμερα;
Για να μπορέσει το παιδί να ανοιχτεί και να νιώσει άνετα να μας μιλήσει πρέπει να του κάνουμε στοχευμένες ερωτήσεις χωρίς ίχνος κριτικής διάθεσης – ακόμα και αν υποψιαζόμαστε ότι συμπεριφερθήκε με λάθος τρόπο.
Ακόμα κι αν δεν μάθουμε όλα όσα θα θέλαμε, σίγουρα θα έχουμε βρει ένα κοινό σημείο επαφής μαζί του, το οποίο θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο μελλοντικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια