GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πρόγραμμα Σταθερότητας: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερος πληθωρισμός το 2023

Τι προβλέπει για πλεονάσματα, δημόσιο χρέος και ανεργία


Τι προβλέπει για πλεονάσματα, δημόσιο χρέος και ανεργία

Με τον πήχη για την ανάπτυξη να έχει τοποθετηθεί ψηλότερα και τον πληθωρισμό να κινείται με χαμηλότερες ταχύτητες καταθέτει το οικονομικό επιτελείο την Κυριακή (30/4) στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καλύπτει την περίοδο 2023-2026.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος ανεβαίνει στο 2,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8% με κινητήριες δυνάμεις την ισχυρή άνοδο του τουρισμού, των επενδύσεων και των εξαγωγών ενώ για το 2024 προβλέπεται οριακή επιτάχυνση στο 2,5%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού παρά το ράλι των τιμών στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στη περιοχή του 4,5% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Επισημαίνεται ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,6% από 6,1% τον Φεβρουάριο και 7% τον Ιανουάριο και όλα δείχνουν ότι περνάει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης μετά την εκρηκτική αύξηση το 2022.

  Βέβαια οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς πάνω από 14% ενώ σε βασικά είδη ξεπερνούν το 23% διευρύνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το καταλάγιασμα του κύματος της ακρίβειας οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση του ενεργειακού πληθωρισμού που οδηγεί την ομάδα «στέγαση σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο ανησυχητικές εστίες ανάφλεξης καταγράφονται στα διαρκή αγαθά και σε υπηρεσίες ενισχύοντας το δομικό πληθωρισμό και καθιστώντας αβέβαιη την ένταση της αποκλιμάκωσης του γενικού δείκτη τιμών τους επόμενους μήνες.

Πρωτογενές πλεόνασμα

  Στο δημοσιονομικό πεδίο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 παραμένει στο 0,7% του ΑΕΠ με αρμόδιους παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο πλεόνασμα λόγω των αισθητά καλύτερων σε σχέση με τις προβλέψεις επιδόσεων το 2022 καθώς ο προϋπολογισμός έκλεισε με οριακό πλεόνασμα 0,1% έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. Για το 2024 θα απαιτηθεί εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2% του ΑΕΠ για να διαμορφωθεί στο 2,2% από το 2025 και μετά.

Ωστόσο ο τελικός μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για του κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που αναμένεται να καταλήξουν στο οριστικό πλαίσιο το Φθινόπωρο Πάντως μία πρώτη εικόνα για τους στόχους των πλεονασμάτων για το 2024 θα έχουν τα κράτη-μέλη τον Μάιο όταν η Κομισιόν θα δώσει κατευθύνσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 162% για να μειωθεί περαιτέρω το 2024 στο 155% ενώ η ανεργία προβλέπεται στο 11,8% το 2023 με υποχώρηση σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2026 και σε κάτω από το 8% το 2027.

















Δεν υπάρχουν σχόλια