Το βιβλίο της συγγραφέα και μαμάς έξι παιδιών Laura Bennet, “Δεν σε Τάισα Χθες”; Ένας Οδηγός για Ισορροπημένες Μαμάδες σε Ψηλά Τακούνια, θεω...
Το βιβλίο της συγγραφέα και μαμάς έξι παιδιών Laura Bennet, “Δεν σε Τάισα Χθες”; Ένας Οδηγός για Ισορροπημένες Μαμάδες σε Ψηλά Τακούνια, θεωρήθηκε η βίβλος της χαλαρής μητρότητας. Η cool μαμά, μας δίνει τους δικούς της αντι-κανόνες της μητρότητας.
Η Laura Bennett δεν είναι μια υπερπροστατευτική μαμά, ούτε μια μαμά που προλαβαίνει κάθε επιθυμία των παιδιών της. Είναι μια συνηθισμένη μαμά έξι παιδιών, που έχει αναλάβει μια επικίνδυνη αποστολή. Να μεγαλώσει έξι παιδιά στη ζούγκλα του Μανχάταν, προσπαθώντας να συνδυάσει μητρότητα και δουλειά. Η συγγραφέας είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, έχει ήδη δημιουργήσει μια δική της σειρά από ρούχα και αξεσουάρ, ενώ παράλληλα είναι μία από τις παρουσιάστριες του fashion reality Project Runway. Είναι, δηλαδή, μια πολυάσχολη γυναίκα, που όμως δεν ξεχνάει ποτέ να φροντίσει τον εαυτό της.
Η Laura έχει μια θεωρία που λέγεται: «Η Θεωρία της Μάσκας Οξυγόνου». Όταν το αεροπλάνο έχει αναταράξεις και πέσουν οι μάσκες, πρώτα θα βάλετε τη μάσκα στον εαυτό σας και μετά στα παιδιά σας. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή. Φροντίστε πρώτα τον εαυτό σας και μετά τα παιδιά. Αν δεν είναι μια μαμά καλά, δεν είναι ούτε και τα παιδιά της. Εννοείται πως κάποιες φορές τα έχει ταΐσει junk food, τα έχει αφήσει λερωμένα ή αδιάβαστα.
Η ίδια είναι θιασώτης του laissez faire parenting. Πρόκειται για μια νέα τάση ανατροφής παιδιών, που λειτουργεί ως αντίδοτο σε έναν άλλον τρόπο ανατροφής, το over parenting. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τους γονείς που ασχολούνται σε υπερβολικό βαθμό με τα παιδιά τους ως over-parents. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «παρενέργεια» που αφορά τους γονείς των τελευταίων γενιών, οι οποίοι, αποκτώντας από επιλογή ένα ή δύο παιδιά, διαθέτουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για αυτά, έχοντας όμως ταυτόχρονα και πιο αυξημένες προσδοκίες.
Το «laissez faire parenting»
Είναι ένας πιο χαλαρός τρόπος προσέγγισης της ανατροφής των παιδιών, που αποφορτίζει την οικογενειακή ζωή κι όλα τα μέλη της από παράλογες πιέσεις κι άνευ ουσίας υποχρεώσεις. Βασικός στόχος είναι να επανέλθει η χαμένη ισορροπία στην οικογένεια, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και του έντονου τρόπου ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια τέτοια οικογένεια δεν υπάρχει πρόγραμμα, όρια και κανόνες πειθαρχίας. Υπάρχει, όμως, μεγαλύτερη ευελιξία.
Το laissez faire parenting ουσιαστικά επιτρέπει στα παιδιά να είναι παιδιά και στους γονείς να διαφοροποιούνται κάποιες φορές από αυτά.
Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους το χρόνο, το χώρο και τα περιθώρια να εξερευνήσουν τον κόσμο, και μόνα τους, χωρίς διαρκείς υποδείξεις και οργανωμένα πλαίσια. Δεν φορτώνουν υπερβολικά την καθημερινότητά τους με δραστηριότητες για το παιδί ή με το παιδί. Αντίθετα, κρατούν το πρόγραμμα υπό έλεγχο, ώστε να υπάρχει χρόνος για χαλάρωση και ξεκούραση ή απλά για να είναι όλη η οικογένεια μαζί, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να κάνουν «κάτι». Διατηρώντας τα τρία απαραίτητα είδη χρόνου της οικογένειας: προσωπικός, ένας προς έναν, και όλοι μαζί. Η Laura Bennett υποστηρίζει ότι τα παιδιά το μόνο που δεν χρειάζονται είναι νευρωτικούς γονείς, που απαιτούν από εκείνα να’ναι τέλεια.
Και μας δίνει τους δικούς της αντί-κανόνες ανατροφής:
Επιτρέψτε στα παιδιά να κάνουν λάθη και να διασκεδάσουν και όλα θα πάνε καλά:
Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να μην ξεχνάτε να τα παίρνετε από το σχολείο.
Μέσα στο πανδαιμόνιο που υπάρχει σε ένα σπίτι με τόσα παιδιά, μην ξεχνάτε ποτέ να φροντίζετε τον εαυτό σας:
Ντυθείτε όμορφα ή αλλιώς μείνετε σπίτι.
Μην χάνετε την ουσία: Τα πράγματα έχουν γίνει πολύπλοκα για τις νέες μαμάδες. Καθισματάκια αυτοκινήτου με ζώνες, τροφές με συντηρητικά, συστήματα ενδοεπικοινωνίας για το μωρό. Αν χαθείτε μέσα στον κυκεώνα των μικροπραγμάτων, δεν πρόκειται να απολαύσετε τη μητρότητα. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και μπορεί να «χάσετε» αυτό το υπέροχο μεγάλωμα, για αστεία άγχη.
Μη γίνεστε freak με την υγιεινή διατροφή: Τέσσερα υγιεινά γεύματα την εβδομάδα αρκούν. Τις υπόλοιπες ας φάτε πίτσα. Βάλτε λίγο χιούμορ στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε με αισιοδοξία τη ζωή και με αίσθηση του χιούμορ, ακόμα κι αν όλα πηγαίνουν στραβά.
Το να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο στον εαυτό σας, δεν είναι ούτε εγωιστικό, ούτε θα πληγώσει τα παιδιά σας:
Ίσα – ίσα που θα τους κάνει καλό να βλέπουν τη μαμά τους όμορφη και ευχαριστημένη.
Μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά σε θέματα ανάπτυξης και όχι μόνο:
Είναι καλό να είστε ενημερωμένη για τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού, χωρίς όμως να αγχώνεστε. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί έχει όχι μόνο το δικό του ρυθμό εξέλιξης, αλλά και το δικό του ταμπεραμέντο.
Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσεις για το πώς να μεγαλώσεις ένα παιδί: Το παιδί δεν είναι έπιπλο που συναρμολογείται. Τι, δηλαδή, αν δεν σου κάνει, το επισκευάζεις ή το πετάς; Τα παιδιά μεγαλώνουν με τις οδηγίες της καρδιάς μας.
Γνωρίστε καλύτερα το παιδί σας: Μην εστιάζετε μόνο στη φροντίδα, στη διατροφή ή στη μελέτη. Το παιχνίδι με το παιδί, οι βόλτες στο πάρκο, ακόμα και το να δείτε μαζί τηλεόραση, βοηθούν κι εσάς να χαλαρώσετε αλλά παράλληλα σας δίνουν και την ευκαιρία να το γνωρίσετε καλύτερα. Ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε με το παιδί κάνοντας κάτι ευχάριστο, βοηθά στο δέσιμο της σχέσης.
Αποδεχτείτε το παιδί σας:
Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού σας η ειλικρινή αποδοχή από μέρους σας. Του δίνετε τον τρόπο να αγωνιστεί για να γίνει αυτό που θέλει και όχι αυτό που θέλετε εσείς. Ακόμα, όταν ένα άτομο ξέρει ότι το αποδέχονται, νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα δύσκολο πράγμα, αλλά μπροστά στην περιπέτεια που λέγεται μητρότητα, δεν είναι παρά ένας περίπατος στον ήλιο.
Ακολουθήστε μόνο τους δικούς σας κανόνες ανατροφής και μην ακούτε τον οποιονδήποτε:
Γιατί να μπείτε στη διαδικασία να απολογηθείτε σε έναν άγνωστο για το αν θηλάζετε ή όχι;
Η μητρότητα είναι η δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο: Και το μόνο «όπλο» για να την αντιμετωπίσεις είναι το χιούμορ.
Τα παιδιά μαθαίνουν από μόνα τους: Δεν χρειάζεται να τους δείξουμε πώς δουλεύει ένα παιχνίδι. Οι περισσότεροι γονείς που παίζουν με τα παιδιά τους, το κάνουν για τον εαυτό τους, επειδή αρέσει στους ίδιους το παιχνίδι. Αν δεν θέλετε να παίξετε, απλώς μην το κάνετε.
πηγη : themamagers.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια