GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Την δεύτερη υψηλότερη παραγωγή σιτηρών στον πλανήτη αναμένουν οι ειδικοί

Σε 784 εκατ. τόνους αναμένεται να ανέρθει η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023, η οποία θα είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτ...


Σε 784 εκατ. τόνους αναμένεται να ανέρθει η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023, η οποία θα είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, αν και μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε ο FAO, στη Βόρεια Αμερική αναμένονται ισχυρές εκροές, καθώς οι αγρότες αύξησαν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις λόγω των υψηλών τιμών που κατέγραψαν τα σιτηρά.

Την ίδια στιγμή, στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, οι προοπτικές παραγωγής για τις καλλιέργειες χονδροειδών σιτηρών το 2023 είναι γενικά ευνοϊκές, ενώ οι συνολικές φυτεύσεις αραβοσίτου στη Βραζιλία προβλέπεται να φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο FAO αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2.774 εκατομμύρια τόνους, η οποία εξακολουθεί να είναι κατά 1,3% χαμηλότερη από ό,τι το 2021.

Η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών το 2022/23 προβλέπεται να ανέλθει σε 2.780 εκατομμύρια τόνους, παρουσιάζοντας μείωση 0,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ο FAO προβλέπει επίσης, ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών που λήγουν το 2023 θα μειωθούν κατά 1,2% από τα επίπεδα έναρξής τους, φτάνοντας τους 844 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι μειώσεις στα αποθέματα χονδρόκοκκων σιτηρών και σε μικρότερο βαθμό στα αποθέματα ρυζιού προβλέπεται να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων σιταριού.

Με βάση τις νέες προβλέψεις, ο παγκόσμιος δείκτης αποθεμάτων σιτηρών προς χρήση θα ανέλθει στο 29,5%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,8% φτάνοντας τους 473 εκατομμύρια τόνους.

Οι ξηρασίες, οι συγκρούσεις και οι υψηλές τιμές, μαζί με τις οικονομικές δυσχέρειες, επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές χώρες.

Συνολικά 45 χώρες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των καλλιεργειών και την επισιτιστική κατάσταση, μια τριμηνιαία έκδοση του Παγκόσμιου Συστήματος Πληροφόρησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης (GIEWS) του FAO.
























Δεν υπάρχουν σχόλια