GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πάρκινσον: Επαναστατική μη επεμβατική θεραπεία καταπολεμά τα συμπτώματα, χωρίς φάρμακα

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον, μετά τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που παρουσιάζεται μια μη επεμβατική...


Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον, μετά τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που παρουσιάζεται μια μη επεμβατική μέθοδος, η οποία προσφέρει σημαντική βελτίωση στο τρέμουλο, την κινητικότητα και άλλα συμπτώματα, χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων ή την υποβολή σε χειρουργική διαδικασία, σύμφωνα με το New England Journal of Medicine.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (UMSOM) χώρισαν 94 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε δύο ομάδες – η μια ομάδα υπεβλήθη στη θεραπεία εστιασμένου υπερήχου, ενώ η άλλη σε μια εικονική θεραπεία.

Το εστιασμένο υπερηχογράφημα είναι μια διαδικασία χωρίς τομή, που εκτελείται χωρίς την ανάγκη αναισθησίας ή νοσηλείας στο νοσοκομείο, με τους ασθενείς να παραμένουν σε πλήρη εγρήγορση και να ξαπλώνουν στον μαγνητικό τομογράφο, φορώντας μια ειδική συσκευή στο κεφάλι.

Σημειώνεται πως ο υπέρηχος στοχεύει στην ωχρά σφαίρα, μια δομή βαθιά στον εγκέφαλο, που βοηθά στον έλεγχο της τακτικής εκούσιας κίνησης.

Η μαγνητική τομογραφία παρέχει στους γιατρούς έναν χάρτη θερμοκρασίας της περιοχής σε πραγματικό χρόνο, για να εντοπίσουν με ακρίβεια τον στόχο και να τον αφαιρέσουν, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής είναι ξύπνιος και παρέχει ανατροφοδότηση, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις άμεσες επιπτώσεις και να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές.

Η θεραπεία εστιασμένου υπερηχογραφήματος επικεντρώθηκε στη μία πλευρά του εγκεφάλου των ασθενών, εκείνη που έλεγχε την μεριά του σώματος, όπου τα συμπτώματα ήταν πιο σοβαρά. Μετά από 3 μήνες παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 70% των ασθενών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία ανταποκρίθηκε επιτυχώς, συγκριτικά με το 32% στην ομάδα που έλαβε την εικονική θεραπεία.

Επιπροσθέτως, τα 2/3 όσων ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία συνέχισαν να έχουν επιτυχή ανταπόκριση 1 χρόνο αργότερα. Παράλληλα, εκείνοι που συμμετείχαν στη θεραπεία βίωσαν άμεσες βελτιώσεις σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, η ικανότητα βάδισης και η ακαμψία σε χέρια και πόδια. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ανακουφίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον.

  • Σε εξέλιξη η παρακολούθηση των ασθενών

Αναφορικά με τις παρενέργειες της θεραπείας, αναφέρθηκαν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία, που υποχώρησαν μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Ορισμένοι εμφάνισαν σοβαρότερες παρενέργειες, όπως μπέρδεμα στην ομιλία, προβλήματα βάδισης και απώλεια γεύσης, όμως και αυτά τα συμπτώματα υποχώρησαν μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 5 χρόνια, ώστε να αξιολογηθεί η διάρκεια της θεραπείας και η εξέλιξη της νόσου.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και προσφέρουν στους ασθενείς ελπίδα για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Δεν εμπλέκεται τομή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης ή αιμορραγίας του εγκεφάλου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Howard Eisenberg, Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο UMSOM και νευροχειρουργός στο UMMC.

Σημειώνεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νευροεκφυλιστική διαταραχή, που επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα ή τους νευρώνες στην περιοχή του εγκεφάλου που παράγει ντοπαμίνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, δυσκαμψία και δυσκολία ισορροπίας και συντονισμού των κινήσεων. Άλλες θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνουν φάρμακα και εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS).

Τα φάρμακα, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ακούσιες, ακανόνιστες κινήσεις. Εφόσον τα φάρμακα αποτύχουν, προτείνεται η λύση του DBS, μιας χειρουργικής επέμβασης, κατά την οποία τοποθετούνται ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο. Η διαδικασία ενέχει μικρό κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής αιμορραγίας και μόλυνσης.

  • Έγκριση από τον FDA

Η συσκευή εστιασμένου υπερήχου, που ονομάζεται Exablate Neuro, έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για θεραπεία στη μία πλευρά του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσουν τη συσκευή και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου, παρέχοντας εστιασμένες θεραπείες υπερήχων σε δύο συνεδρίες, με διαφορά έξι μηνών. «Μέχρι στιγμής, είχαμε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα», σχολίασε ο δρ. Eisenberg.














Δεν υπάρχουν σχόλια