GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πράκτορας της KGB ο Πατριάρχης Μόσχας;

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, στενός υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εργάστηκε προς όφελος των ρωσικών υπηρεσιών πληρο...


Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, στενός υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εργάστηκε προς όφελος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ελβετία τη δεκαετία του 1970, αποκαλύπτουν δύο ελβετικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα αποχαρακτηρισμένα αρχεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις εκδόσεις Le Matin Dimanche και Sonntagszeitung, ο φάκελος που συνέταξε η ομοσπονδιακή αστυνομία στο όνομα αυτού που είναι σήμερα ο πνευματικός ηγέτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «επιβεβαιώνει ότι ο «Μονσιγιόρ Κύριλλος», όπως αποκαλείται σε αυτό το έγγραφο , είναι μέρος της KGB», η υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικών υποθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την περίοδο.

Στην πραγματικότητα, μόνο η Διεύθυνση 1 της KGB ήταν υπεύθυνη για την κατασκοπεία «εξωτερικών υποθέσεων» κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ.

Τα δύο μέσα ενημέρωσης μπόρεσαν να συμβουλευτούν τον αντίστοιχο φάκελο στα ελβετικά ομοσπονδιακά αρχεία.

Η αποκάλυψη

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Πατριάρχης – που σήμερα υποστηρίζει ένθερμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ζούσε στη Γενεύη όπου εκπροσωπούσε επίσημα το Πατριαρχείο Μόσχας στο Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών (COE).

Η αποστολή του Kirill, με την κωδική ονομασία «Mihailov», ήταν να επηρεάσει αυτό το συμβούλιο, στο οποίο διείσδυσε η KGB στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Ο στόχος των Σοβιετικών ήταν τότε να κάνουν τον θεσμό στη Γενεύη να καταγγείλει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και να μετριάσουν την κριτική κατά της έλλειψης θρησκευτικής ελευθερίας στην ΕΣΣΔ, θυμίζουν τα αναφερόμενα δημοσιεύματα, τα οποία τονίζουν ότι η Ρωσική Εκκλησία «αρνείται να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο για την κατασκοπευτική δραστηριότητα του Κύριλλου στη Γενεύη».

Από την πλευρά του, η Οικουμενική Σύνοδος των Εκκλησιών έδειξε ότι «δεν έχει πληροφορίες» για το θέμα αυτό. Το Le Matin Dimanche πήρε συνέντευξη από τον ανιψιό του πατριάρχη, Mikhail Gundiaev, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στη Γενεύη, και δήλωσε ότι ο θείος του «δεν ήταν πράκτορας, ακόμη κι αν ήταν υπό τον «αυστηρό έλεγχο» της KGB». .

Και αυτό «δεν επηρέασε την ειλικρίνεια της δέσμευσής του στην οικουμενική δραστηριότητα πέραν των άλλων εκκλησιών», τονίζει για το αναφερόμενο δημοσίευμα. Ανέφερε επίσης ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος εκτιμά ιδιαίτερα την Ελβετία.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος «έχει ταξιδέψει στην Ελβετία τουλάχιστον 43 φορές», σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι «εκτός από το πάθος του για το σκι – το 2007, φέρεται να έσπασε το πόδι του σε ελβετική πίστα – η θρησκευτική διπλωματία,η  κατασκοπεία ή τα χρηματο-οικονομικά δεν έπαψαν να φέρνει τον Κύριλλο Α’ πίσω στις Άλπεις ή στις όχθες του Λεμάν».

 “Έχω ιδιαίτερα αισθήματα για τη χώρα σας. Από όλες τις χώρες στον κόσμο, είναι ίσως αυτή που έχω επισκεφτεί περισσότερο”, εξήγησε ο πατριάρχης το 2019, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο του Ελβετικού Συμβουλίου Κρατών, Ζαν Ρενέ Φουρνιέ, στη Μόσχα.



Δεν υπάρχουν σχόλια