Την ανάδειξη της μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας της Θράκης τόσο για την άμυνα της Ελλάδας όσο και για την ασφάλεια καθώς και την ενεργειακή α...
Την ανάδειξη της μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας της Θράκης τόσο για την άμυνα της Ελλάδας όσο και για την ασφάλεια καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, πρώην υπουργός και αν. καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Επισημαίνει ότι η πολιτική του Φράχτη, μαζί με την παρουσία της Frontex, της Interpol και της Ελληνικής Συνοριοφυλακής «λειτουργούν προληπτικά και αποτρεπτικά προς όλους, όσοι έχουν βάλει ως στόχο την αποδόμηση της Ευρώπης».
Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης επισημαίνει ότι «οικοδομήσαμε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο ακολουθώντας κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες μια επιθετική πολιτική θετικής διάκρισης» και μάλιστα πως «η Τουρκία μπορεί μόνο να διδαχθεί από τη Θράκη μας, πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη».
Για τον «ευρωπαϊκό ρόλο της Θράκης» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πάνω από όλα ο πλούτος της περιοχής είναι οι άνθρωποι, η διαπολιτισμικότητα της. Χριστιανοί Έλληνες και Αρμένιοι, Μουσουλμάνοι Τουρκογενείς, Πομάκοι και Ρομά, Αλεβίτες Σουνίτες και Μπεκτασί, αδελφοί Πόντιοι από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες αποτελούν ένα απίστευτο δίκτυο προώθησης σχέσεων με άλλες κοινωνίες και αγορές της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου. Η Θράκη έχει απίστευτες δυνατότητες. Αυτό που χρειάζεται είναι έξυπνες πολιτικές, επιμονή και συστηματικότητα στην εφαρμογή τους».
Πέραν των εθνικών θεμάτων τονίζει ότι «η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει, όχι μόνο ότι είναι εφτάψυχη, αλλά και ότι έχει απίστευτες δυνατότητες» κι εκφράζει την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της ακρίβειας «με την εμπιστοσύνη και τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος βλέπει μόνο στη Νέα Δημοκρατία μια αξιόπιστη επιλογή για το μέλλον του».
Ειδικά για το τι μπορεί να περιμένει η περιοχή του από μια νέα τετραετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ προσδιορίζει ως «τέσσερις πηγές δύναμης» τους αγρότες, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους σε επαναλειτουργούσες ή νέες επενδύσεις και τους διερχόμενους τουρίστες, τονίζοντας ότι «απαιτούνται έξυπνες και πρακτικές πολιτικές που προϋποθέτουν συνέργιες της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Στυλιανίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Κατερίνα Τζαβάρα:
ΕΡ: Αναπόφευκτα θα ξεκινήσω από θέματα που αφορούν το νομό σας και ολόκληρη τη Θράκη βέβαια και θα σας ρωτήσω πόσο ικανοποιημένος είστε με όσα προβάλλει η κυβέρνηση ότι έχει πετύχει για τη φύλαξη των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και αν πιστεύετε ότι εν έτει 2023 τα κράτη προφυλάσσουν τα σύνορά τους με φράχτες;
ΑΠ: Η Ελλάδα το 2020 δέχθηκε μια απροσδόκητη επίθεση αποσταθεροποίησης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της, με την Τουρκία μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, να απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή και την ασφάλεια στην ΕΕ. Οι Θρακιώτες έδωσαν στον Έβρο μια άνιση μάχη με τους παράνομους διακινητές και απέδειξαν, ότι ξέρουν και μπορούν να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εθνικά σύνορα και να προστατεύουν τα Ευρωπαϊκά. Η Θράκη ανέδειξε τη μεγάλη γεωπολιτική της σημασία, τόσο για την άμυνα της Ελλάδας όσο και για την Ασφάλεια καθώς και την Ενεργειακή Ασφάλεια της ΕΕ. Η πολιτική του φράχτη που επιμηκύνεται, η παρουσία της FRONTEX, της INTERPOL και της Ελληνικής Συνοριοφυλακής που επεκτείνεται και στους νομούς Ροδόπης και Καβάλας με 150 ντόπια στελέχη που γνωρίζουν την περιοχή, λειτουργούν προληπτικά και αποτρεπτικά προς όλους, όσοι έχουν βάλει ως στόχο την αποδόμηση της Ευρώπης.
Η πατρίδα μου σαφώς είναι ο θώρακας της Ευρώπης προς ανατολάς, ωστόσο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει, τόσο ως πύλη όσο και ως γέφυρα. Αυτή την έννοια έχει η δημιουργία ενός εναλλακτικού χερσαίου (με τους αγωγούς φυσικού αερίου TAP και IGB) αλλά και θαλάσσιους δρόμους ενέργειας (πλατφόρμα αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη) που συνδέουν την ενεργειακή αγορά της ΕΕ με 18 εναλλακτικές αγορές τροφοδοσίας ενέργειας εκτός της Ρωσία. Η στρατηγική αυτή της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη καθιστά την Θράκη ενεργειακό σταυροδρόμι, ελκυστικό διεθνή επενδυτικό προορισμό και ΕΓΓΥΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της Ευρώπης, διότι διασφαλίζει εναλλακτικές πηγές, εναλλακτικές μορφές και εναλλακτικούς δρόμους ενέργειας σύμφωνα με την Αρχή Διεθνούς Ενεργειακής Ασφάλειας.
ΕΡ: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει γίνει επανειλημμένως εργαλείο στα χέρια της τουρκικής ηγεσίας, προκειμένου να εξαπολύσει αβάσιμες μομφές εναντίον της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια που το κόμμα σας είναι στην κυβέρνηση, υπάρχουν στοιχεία για ουσιαστική βελτίωση αυτής της κατάστασης και ποια είναι αυτά;
ΑΠ: Η τουρκική ηγεσία έχει κοντή μνήμη και στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας ή σκόπιμα τη διαστρεβλώνει συκοφαντώντας και προβοκάροντας την Ελλάδα. Αυτό το αποδεικνύει μια απλή σύγκριση που τεκμηριώνει την ωμή παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης και του δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου της ΕΣΔΑ από την Τουρκία. Συγκεκριμένα στη Κωνσταντινούπολη στην Ίμβρο και την Τένεδο διώχθηκαν βίαια πάνω από 130.000 Έλληνες, δημεύτηκαν οι περιουσίες τους, βεβηλώθηκαν οι εκκλησίες τους και τα νεκροταφεία τους, καταπατήθηκαν τα βακούφια τους, περιορίστηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ελλάδα δεν παρακολούθησε αυτόν το απάνθρωπο ξεπεσμό. Σεβάστηκε τη Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία αυξήθηκε από 80 σε πάνω από 120.000 κατοίκους με πλήρη και απολύτως προστατευμένα δικαιώματα ενός σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη. Στη Θράκη οικοδομήσαμε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο ακολουθώντας κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες μια επιθετική πολιτική θετικής διάκρισης. Συγκεκριμένα δεν περιοριστήκαμε στην αρχή της Αμοιβαιότητας που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Αντίθετα ρυθμίσαμε το 2008 χρέη της βακουφικής περιουσίας των μουσουλμάνων μεγαλύτερα από την αντικειμενική της αξία. Ψηφίσαμε νόμο για τη αποτελεσματικότερη, δημοκρατικότερη και διαφανέστερη διαχείριση των Βακουφίων. Προσλαμβάνουμε κάθε χρόνο με αντικειμενικές διαδικασίες 250 ιεροδιδασκάλους- ιμάμηδες, ώστε να σταματήσουν οι μαύρες χρηματοδοτήσεις από εσωτερικά και εξωτερικά κέντρα. Προστατέψαμε και αναδεικνύουμε τα Ισλαμικά μνημεία. Συντηρούμε και λειτουργούμε ελεύθερα 284 τεμένη με 437 θρησκευτικούς λειτουργούς και 30 θεολόγους, ενώ ανεγήραμε και αναπαλαιώσαμε πρόσφατα πάνω από 31 τεμένη.
Ειδικά στην εκπαίδευση της μειονοτικής νεολαίας σας παραθέτω μερικά μόνο στοιχεία των τελευταίων ετών από τη μελέτη που εξέδωσα με τίτλο «Θράκη, το επόμενο βήμα» στις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ: Λειτουργούμε 65 νηπιαγωγεία από τα οποία 33 ιδρύθηκαν μετά το 2005,173 μειονοτικά σχολεία, 2 μειονοτικά Γυμνάσια και Λύκεια σε Κομοτηνή και Ξάνθη και αντίστοιχα Ιεροσπουδαστήρια, 96 ολοήμερα μειονοτικά. Προστέθηκαν πάνω από 80 οργανικές θέσεις στις 250 που προϋπήρχαν. Προστέθηκαν 111 μόνιμοι και 173 αναπληρωτές μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί. Από το 2008 αυξήθηκαν κατά 72% δηλ. 1,9 εκ. ευρώ οι δαπάνες των αιρετών σχολικών εφοριών την περίοδο που ήμουν Υπουργός Παιδείας και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την σχολική διαρροή σε ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Διανεμήθηκαν 55 τίτλοι ελληνόγλωσσων και 37 τίτλοι τουρκόγλωσσων βιβλίων σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και δαπανήθηκαν πάνω από 8 εκ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων. Η Τουρκία μπορεί μόνο να διδαχθεί από τη Θράκη μας, πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη.
ΕΡ: Έχετε αρθρογραφήσει για τον «ευρωπαϊκό ρόλο της Θράκης». Πώς θα τον προσδιορίζατε με λίγα λόγια;
ΑΠ: Η Θράκη, όπως σας είπα, ως ενεργειακός κόμβος μπορεί να αποτελέσει τον Εγγυητή της Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ, διότι δημιουργεί εναλλακτικούς διαδρόμους τροφοδοσίας ενέργειας προστατεύοντας την από επικίνδυνες μονοπωλιακές εξαρτήσεις. Με την ολοκλήρωση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Οδού και των κάθετων αξόνων, της σιδηροδρομικής ΕΓΝΑΤΙΑΣ που εξαγγέλθηκε, της αξιοποίησης λιμανιών και αεροδρομίων, καθίσταται σταυροδρόμι συνδυασμένων μεταφορών χρήσιμο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της εθνικής οικονομίας. Η διεθνοποίηση και η μετεξέλιξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σε 3ο Πανεπιστήμιο στη Χώρας μπορεί να την καταστήσει διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Τέλος ο θρακιώτικος κάμπος, 3ος μεγαλύτερος στην Ελλάδα, με τα κατάλληλα έργα υδροοικονομίας που δρομολογούνται, μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην επερχόμενη διατροφική κρίση και να επιτρέψει να τοποθετήσουμε τα ποιοτικά προϊόντα μας στα μεγάλα διατροφικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής αγοράς. Πάνω από όλα όμως ο πλούτος της περιοχής μας είναι οι άνθρωποι, η διαπολιτισμικότητα της. Χριστιανοί Έλληνες και Αρμένιοι, Μουσουλμάνοι Τουρκογενείς, Πομάκοι και Ρομά, Αλεβίτες Σουνίτες και Μπεκτασί, αδελφοί Πόντιοι από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες αποτελούν ένα απίστευτο δίκτυο προώθησης σχέσεων με άλλες κοινωνίες και αγορές της ευρύτερη περιοχής των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου. Η Θράκη έχει απίστευτες δυνατότητες. Αυτό που χρειάζεται είναι έξυπνες πολιτικές, επιμονή και συστηματικότητα στην εφαρμογή τους.
ΕΡ: Αν και τα εθνικά θέματα είναι πάντα ψηλά στις ανησυχίες των πολιτών, η ακρίβεια έχει επισκιάσει κάθε άλλο προβληματισμό. Θεωρείτε ότι θα μπορέσετε ως κυβέρνηση να την τιθασεύσετε και μάλιστα να μην σας «κοστίσει ακριβά» σε πολιτικό επίπεδο μιας και είναι χρονιά εκλογών;
ΑΠ: Η Ελληνική οικονομία έχει αποδείξει, όχι μόνο ότι είναι επτάψυχη, αλλά και ότι έχει απίστευτες δυνατότητες. Αυτό οφείλεται στη χαρισματική σε θέση, την ομορφιά και το κλίμα της πατρίδας μας, στη βαθιά ιστορική και πολιτιστική μας ταυτότητα και κυρίως στη οξυδέρκεια και τις αρετές των ανθρώπων μας. Πριν λίγα χρόνια παλεύαμε να ξεπεράσουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα διεκδικούμε την επανένταξη μας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ, έχουμε αναπτύξει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, κάναμε φέτος ρεκόρ τουρισμού και αποτελούμε ήδη έναν ελκυστικό διεθνή επενδυτικό προορισμό. Όσο δύσκολο κι αν είναι πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με την εμπιστοσύνη και τη δύναμη που θα μας δώσει ο Ελληνικός λαός, ο οποίος βλέπει μόνο στη Νέα Δημοκρατία μια αξιόπιστη επιλογή για το μέλλον του.
ΕΡ: Στις συγκεντρώσεις που θα κάνετε προεκλογικά τι θα προτάσσετε; Η Ροδόπη και γενικότερα η Θράκη τι έχει να περιμένει από τη Νέα Δημοκρατία τα επόμενα 4 χρόνια, εάν επανεκλεγείτε στην εξουσία;
ΑΠ: Απόλυτη προτεραιότητα για τη Ροδόπη και τη Θράκη μας είναι η επένδυση στην Αξία. Για μένα 4 είναι οι πηγές δύναμης στις οποίες πρέπει να στραφούμε. Πρώτον οι αγρότες μας, τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε με νέες σύγχρονες πολιτικές συμβολαιακής γεωργίας και υδροοικονομίας που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν το τζίρο. Δεύτερον οι φοιτητές που πρέπει να αυξηθούν μέσα από τη γιγάντωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Τρίτον οι εργαζόμενοι σε επαναλειτουργούσες ή νέες επενδύσεις. Και τέλος οι εκατομμύρια διερχόμενοι τουρίστες που πρέπει να προσελκύσουμε έξυπνα να μείνουν έστω και για λίγο στον όμορφο τόπο μας. Για όλα αυτά απαιτούνται έξυπνες και πρακτικές πολιτικές που προϋποθέτουν συνέργιες της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια