Αποκαλυπτική συνέντευξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του STAR 88.8 και στο “Thrakitoday.com” μίλησε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Ιατρικου συλλογου Ξανθης κ. Σπανοπουλος για τη μείωση των γιατρών στην Ελλάδα και τη φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό με καλύτερες συνθήκες εργασίας και οικονομικές απολαβές (ΜΙΣΘΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), για τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ κατασταση στην παθολογική κλινική και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης.
“Προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία, όπως και το νοσοκομείο της Ξάνθης, με κυριότερο αυτό της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Ολοι που κατοικούμε εδώ, θυμόμαστε παλαιότερα διάφορες κλινικές, όπως καρδιολογική, παθολογική, ορθοπεδική να έχουν προβλήματα υποστελέχωσης.
Οι γιατροί να φεύγουν από το νοσοκομείο μας, όπως συμβαίνει και τελευταία με τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής.
Μας επηρεάζει η φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό και αυτή είναι η αιτία του προβλήματος για να λέμε τα πράγματά με το όνομά τους. Από το 2013 μέχρι και το 2022 (δεν είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία) έχουν φύγει 25.000 έλληνες γιατροί. Οι γιατροί στην Ελλάδα ήταν 85.000 και σήμερα είναι 65.000 περίπου .
Στην Ξάνθη το πρόβλημα της υποστελέχωσης οξύνεται και γίνεται πιο απειλητικό για όλους εμάς που κατοικούμε εδώ. Χρήστες των υπηρεσιών των νοσοκομείων είμαστε δυνητικά όλοι. Μας ενδιαφέρει όλους να έχουμε ικανοποιητικές ιατρικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο.
Από τα Χριστούγεννα μέχρι και μια εβδομάδα μετά τα Φώτα, είχαμε στην παθολογική κλινική 230 περιστατικά με 39 θανάτους. Σήμερα είναι δύο γιατροί στην κλινική, θ’ αποσπαστούν ένας από Κομοτηνή και ένας από Καβάλα και θα στελεχώσουν κάποιοι γενικοί γιατροί από τα κέντρα υγείας το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αυτή είναι μια λύση προσωρινή μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Το ότι συνεχίζουν να φεύγουν γιατροί από την Ελλάδα, η αιτία είναι, ότι οι μισθοί στο εξωτερικό είναι πολλαπλάσιοι από την Ελλάδα και οι συνθήκες εργασίΑς δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.
Η θέση του ιατρικού συλλόγου εδώ και χρόνια για την Ξάνθη είναι ότι, πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να έρχονται οι γιατροί και στην Ξάνθη. Η Καβάλα έχει ένα μεγαλύτερο, καλύτερα στελεχωμένο νοσοκομείο, με διπλές κλινικές, παθολογικές, χειρουργικές, με ογκολογική και ρευματολογική. Το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης, η Κομοτηνή έχει την προοπτική να λύσει το πρόβλημα της στο άμεσο μέλλον, εμείς μένουμε οι φτωχοί συγγενείς, που δεν έχουμε τις καλύτερες προοπτικές.
Να δοθούν κίνητρα όπως να μοριοδοτηθεί η Ξάνθη (άγονα), να είναι στη λίστα των προτιμήσεων των γιατρών και να δοθεί ένα επίδομα στέγασης για να είναι δελεαστικό το νοσοκομείο μας για να στελεχωθεί στις κλινικές που υπάρχει πρόβλημα.
Είναι σημαντική η ενημέρωση του κόσμου της Ξάνθης. Ο κόσμος μπορεί να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες. Στη σωστή κατεύθυνση είναι και η ερώτηση του βουλευτή Μπουρχάν Μπαράν. Η παθολογική κλινική είναι η αιχμή του δόρατος, το σημερινό πρόβλημα.
Οσο το νοσοκομείο Ξάνθης αποδυναμώνεται σε ιατρικό προσωπικό, τόσο θα είναι μη δελεαστικό στο να έρθουν άλλοι γιατροί. Ο παθολόγος που ενδιαφέρεται για ένα περιφερειακό νοσοκομείο θα επιλέξει την Καβάλα που έχει 15 παθολόγους και δύο παθολογικές κλινικές και όχι την Ξάνθης με τους δύο παθολόγους.
- Την τελευταία δεκαετία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης.
- Πρέπει να κινηθούν πολιτικές διαδικασίες.
- Ο ιατρικός σύλλογος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επισημαίνει τα προβλήματα.”
ΚΓ
Ακούστε στο αρχείο εκπομπών (26/1) από το χρόνο 1.43.30
Δεν υπάρχουν σχόλια