Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης που ουσιαστικά λειτουργεί πλέον ως κέντρο διακομιδής για τα σοβαρά περιστατικά έχει φτάσει σε ορια...
Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης που ουσιαστικά λειτουργεί πλέον ως κέντρο διακομιδής για τα σοβαρά περιστατικά έχει φτάσει σε οριακό σημείο λόγω των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Κλινικές είτε λειτουργούν με το μισό προσωπικό, είτε έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο τους. Ο φόρτος εργασίας των ιατρών σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα όρια και τις αντοχές τους. Αποτελεί μία τραγική πραγματικότητα το γεγονός ότι μετά από κάθε συνταξιοδότηση γιατρού δεν καλύπτεται η θέση που έχει μείνει κενή, με αποτέλεσμα σταδιακά να απογυμνώνεται.
Το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει οικονομικά και μισθολογικά αντικίνητρα για τους νέους γιατρούς που θα θελήσουν να διεκδικήσουν μία νέα θέση που θα προκηρυχθεί, καθώς κανένας νέος γιατρός δεν μπορεί να έχει τις αποδοχές που έχει ένας ιδιώτης. Συγκεκριμένα οι μισθολογικές αποδοχές ενός νεοεισαχθέντα γιατρού στο νοσοκομείο φορολογημένα είναι σχεδόν 30% λιγότερες σε σχέση με αυτού του ιδιώτη που κάνει πρωινό ιατρείο στο νοσοκομείο με αυτές να είναι αφορολόγητες. Ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η μη ταυτόχρονη προκήρυξη θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ένας γιατρός θα επιλέξει μια κλινική νοσοκομείου με περισσότερους συναδέλφους του προκειμένου να στελεχώσουν μια καλύτερη και με περισσότερες προοπτικές κλινική.
Έχει επισημανθεί πολλές φορές η ανάγκη να δοθούν κίνητρα προκειμένου γιατροί να στελεχώσουν υγειονομικές θέσεις στο Νομό μας. Η εύρεση άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε, όπως:
- Άμεσες προκηρύξεις θέσεων γιατρών για το Νοσοκομείο.
- Άμεσες επαναπροκηρύξεις σε περίπτωση άγονης θέσης και ανοικτών (χωρίς τελική ημερομηνία) σε περίπτωση εκ νέου άγονης.
- Κατάργηση της ποινής αποκλεισμού σε περίπτωση άγονης θέσης
- Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.
- Άμεση τοποθέτηση παθολόγου και αναισθησιολόγου.
- Παροχή κινήτρων όπως η μοριοδότηση με οικονομικά και μισθολογικά κίνητρα σε γιατρούς που είναι διατεθειμένοι να έρθουν στην Ξάνθη.
- Ένταξη του Νομού υγειονομικά στις προβληματικές περιοχές, προκειμένου να υπάρχει σε ειδικούς γιατρούς επιπλέον μοριοδότηση, ώστε μετά από προκαθορισμένο χρόνο της θητείας τους στην περιοχή μας να μπορούν να καταλαμβάνουν θέση σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο άμεσα και με επιπλέον μοριοδότηση.
- Επιδότηση δανείου αγοράς κατοικίας.
- Ειδικό καθεστώς φορολογίας καθώς και επιδόματος ειδικής στέγασης σε νεοεισαχθέντες γιατρούς.
- Αναθεώρηση της ελεγκτικής σχέσης με την διοίκηση του Νοσοκομείου.
αποτελούν άμεση προτεραιότητα όπως έχει ήδη επισημάνει και ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης.
Η ανάπτυξη των δημόσιων συστημάτων υγείας και η εγγύηση της δωρεάν υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, αποτέλεσαν θεμελιώδη κοινωνική κατάκτηση στη χώρα μας, με σκοπό την υλοποίηση ενός κράτους πρόνοιας, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες της κοινωνίας.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, το ΕΣΥ βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο, εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και αστοχιών, όπως η αποτυχία ανάπτυξης πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κακοδιοίκηση, η μειωμένη χρηματοδότηση και η χρόνια έλλειψη επενδύσεων, σε συνδυασμό με τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό οδήγησαν το Νοσοκομείο στην σημερινή κατάσταση.
Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος υγείας πρέπει να βασίζεται στο κριτήριο της σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας παράλληλα με την αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων με σκοπό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η υλοποίηση κάθε αναγκαίας ενέργειας είναι πλέον επιβεβλημένη.
- ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ
- Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια