Την εγκύκλιο για τη διαδικασία των αιτήσεων, που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταρτιζόμενοι στα δημόσια ΙΕΚ, ώστε να πάρουν και αυτοί όπως οι ...
Την εγκύκλιο για τη διαδικασία των αιτήσεων, που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταρτιζόμενοι στα δημόσια ΙΕΚ, ώστε να πάρουν και αυτοί όπως οι φοιτητές των πανεπιστημίων το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι αιτήσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στο διάστημα από 01/02/2023 μέχρι και τις 14/02/2023, στον σύνδεσμο του υπουργείου Παιδείας.
Οι σπουδαστές θα πάρουν 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ εάν συγκατοικούν με άλλο σπουδαστή στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες και να έχουν συναφθεί πριν τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Η ιδιότητα του συγκατοικούντος, ως ενεργού καταρτιζόμενου κατά το εκπαιδευτικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση, ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ).
Εάν μια αίτηση απορριφθεί αίτηση επανεξέτασης μπορεί να υποβάλλει οποιοσδήποτε αιτείται του στεγαστικού επιδόματος, εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από τη γνωστοποίηση του απορριπτικού αποτελέσματος, το οποίο προέκυψε είτε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο, είτε από τον έλεγχο που διεξάγεται από το Ι.Ε.Κ. Η αίτηση επανεξέτασης υποβάλλεται έντυπα προς τη γραμματεία του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. και προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του αιτούντος. Αίτηση επανεξέτασης μπορεί να υποβληθεί μόνο για αιτήσεις που θεωρούνται υποβεβλημένες εντός της ορισθείσας προθεσμίας και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης.
Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε πρόσθετο δικαιολογητικό κρίνει απαραίτητο για την εξέταση της αίτησης επανεξέτασης, η οποία και εξετάζεται από το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Οι υποψήφιοι είναι σημαντικό να ξέρουν επίσης να ξέρουν ότι η έγκριση ή απόρριψη των στοιχείων συγκατοίκησης δεν συνεπάγεται την αντίστοιχη έγκριση/απόρριψη της αίτησης στεγαστικού επιδόματος καταρτιζόμενου για τα 1.500 ευρώ αλλά αφορά στην επιπλέον χορήγηση των 500 ευρώ. H έγκριση της αίτησης στεγαστικού επιδόματος καταρτιζόμενου είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος. Κατόπιν της αξιολόγησης της αίτησης, και εφόσον αυτή εγκριθεί, τότε και μόνο τότε αξιολογούνται τα επιπρόσθετα στοιχεία συγκατοίκησης.
Η πληρωμή
Το Ι.Ε.Κ. μετά το πέρας των αιτήσεων λαμβάνει ηλεκτρονικό αρχείο από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο έλεγχος των στοιχείων, των δικαιολογητικών και η επαλήθευση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος όπως εμφανίζονται στη ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αίτησης του δικαιούχου, πραγματοποιείται από το Δημόσιο Ι.Ε.Κ., στο οποίο φοιτά ο καταρτιζόμενος. Εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος από το ηλεκτρονικό σύστημα και το Ι.Ε.Κ. φοίτησης, η Διεύθυνση του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. εκδίδει απόφαση στην οποία ορίζονται οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος.
Δικαιούχοι
Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.
Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.
Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1995) ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.
Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια