Πρόστιμα ως 4% του τζίρου σε επιχειρήσεις
Την ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες κατά εμπορικών πρακτικών που τους θίγουν παρουσίασε την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, της πρώτης στην οποία ισχύει η νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας τα καταστήματα υποχρεούνται να εμφανίζουν ως αρχική τιμή, τη χαμηλότερη των τελευταίων 30 ημερών και όχι αυτή της προηγούμενης μέρας απ’ την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων το υπουργείο Ανάπτυξης ενεργοποίησε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία όμως θα παίζει ρόλο «κλειδί» σχεδόν για τον έλεγχο του συνόλου της αγοράς μιας και θα κατευθύνει τις καταγγελίες στις 24 αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες και Φορείς.
Συνολικά οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν για επτά γενικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών (Καταναλωτικά Αγαθά, Υπηρεσίες, Τραπεζικές Υπηρεσίες, Ασφαλιστικές & Λοιπές Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, Ρύθμιση Χρεών, Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) και 62 υποκατηγορίες, μεταξύ των οποίων τρόφιμα, μη τρόφιμα, καλλυντικά – φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο κοκ).
«Φτιάξαμε μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών, πέραν του τηλεφωνικού αριθμού 1520, όπου κάθε καταναλωτής που θεωρεί ότι έπεσε θύμα παραπλάνησης ή εξαπάτησης θα μπορεί να προβαίνει σε καταγγελία και η ΔΙΜΕΑ θα προβαίνει κατά προτεραιότητα σε έλεγχο επιβάλλοντας τα νόμιμα πρόστιμα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η νέα πλατφόρμα kataggelies.mindev.gov.gr είναι ήδη στον «αέρα» και θα δέχεται καταγγελίες, επώνυμες ή ανώνυμες, με τον υπ. Ανάπτυξης να διευκρινίζει ότι προτεραιότητα θα λαμβάνουν οι επώνυμες καταγγελίες.
Οι εκπτώσεις
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στάθηκε κυρίως στο κομμάτι της νέας ρύθμισης για τις εκπτώσεις. «Ο καταναλωτής έως σήμερα δεν γνώριζε εάν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές ή πλασματικές. Τώρα το Κράτος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το πεδίο αυτό και να παρέμβει όπου χρειάζεται», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Όπως διευκρίνισε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η νέα ρύθμιση για τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών προ της εκπτωτικής περιόδου δεν θα αφορά μόνο τις περιόδους των εκπτώσεων αλλά κάθε περίοδο προσφορών, όπως το Black Friday, Cyber Monday κ.ο.κ.
«Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των “φουσκωμένων” με τεχνητό τρόπο προσφορών», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε επιχείρηση που παρανομεί είναι το 4% του ετήσιου τζίρου της.
Η δε πιστοποίηση μίας παράνομης ή αθέμιτης εμπορικής πρακτικής αυτού του είδους πλέον μπορεί να γίνει εύκολα από τη ΔΙΜΕΑ όπως διαβεβαίωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επικαλούμενη τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στα οποία έχουν πρόσβαση οι ελεγκτές.
«Όλα πλέον καταγράφονται, επομένως και ο έλεγχος μπορεί να γίνεται πολύ εύκολα. Με αυτό καθώς και με τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται απ’ τη νομοθεσία θεωρώ ότι θα αποτραπούν επιχειρήσεις που θέλουν να παραπλανήσουν το κοινό», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «θα ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων».
Δεν υπάρχουν σχόλια