Πού ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου Πότε θα ληφθούν αποφάσεις
- Πού ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου
- Πότε θα ληφθούν αποφάσεις
«Αν η οικονομία κινείται όπως σήμερα, μπορούμε να επιστρέψουμε ακόμα περισσότερα στους πολίτες» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι παράγοντες που θα καθορίσουν το εύρος του δημοσιονομικού χώρου, είναι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς από την πορεία τους θα εξαρτηθεί εάν και ποια μέτρα θα ενεργοποιηθούν προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Με την εικόνα που επικρατεί σήμερα και στα δύο αυτά μέτωπα, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία την επόμενη ημέρα.
Το γερό χαρτί του οικονομικό επιτελείου, είναι το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για επιδοτήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι πάνω από 600 εκατ. ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα χρειαστούν για επιδοτήσεις, αφού οι τιμές του φυσικού αερίου που συνδέονται άμεσα με τις τιμές του ηλεκτρικού έχουν αποκλιμακωθεί εντυπωσιακά.
Μια ακόμα πηγή από όπου το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει να έχει δημοσιονομικά οφέλη είναι οι τιμές πετρελαίου. Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι η μέση τιμή πετρελαίου θα είναι 95 δολάρια το βαρέλι ενώ αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα επίπεδα του 78 με 80 δολάρια το βαρέλι.
- Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
Οι αποφάσεις για πρόσθετες παροχές δεν πρόκειται να ληφθούν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, αφού τότε θα γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο πόσα παραπάνω έσοδα έφερε το 2022 στα δημόσια ταμεία, ένα μέρος των οποίων μπορεί να αξιοποιηθεί για παρεμβάσεις.
Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου επιβεβαίωσαν τις προσωρινές εκτιμήσεις, αφού ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και φόροι ακίνητης περιουσίας υπερέβησαν κατά πολύ τους στόχους. Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 50,178 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 444 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τα φορολογικά έσοδα, όπως και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, στέλνουν θετικό σήμα για την πορεία του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που θα διαφυλάξει το οικονομικό επιτελείο είναι να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και συγκεκριμένα να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το επόμενο έτος αλλά και τα επόμενα έτη που ο στόχος θα αυξηθεί σημαντικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια