GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησαν οι διαδιακασίες από την ΑΑΔΕ – Τι να προσέξετε

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023 καθώς έίναι ήδη ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις χωριστών φορολογικών...


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023 καθώς έίναι ήδη ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις χωριστών φορολογικών δηλώσεων έγγαμων μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου
.

Η ΑΑΔΕ καλεί τους φορείς του Δημοσίου και τα λογιστήρια να αποστείλουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου για τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων το 2022. Όσο για το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής πρέπει να σημειωθεί ότι ότι δεν υπάρχουν αλλαγές, καθώς η πρώτη δόση καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024

Τα εισοδήματα του 2022 θα φορολογηθούν το 2023 χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με πέρσι. Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% ( για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).

  • Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δυο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μια για κάθε σύζυγο.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα στην εφορία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

  • Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις με βάση τη φορολογική νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 3.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του ετήσιου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή 330 ευρώ.

2. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

3. Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιοριστεί στο 80%.

4. Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».

5. Μειωμένο φόρο έως και 2.200 θα καταβάλουν το 2023 οι φορολογούμενοι που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων πληρώνοντας το 2022 με κάρτα ή μέσω e-banking τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με επαγγελματίες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ενεργοποιείται το 2023 η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από τις συναλλαγές αυτές αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών.

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
  • Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
  • Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
  • Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.








Δεν υπάρχουν σχόλια