Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η Εύα Καϊλή, η οποία είναι μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν από τις βελγικές Αρχές σ...
Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η Εύα Καϊλή, η οποία είναι μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν από τις βελγικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά χρηματισμό από το Κατάρ.
Αναλυτικότερα, μεταξύ των ατόμων που παραμένουν υπό κράτηση είναι η Ευρωβουλευτής, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ένας λομπίστας και ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης, γνώστης του νομικού συστήματος του Βελγίο, ανέφερε ότι πρόκειται για βαρύτατα παραπτώματα, τα οποία, σε περίπτωση που αποδειχθούν, προβλέπει ποινές φυλάκισης από τρία έως πέντε έτη.
«Αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα το απόγευμα οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί.
Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε.
Οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν, όπως έγινε σήμερα.
Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν», επεσήμανε.
- Ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί η Εύα Καϊλή
Σύμφωνα με τον κ. Κορογιαννάκη, προκειμένου να αποφύγουν το ζήτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας,
- οι Αρχές έπρεπε να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω.
«Επ’ αυτοφώρω σημαίνει την ώρα που διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε την ώρα που λαμβάνει τη δωροδοκία, γιατί περί αυτού συζητάμε εδώ, είτε τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος.
Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά πάντως μόνον αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει απόφαση προφυλάκισης. Πρόκειται για τη διάταξη που περιέχει το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ασυλίας όταν υπάρχει σύλληψη επ’ αυτοφόρω.
Υπάρχει πράγματι σύλληψη το επ’ αυτόφωρο; Υποθέτω ότι οι δικηγόροι της σε 48 ώρες από τώρα, κάποια στιγμή την Τετάρτη το πρωί, θα κληθούν να το εξηγήσουν και να το πολεμήσουν ενώπιον των δικαστών», σχολίασε.
Παράλληλα, για τέτοιου είδους αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι συλληφθέντες, οι ποινές φυλάκισης είναι από τρία έως πέντε έτη.
«Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
[…] Για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι.
Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κα. Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα.
Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες», κατέληξε ο δικηγόρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια