Εάν έχετε σκύλο και τον έχετε μαλώσει, σίγουρα θα έχετε δει να έρχεται κοντά σας με σκυμμένο το κεφάλι και με τα μεγάλα του μάτια να σας κοι...
Εάν έχετε σκύλο και τον έχετε μαλώσει, σίγουρα θα έχετε δει να έρχεται κοντά σας με σκυμμένο το κεφάλι και με τα μεγάλα του μάτια να σας κοιτάζει όλο θλίψη.
Στην ουσία η συμπεριφορά αυτή είναι ένας τρόπος για να σας ζητήσει συγγνώμη για την ζημιά που έχει κάνει.
Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί για τον σκύλο έναν τρόπο επιβίωσης που ισχύει και στους συγγενείς λύκους και ονομάζεται «υπόκλιση συγγνώμης».
Σύμφωνα με τον Νάθαν Χ. Λεντς, μοριακό βιολόγο στο City University της Νέας Υόρκης, οι λύκοι δείχνουν την υπόκλιση συγγνώμης με την έναρξη της κοινωνικής τους ένταξης. Έτσι οι λύκοι, όπως και τα σκυλιά, παίζουν συνεχώς το παιχνίδι με τα δαγκώματα και το κατρακύλισμα και αυτός είναι ένας τρόπος για να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες της αγέλης τους.
Εάν ένας λύκος δαγκώσει δυνατά κάποιον άλλο λύκο πάνω στο παιχνίδι τότε η αγέλη θα τον απορρίψει για κακή συμπεριφορά, εξήγησε ο Λεντς, σε άρθρο του στο «Psychology Today».
Για να επιστρέψει στην κοινωνική του ομάδα, ο λύκος θα πρέπει να την προσεγγίσει με μία υπόκλιση συγγνώμης.
«Τα σκυλιά έχουν κληρονομήσει αυτή τη συμπεριφορά και την χρησιμοποιούν μετά από κάθε είδους παράβαση, που έχει ως συνέπεια να τιμωρηθούν» έγραψε ο Λεντς και πρόσθεσε: «Ως κοινωνικά ζώα, επιθυμούν την αρμονική ενσωμάτωση στην ομάδα και η παραμέληση ή η απομόνωση είναι οδυνηρή για αυτά».
Ένα σκυλί που έχει κάνει κάποια ζημιά, θα σταματήσει το λαχάνιασμα, θα χαμηλώσει το κεφάλι του για να αποφύγει την απευθείας επαφή και θα βάλει την ουρά στα σκέλια του, είπε ο Λεντς, μιμούμενο τις ενέργειες ενός λύκου που βρίσκεται στη χαμηλότερη βαθμίδα απέναντι σε κάποιον ανώτερο.
Το 2009 στο Barnard College της Νέας Υόρκης μελετήθηκε για πρώτη φορά το «ένοχο βλέμμα του σκύλου» και διαπιστώθηκε ότι πιο συχνά το χρησιμοποιούν οι σκύλοι που δέχονται επιπλήξεις από τους ιδιοκτήτες του, ανεξάρτητα από το εάν έχουν κάνει κάποια ζημιά.
- Έτσι είναι περισσότερο μία πράξη σεβασμού, συγγνώμης ή έκφραση ενοχής.
- «Μπορούμε να είμαστε και πάλι φίλοι;»
Δεν υπάρχουν σχόλια