Την κατηγορηματική αντίθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην απόπειρα συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας -η οποία επιχε...
Την κατηγορηματική αντίθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην απόπειρα συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας -η οποία επιχειρείται μέσω του υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΣΡ- κατέθεσε στη Βουλή, η Αναπ. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αν. Γκαρά.
Η κα Γκαρά, μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης -στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Τύπο- δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος, «Μας ανησυχεί πάρα πολύ το πνεύμα και οι περιορισμοί που προτείνονται σε κάποιες απαράδεκτες διατάξεις (σ.σ του Κώδικα Δεοντολογίας). Και είναι αδιανόητο να κυρωθεί ως Νόμος του ελληνικού Κράτους. Αν νομίζετε πως θα πάμε σε εκλογές έχοντας επιβάλει η Κυβέρνηση λογοκρισία και σιωπητήριο στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και άλλα σκάνδαλα, είστε γελασμένοι».
Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε πως πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων σε ημετέρους, χαρακτηρίζοντας το ως μια αποτυχημένη προσπάθεια να διασκεδάσει τις επικρίσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο 32 το οποίο μειώνει περαιτέρω τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα κανάλια. Η κα. Γκαρά χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή ως νέο «δώρο» προς τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών και προειδοποίησε πως θα φέρει νέες απολύσεις αλλά και κύμα ελαστικοποίησης και εντατικοποίησης της εργασίας. Επανέλαβε, πως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η σύνδεση της κρατικής ενίσχυσης στα ΜΜΕ με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Υπενθύμισε τέλος πως στα προγράμματα ενίσχυσης για τον Τύπο τα οποία είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν υλοποίησε ποτέ η Κυβέρνηση, υπήρχε σαφής ρήτρα απασχόλησης στα Μέσα που λάμβαναν κρατική ενίσχυση.
Κλείνοντας την τοποθέτησης της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως το νομοσχέδιο είναι και αποσπασματικό και αναποτελεσματικό και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική στήριξη στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο και ιδίως στα Μέσα της Περιφέρειας.
«Το νομοσχέδιο, δεν ενισχύει τη διαφάνεια. Υπάρχει ανάγκη και απαίτηση να λειτουργήσει ο χώρος του Τύπου με ισονομία, σαφείς κανόνες και κριτήρια, διαφάνεια και ορθολογικό πλαίσιο διανομής κρατικής διαφήμισης, αλλά και τον παρεμβάσεις και πολιτικές ενίσχυσης για να στηριχτούν οι υγιείς επιχειρήσεις Τύπου και οι εργαζόμενοι τους. Το παρόν νομοσχέδιο αποτυγχάνει στο να υλοποιήσει την απαίτηση αυτή», τόνισε καταλήγοντας η κα Γκαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια