Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνού...
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στον διαγωνισμό προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.
Πρόκειται για τη κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, και του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, για τα οποία ανακοινώθηκε προχθές το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του U.S. Green Building Council για τη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου που θα τεκμηριώνει την ετοιμότητα ολοκληρωμένων κτιριακών έργων ότι μπορούν να εισέλθουν στη φάση λειτουργίας με προοπτική επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τα τρία νέα νοσοκομεία μέσω της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ενώ αναπτύσσονται με γνώμονα τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές βιωσιμότητας, επιδιώκοντας και πιστοποίηση LEED στο ανώτατο επίπεδο. Σημειώνεται ότι και τα τρία νοσοκομεία έχουν μελετηθεί από το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan.
Όπως δηλώνει στο capital.gr ο Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, MD της DCarbon, της εταιρίας που έχει αναλάβει το ρόλο συμβούλου βιωσιμότητας του Έργου του ΙΣΝ “η συνέργεια αυτή είναι πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει μία πρόκληση του μέλλοντος που αφορά στη μετάβαση της κοινωνίας σε μία κοινωνία μηδενικών ρύπων.
Ο έντονος συμβολισμός του Έργου των τριών Νοσοκομείων λόγω της κοινωνικής, αλλά και εθνικής, διάστασης της δωρεάς του ΙΣΝ θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση και θα αποτελέσει πρότυπο για τον τομέα των ακινήτων που επιζητούν τη δραστική μείωση των εκπομπών τους με θεσμικά τεκμηριωμένο τρόπο”.
- Πρότυπο για τη Βιωσιμότητα του Real Estate
Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αποτελούν πιλότο για τη νέα διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτό γιατί τα νοσοκομεία λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και πρέπει να έχουν αξιόπιστη και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για να εγγυηθούν την ασφάλεια των ασθενών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικούς καταναλωτές ενέργειας.
Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας πηγής εκπομπών και θα ενθαρρύνει τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για σύνθετα κτιριακά και μη έργα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και της προκλήσεις του EU Taxonomy.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βιώσιμη λειτουργία τους. Στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα.
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, η διαχείριση των λειτουργιών και των τριών Νοσοκομείων ΙΣΝ θα γίνει χωρίς χρήση χαρτιού (paperless), συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια