Η πολιτική του Δημοσίου σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δεν είναι πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά πολιτική κάλυψης των αναγκών του ...
Η πολιτική του Δημοσίου σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δεν είναι πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά πολιτική κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη ενέκρινε 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023 και όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης σχεδόν η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς δίνεται έμφαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι για τις προσλήψεις τηρείται ο δεσμευτικός κανόνας μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή το σύνολο των απασχολούμενων στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση ανέρχονται σε 720. 000 με 750.000 υπάλληλους.
- Πώς κατανέμονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο
Από αυτές, οι 15.641 προσλήψεις εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), εκ των οποίων οι 3.155 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠΟΠ), 2.265 στους δήμους (οι 1.000 στη δημοτική αστυνομία), 1.357 στο υπουργείο Υγείας και 1.230 στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το 2022 είχαν εγκριθεί 23.818 θέσεις, το 2021 12.600 και το 2020 6.075.
Από τις θέσεις που δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω κανόνα (συνολικά 2.301), οι 1.367 είναι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Εγκρίθηκαν επίσης 22.344 θέσεις ΙΔΟΧ (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), αριθμός που είναι μειωμένος κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, (με βάση σχετική νομοθετική δέσμευση), καθώς και 2.658 θέσεις εποχικού προσωπικού. Από το προσωπικό ΙΔΟΧ η μερίδα του λέοντος (7.259 θέσεις) προορίζονται για το υπουργείο Εσωτερικών για καθαρίστριες.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών.
- Ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός
Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και να διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, τον Μάρτιο του 2023.
Ο κ. Βορίδης επιβεβαίωσε ακόμα, ότι ο μεγάλος διαγωνισμός του δημοσίου που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο θα περιλαμβάνει τόσο τις εγκεκριμένες προσλήψεις του 2022 όσο και του 2023, μεγαλώνοντας κατά πολύ τον αριθμό των 1.100 προσλήψεων που είχε αρχικά ακουστεί.
Υπενθυμίζουμε πως ο αριθμός των προσλήψεων δεν αποκλείεται να φτάσει τελικά και τις 4.500. Χτες ωστόσο ο κ. Βορίδης δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των θέσεων του διαγωνισμού. Σημείωσε ωστόσο ότι ο διαγωνισμός θα μειώσει τον χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται στις προκηρύξεις Κ του ΑΣΕΠ.
«Από τον διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια “δεξαμενή” επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία», εξήγησε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να εκδοθούν σε ένα δίμηνο και οι επιτυχόντες θα πιάσουν δουλειά περί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του ιδίου έτους. «Για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του Δημοσίου οι επιτυχόντες θα βρίσκονται στις θέσεις τους την ίδια χρονιά που εγκρίθηκαν οι προσλήψεις από το υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ι ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων στο δημόσιο από τα προηγούμενα έτη φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια