Στη δραματική υποστελέχωση που ταλανίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στέκεται εκ νέου το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΞ που με επιστολή του τό...
Στη δραματική υποστελέχωση που ταλανίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στέκεται εκ νέου το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΞ που με επιστολή του τόσο προς τους τοπικούς άρχοντες όσο και την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας ζητά τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων.
- Αναλυτικά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ξάνθης αναφέρει τα παρακάτω:
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο ενώ μέχρι και πριν μερικά χρόνια αποτελούσε πρότυπο επαρχιακού νοσηλευτικού ιδρύματος, με προσωπικό που παρείχε φροντίδα υψηλού επιπέδου, διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα που αναδείχτηκε και επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με την υπό αναστολή απομάκρυνση των συναδέλφων μας που δεν εμβολιάστηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο της ΜΕΘ εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να προβλέπεται κάποιο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της.
Εδώ και 10 μήνες περίπου, 90 συνάδερφοι με πολυετή εμπειρία βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ενώ κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στην υπηρεσία με πιστοποιητικό νόσησης στους 6 μήνες καλούνται να αποχωρήσουν και πάλι.
Επίσης, συνταξιοδοτήθηκαν 13 συνάδερφοι μόνο την χρονιά που διανύουμε.
Οι συγχωνεύσεις κλινικών ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο της τρομακτικής έλλειψης έμψυχου δυναμικού καθώς και της ανάγκης δημιουργίας κλινικών covid.
Τα Τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με λιγότερα ραντεβού.
Η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών στο σπίτι γίνεται από ιδιώτες λόγω μη διαθέσιμων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, μεταθέτοντας το κόστος της μεταφοράς στην οικογένεια.
Δραματική είναι και η μείωση του αριθμού των χειρουργείων λόγω έλλειψης προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό, αναισθησιολογικα μηχανήματα, χειρουργικά κρεβάτια, διαθερμίες κλπ.
Η πιο σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή δεν φτάνει για την άρτια λειτουργία ενός νοσοκομείου αν δεν υπάρχουν έμπειροι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι να τα χρησιμοποιήσουν .
Τη στιγμή που οι δημόσιες δομές υγείας έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάθε ένας από εμάς είναι χρήσιμος και η παρουσία του κρίνεται πολύτιμη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Στην περιοχή μας που πλήττεται εδώ και χρόνια από την ανεργία, η υποβάθμιση της λειτουργίας κάθε δημόσιας δομής, θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Η δημόσια και δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας και μέριμνας, είναι επιτακτική ανάγκη, για να διασφαλιστεί η δημόσια παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους, πόσο μάλλον για τις ευάλωτες ομάδες του τόπου μας, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης καλπάζουν.
Ειδικά σε μια περιοχή με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που έχει η δική μας, με την αυξημένη ανεργία και το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο.
Παρακαλούμε για την παρέμβαση σας, τόσο για την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των δομών υγείας, όσο και για την άμεση επιστροφή των συναδέλφων μας που έχουν τεθεί σε αναστολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στο δημόσιο και επιπρόσθετα από την 1η Μαΐου η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει ανασταλεί.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο, όπως και οι ανεμβολίαστοι.
Οι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας, η συσσώρευση χρωστούμενων ρεπό και αδειών από τις συνεχείς αναστολές αδειών και την φοβερή έλλειψη προσωπικού, οδηγούν στην απόγνωση και εξάντληση ψυχικών και σωματικών αποθεμάτων των εργαζομένων και συνεπακόλουθα στην επαγγελματική εξουθένωση.
Αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο μας λειτουργεί με μεγάλα κενά όπως για παράδειγμα στον τομέα της νοσηλευτικής όπου υπάρχουν 50 κενές οργανικές θέσεις (7 ΤΕ και 43 Δε βοηθών νοσηλευτών), στα εργαστήρια όπου υπάρχουν 10 κενές θέσεις ραδιολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών, στην μαιευτική 8 κενές θέσεις και το ίδιο συμβαίνει στους τεχνικούς, στις διοικητικές υπηρεσίες και σε άλλους χώρους με διαφορετικά ποσοστά κάλυψης σε κάθε περίπτωση.
Η υποστελέχωση θέτει σε επισφάλεια την υγεία των ασθενών αφού η παροχή δημόσιας φροντίδας πλέον, στηρίζεται αποκλειστικά στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων.
Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:
- ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
- ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
- ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΟΑΕΔ.
- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια