Υπαρκτός αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλος, είναι και φέτος ο κίνδυνος από τσιμπήματα τσιμπουριών. Οι «κρότωνες», όπως είναι η επιστημονική του...
Δεκατρείς μήνες μετά το σπάνιο περιστατικό εγκαφαλίτιδας που σημειώθηκε από τσίμπημα τσιμπουρίου υγειονομικές αρχές και ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου είναι πάντα σε επιφυλακή για τη σωστή αντιμετώπιση και καθοδήγηση των ασθενών που αναζητούν φροντίδα στα ΤΕΠ του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν κτηνοτρόφος της περιοχής του Ιάσμου νοσηλεύτηκε με ήπια συμπτώματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας.
Συνήθως καλλιεργητές της γης και κτηνοτρόφοι, που έρχονται σε επαφή με τη γη, τα χόρτα και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που κινδυνεύουν άμεσα. Με τους ειδικούς να συνιστούν πάντα απεντομώσεις με τα κατάλληλα σκευάσματα και σωστή συχνότητα διενέργειας τους, καθώς και τη χρήση ρούχων τέτοιων που θα καλύπτουν όλο το σώμα κατά τη διάρκεια των εργασιών στην ύπαιθρο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «αν και τα τσιμπούρια (οι κρότωνες ) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες», ωστόσο, «ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ακόμη και εάν το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί, τραφεί και είναι μολυσμένο».
Όπως τονίζουν γιατροί του ΤΕΠ του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής μετά την προσκόλληση του τσιμπουριού στο δέρμα δεν θα πρέπει να γίνεται καμία προσπάθεια αφαίρεσής του, αλλά να αναζητούνται άμεσα οι υπηρεσίες των ειδικών στο Νοσοκομείο.
Πηγή:ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια