GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εξωδικαστικός μηχανισμός: Δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού

  Δάνεια αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Σε...

 


Δάνεια αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης του μηχανισμού ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην επιτάχυνση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και στη δυστοκία από πλευράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό των ρυθμίσεων σε 2-3 μήνες, ενώ ανέδειξε και το πρόβλημα της σημαντικής μεταβλητότητας που παρουσιάζει η έγκριση των ρυθμίσεων από πιστωτή σε πιστωτή.

Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 6.500 οριστικές αιτήσεις οφειλετών έχουν ρυθμιστεί οριστικά. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός υλοποίησης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώνονται περίπου 200 αιτήσεις την εβδομάδα που αναλογούν σε ποσό δανείου πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, είπε.

Αν και ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων.

«Εμείς, ως Πολιτεία, αναλαμβάνουμε συνεχείς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων οφείλουν να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί – αποκλειστικά – από τους πιστωτές. Οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχής υλοποίηση του μηχανισμού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, πολιτών και πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας», είπε.

Εκκρεμούν 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές «οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα». Επίσης ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως χρηματοδοτικοί φορείς που έχουν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης λειτουργούν με σημαντικά ανομοιόμορφο ποσοστό μεταξύ τους: σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το χάσμα στην εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων από Πιστωτή σε Πιστωτή φτάνει από το 19% έως το 79% σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Έτσι, το μέσο ποσοστό επιλεξιμότητας είναι 46% «το οποίο μας ανησυχεί» με βάση τα διεθνή πρότυπα. Από τα 914 εκατ. ευρώ που έχουν αξιολογήσει οι χρηματοδοτικοί φορείς, έχουν εγκριθεί τα 304 εκατ. ευρώ, με τις απορρίψεις να αποτιμώνται στα 610 εκατ. ευρώ. Αλλά και οφειλέτες σε μεγάλο ποσοστό αρνούνται να αποδεχθούν τις προτάσεις, ενώ παρουσιάζουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους, παρά την πραγματική αποδεδειγμένη πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Από την πλευρά της η αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου υποστήριξε ότι έχουμε 55.142 αιτήσεις στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί.

«Είναι λοιπόν ενδεικτικό ότι η πλήρης εφαρμογή του μηχανισμού αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της εκτίμησης του προβλήματος εξυπηρέτησης των δανειοληπτών και αφορά όλη την οικονομία» ανέφερε. «Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού κρίνεται από τους πιστωτές» ανέφερε. «Έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με τους πιστωτές ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης» πολλών προτάσεων είπε.

Επισήμανε πως η βασική πρόκληση που συνδέεται με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά στον όγκο αλλά στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων. Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι 383 δισ. ευρώ, ή 125% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (139%). Παρ’ όλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 251 δισ. ευρώ (με πάνω από 150 δισ. ευρώ σε δημόσιους φορείς) και παραμένουν βασικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

Τέλος ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους και η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Σε αυτό το πεδίο είπε πως τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Το επόμενο χρονικό διάστημα, τους αμέσως προσεχείς μήνες δρομολογούμε και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις» είπε. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία του πλαισίου στα πρώτα του βήματα αλλά σήμερα η κατάσταση όπως εξήγησε «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη».

Δεν υπάρχουν σχόλια