Η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έλαβε άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του «Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης». Το έργο γ...
Είναι γεγονός πως η περιοχή μας προβάλεται χρόνια τώρα ως η εναλλακτική οδός εφοδιασμού φυσικού αερίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μειώνοντας δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας.
Επίσης και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει δοθεί προς διευκόλυνση και χρήση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού σε συμμαχικές δυνάμεις της χώρας.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος και για τους προαναφερόμενους εθνικούς λόγους η τοπική αυτοδιοίκηση στην πλειοψηφία της, στέκεται θετική στο πρόσταγμα και την κοινή γραμμή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και το πρόσταγμα των συμφερόντων της τοπικής μας κοινωνίας, η οποία με αμηχανία παρακολουθεί τις εξελίξεις οι οποίες δεν μεταφράζονται σε καμία περίπτωση σε ανάπτυξη και οικονομικά οφέλη.
Αντιθέτως οι αλιείς εκφράζουν διαρκώς τις ανησυχίες τους για τα αλιευτικά πεδία που δεσμεύονται προς χάριν της επένδυσης, οι θέσεις εργασίες δεν θα ξεπεράσουν τις 70 (με τις περισσότερες να αφορούν εισαγόμενο εξειδικευμένο προσωπικό) και πλέον μετά και τα τελευταία γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία, η περιοχή μας στοχοποιείται και στρατιωτικά από μια χώρα από την οποία προσδοκούσαμε οφέλη σε ότι αφορά το τουριστικό μας προϊόν.
Είναι καλό επίσης να θυμηθούμε πως προ ετών σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην γειτονική Καβάλα, όλοι ανεξαρτήτως οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν και ακύρωσαν τα σχέδια για μια αντίστοιχη πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην δική τους θαλάσσια περιοχή.
Συνεπώς είναι πολύ ωραίο να σου χτυπάνε την πλάτη με συμπάθεια, σημαντικό επίσης να βάζεις πλάτη για εθνικούς λόγους, παρόλα αυτά ήρθε η ώρα της αυτοδιοίκησης να πάρει πρωτοβουλίες και να διαπραγματευτεί με σύνεση και γενναιότητα για το μέλλον αυτού του τόπου.
Συγκεκριμένα οφείλουμε να βάλουμε στην ατζέντα των αιτημάτων μας μεταξύ άλλων και τα εξής:
Α. Άμεση ενημέρωση για την θέση και τα νέα αλιευτικά πεδία που θα δεσμεύσει η δεύτερη πλωτή εξέδρα.
Β. Δέσμευση για λειτουργία «κλειστού κυκλώματος» (και όχι υβριδικού) με σκοπό να μην χρειάζονται οι μονάδες να λειτουργούν με νερό από την θάλασσα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για περιβαλλοντικούς λόγους.
Γ. Συζήτηση με τους Αλιείς για ενημέρωση και εξεύρεση των βέλτιστων συνθηκών συνύπαρξης εντός του θαλάσσιου χώρου.
Δ. Παραχώρηση στον Δήμο της δυτικής χερσαίας ζώνης από τον Ο.Λ.Α.
Ε. Άμεση εξεύρεση λύσεων σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Στρατό και την ΓΑΙΑΟΣΕ.
ΣΤ. Δημιουργία Πανθρακικού ποδοσφαιρικού σταδίου.
Ζ. Χρηματοδότηση νέου σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου 3.000 θέσεων.
Η. Κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου.
Θ. Ένταξη της περιοχής στο καθεστώς του «silver economy».
Ι. Στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Κ. Προτεραιότητα στην εξεύρεση επενδυτικού σχήματος για την αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών της Τραϊανούπολης από την «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.).
- Παύλος Α. Μιχαηλίδης
- Ανεξάρτητος
- Δημοτικός Σύμβουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια