ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
Σάββατο 12-3-2022
ΩΡΑ: 07:00-10:00 Θεία Λειτουργία εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερό Παρεκκλήσιο Ἁγίων Θεοδώρων Σαμακώβ Ξάνθης
Κυριακή 13-3-2022
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.
ΩΡΑ: 18:00-20:00 Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν ἹερόΚαθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
Τετάρτη 16-3-2022
ΩΡΑ: 18:30-20:00 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς Χρύσας.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»
Σήμερα, αγαπητοί αδελφοί, η Εκκλησία μας μέσα στη χαρμολύπη των ημερών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής λαμπρά τελεί εορτή, αυτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας, αυτή της Αναστήλωσης των αγίων Εικόνων.
«Ο Λέων ο Ίσαυρος, ο πρώτος εικονομάχος βασιλεύς κάλεσε τον τότε Πατριάρχη άγιο Γερμανό και του ζήτησε να βγουν οι εικόνες από την Εκκλησία, διότι τις θεώρησε ειδωλολατρεία. Ακούγοντας αυτά ο Πατριάρχης ταράχθηκε και προσπάθησε να νουθετήσει τον Λέοντα τον Ίσαυρο. Επειδή δεν πείστηκε ο αυτοκράτορας, ο Πατριάρχης εξωρίσθηκε και στον πατριαρχικό θρόνο κατεστάθη ο Αναστάσιος.
Η Εικονομαχία, διήρκησε έναν αιώνα, έως ότου συγκροτήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία κατεδίκασε τους εικονομάχους και με την μακαρία βασίλισσα Θεοδώρα και τον υιό της Μιχαήλ τον Γ, έχουμε την Αναστήλωση των Εικόνων». Το Συνοδικό της Ζ Οἰκουμενικῆς Συνόδου στηριζόμενο στην διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου λέει ότι, «…η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπο διαβαίνει…», δεν τιμούμε την ύλη αλλά το εικονιζόμενο πρόσωπο. Με το γεγονός αυτό της Αναστηλώσεως εορτάζουμε σήμερα την νίκη της Ορθοδοξίας κατά της κακοδοξίας, την νίκη της Εκκλησίας κατά των αιρέσεων. Και όταν κάποιος μας ρωτά τι είναι Ορθοδοξία, εμείς του απαντάμε με την φωνή του αποστόλου Φιλίππου: «Έρχου και ίδε».
Ο Φίλιππος έχει μέσα του μεγάλη αγάπη, γι’ αυτό όταν γνωρίζει τον Χριστό αμέσως τρέχει να φωνάξει τον φίλο Ναθαναήλ: «Βρήκαμε, του λέγει, αυτόν που περιμέναμε και που έγραψαν ο Μωυσής και οι προφήτες. Τον αληθινό Μεσσία, τον Υιό του Θεού». Ο Ναθαναήλ είναι ένας άδολος Ισραηλίτης και παρά τις αρχικές αμφιβολίες αναγνωρίζει με πίστη και αγάπη την Θεότητα του Χριστού και ομολογεί πως είναι ο αληθινός βασιλέας του Ισραήλ. Σ’ αυτή την ομολογία του Ναθαναήλ θεμελιώνεται ολόκληρο το έργο της σωτηρίας του κόσμου. Ο Χριστός βραβεύει την πίστη του Ναθαναήλ και βεβαιώνει ότι θα δει μεγαλύτερα θαύματα ανοιγμένους τους ουρανούς και τους αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν κοντά στον Υιό του ανθρώπου, στον Θεάνθρωπο Κύριο.
«Έρχου και ίδε», την αλήθεια, το φως, την ζωή, τον Θεό, θυσιαζόμενο στην θεία Λειτουργία. «Έρχου και ίδε», το λιβάνι, το αγιοκέρι, το πρόσφορο, τις νηστείες, τις προσευχές. «Έρχου και ίδε», αδελφέ μου, το μεγαλείο της μεγάλης σημερινής ημέρας της γιορτής της Ορθοδοξίας. Έτσι θα νιώσεις, θα βιώσης στα τρίσβαθα της ψυχής την Εκκλησία, να βροντοφωνεί: «Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστης των Πατέρων, αύτη η πίστης των Ορθοδόξων, αύτη η πίστης την Οικουμένην εστήριξε».
Δεν υπάρχουν σχόλια