GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τι ισχύει σε περίπτωση επιστράτευσης -Ποιες ηλικίες καλούνται

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στη χώρα μας, ειδικά μετά τις ευθείες απειλές προς τις χώρες που έστειλαν όπλα σ...


O πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στη χώρα μας, ειδικά μετά τις ευθείες απειλές προς τις χώρες που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία του Κρεμλίνου, με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο «μαύρο» κατάλογο της Ρωσίας για αντίποινα.

  Αν και το σενάριο της επιστράτευσης μοιάζει μακρινό αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα και πάρει διαστάσεις, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Τι ισχύει

  Η επιστράτευση μπορεί να είναι «γενική» ή «μερική» όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών).

  Με δεδομένη την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία – Ρωσίας αλλά και αφορμή τις επιστρατεύσεις που πραγματοποιεί το Κιέβο πολλοί αναρωτιούνται τι ισχύει για τη χώρα μας. Μάλιστα με τους αναλυτές να μιλούν για γενικευμένο πόλεμο που μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές, Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν στο ίντερνετ πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιστράτευσης.

  Σύμφωνα με τον κανονισμό σε ότι αφορά τη χώρα μας υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης, στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

  Ειδικότερα ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

  Αναλυτικά:

  α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

  Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

  Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

  Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια