GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πόλεμος μέσω TikTok: Το νέο εργαλείο της Ρωσίας για τη μηχανή προπαγάνδας

  Το ρωσικό βίντεο TikTok τα έχει όλα: μια γάτα, κουτάβια και έναν παλλόμενο ρυθμό φόντου. Είναι χαριτωμένο, παρακολουθήσιμο και σχεδόν δεν ...

 


Το ρωσικό βίντεο TikTok τα έχει όλα: μια γάτα, κουτάβια και έναν παλλόμενο ρυθμό φόντου. Είναι χαριτωμένο, παρακολουθήσιμο και σχεδόν δεν φαίνεται να είναι το υλικό της κρατικής προπαγάνδας.

Το 2014, η Ρωσία πλημμύρισε το Διαδίκτυο με ψεύτικους λογαριασμούς που προωθούν την παραπληροφόρηση σχετικά με την εξαγορά της Κριμαίας . Οκτώ χρόνια αργότερα, οι ειδικοί λένε ότι η Ρωσία καταβάλλει μια πολύ πιο περίπλοκη προσπάθεια καθώς εισβάλλει στην Ουκρανία.

Στρατιές από trolls και bots εξάπτουν το αντιουκρανικό αίσθημα. Τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να διχάσουν το δυτικό κοινό. Έξυπνα βίντεο TikTok σερβίρουν τον ρωσικό εθνικισμό με μια πλευρά χιούμορ.

Η προσπάθεια ισοδυναμεί με ένα αναδυόμενο τμήμα του πολεμικού οπλοστασίου της Ρωσίας με τη διαμόρφωση γνώμης μέσω ενορχηστρωμένης παραπληροφόρησης που μάχεται μαζί με πραγματικά στρατεύματα και όπλα.

Στο βίντεο με γάτα, ένα γεροδεμένο κουτάβι που αναγνωρίζεται από μια ψηφιακά τοποθετημένη σημαία των ΗΠΑ, σύρεται στην ουρά ενός τιγρέ που αναγνωρίζεται από μια ρωσική σημαία. Η γάτα απαντά με ένα άγριο τρύπημα που κάνει τον άτυχο σκύλο να τρέχει. Το κλιπ, το οποίο έχει προβληθεί 775.000 φορές μέσα σε δύο εβδομάδες, είναι έργο ενός λογαριασμού με το όνομα Funrussianprezident που έχει 310.000 ακόλουθους. Σχεδόν όλα τα βίντεό της διαθέτουν φιλορωσικό περιεχόμενο.

«Θα μπορούσε απλώς να είναι ένας πατριώτης Ρώσος που μάχεται τον καλό αγώνα όπως τον βλέπουν, ή θα μπορούσε εύκολα να είναι κάτι άμεσα συνδεδεμένο με το κράτος», είπε η Nina Jankowicz, ερευνήτρια παραπληροφόρησης και ειδικός στην Ανατολική Ευρώπη στο Wilson Center στην Ουάσιγκτον. «Η Ρωσία τελειοποιεί αυτές τις τακτικές».

Τώρα τα βάζουν στο παιχνίδι.

Αναλυτές σε διάφορους ερευνητικούς οργανισμούς με τους οποίους επικοινώνησε το Associated Press δήλωσαν ότι βλέπουν μια απότομη αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας από ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος. Αυτό είναι σύμφωνο με τη στρατηγική της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κρατικά μέσα για να κινητοποιήσει την εγχώρια υποστήριξη, ενώ επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη δυτική συμμαχία.

Σε όλο το Διαδίκτυο, σημειώθηκε ταχεία άνοδος σε ύποπτους λογαριασμούς που διαδίδουν περιεχόμενο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με μια αναφορά από την Cyabra, μια ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας που εργάζεται για τον εντοπισμό παραπληροφόρησης.

Οι αναλυτές της Cyabra παρακολούθησαν χιλιάδες λογαριασμούς Facebook και Twitter που είχαν πρόσφατα δημοσιεύσει σχετικά με την Ουκρανία. Οι ερευνητές είδαν μια ξαφνική και δραματική αύξηση του αντι-ουκρανικού περιεχομένου τις ημέρες αμέσως πριν από την εισβολή. Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για παράδειγμα, ο αριθμός των αντι-ουκρανικών αναρτήσεων που δημιουργήθηκαν από το δείγμα λογαριασμών Twitter αυξήθηκε κατά 11.000% σε σύγκριση με λίγες μέρες νωρίτερα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα σημαντικό μέρος των λογαριασμών δεν είναι αυθεντικά και ελέγχονται από ομάδες που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση.

«Όταν βλέπετε μια αύξηση 11.000%, ξέρετε ότι κάτι συμβαίνει», δήλωσε ο CEO της Cyabra, Dan Brahmy. «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος το κάνει αυτό στα παρασκήνια. Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε».

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Ερευνητές στο Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου ανέλυσαν 3.000 άρθρα από 10 κρατικά ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και παρατήρησαν μεγάλη αύξηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να χτυπήσει αυτονομιστικές ομάδες. Συνολικά, οι ισχυρισμοί των ρωσικών μέσων ενημέρωσης για ουκρανική επιθετικότητα αυξήθηκαν κατά 50% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αυτός είναι ο τρόπος που πηγαίνουν στον πόλεμο. είναι ένα κεντρικό μέρος του ρωσικού δόγματος», δήλωσε ο Jim Ludes, πρώην αμυντικός αναλυτής των ΗΠΑ που τώρα διευθύνει το Pell Center for International Relations and Public Policy στο Πανεπιστήμιο Salve Regina. Ο Λούντες είπε ότι οι ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης έχουν σκοπό να κινητοποιήσουν τη ρωσική υποστήριξη ενώ συγχέουν και διχάζουν τους αντιπάλους της χώρας.

Η Ρωσία προσαρμόζει το προπαγανδιστικό της μήνυμα για συγκεκριμένο κοινό.

Για τους Ρώσους και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, το μήνυμα είναι ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπερασπιστεί τον λαό της ενάντια στην επιθετικότητα και τη δίωξη που τροφοδοτείται από τη Δύση στην Ουκρανία. Παρόμοιες τακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της ναζιστικής Γερμανίας όταν εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία με το πρόσχημα της προστασίας των Γερμανών που ζουν εκεί, σημείωσε ο Ludes.

«Δεν είναι καλά παιδιά που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική», είπε ο Ludes. «Είναι η γλώσσα της κατάκτησης, όχι η γλώσσα της δημοκρατίας».

Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης την παραπληροφόρηση για να μπερδέψει και να αποθαρρύνει τους αντιπάλους της. Για παράδειγμα, το Κρεμλίνο είπε ότι ξανάρχισε τις μάχες το Σάββατο μετά την παύση για πιθανές συνομιλίες με την Ουκρανία. Αλλά οι δημοσιογράφοι του Associated Press σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας είδαν ότι η ρωσική επίθεση δεν σταμάτησε ποτέ.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η Ρωσία δημοσιοποιεί ψευδείς αναφορές για εκτεταμένες παραδόσεις ουκρανικών στρατευμάτων και ισχυρίζεται ότι η Μόσχα σχεδιάζει να «απειλήσει να σκοτώσει μέλη της οικογένειας Ουκρανών στρατιωτών εάν δεν παραδοθούν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Η Ρωσία έχει επίσης χρησιμοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις στην εισβολή της στην Ουκρανία, και ενώ αποτελούν σοβαρή απειλή, η διαδικτυακή προπαγάνδα μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο μόνιμη ζημιά εάν πετύχει, σύμφωνα με τον απόστρατο υποστράτηγο Michael Nagata, πρώην διευθυντή στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού στο το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο των ΗΠΑ.

«Αυτό που είναι πολύ πιο επικίνδυνο είναι η ικανότητα της Ρωσίας να επηρεάζει αυτό που πιστεύουν οι παντού πληθυσμοί», είπε ο Nagata. «Για να τους κάνετε να πιστέψουν πράγματα που είναι χρήσιμα για τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα… Εάν είστε σε θέση να αλλάξετε αυτό που πιστεύει ένας ολόκληρος πληθυσμός, ίσως να μην χρειαστεί να επιτεθείτε σε τίποτα».

Στη Δύση, η Ρωσία επιδιώκει να σπείρει διχασμό και να μειώσει τις πιθανότητες για μια ενιαία διεθνή απάντηση. Αυτό το κάνει εν μέρει μέσω ενός σταθερού κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης όπως το Sputnik και το RT, που δημοσιεύουν στα αγγλικά, τα ισπανικά και πολλές άλλες γλώσσες.

«Η εισβολή έχει σταματήσει», ανέφερε ένας τίτλος στο RT την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες πριν τα ρωσικά στρατεύματα κινηθούν στην ανατολική Ουκρανία. «Ο Τάκερ Κάρλσον επικρίνει τον Μπάιντεν επειδή επικεντρώθηκε στον Πούτιν και την Ουκρανία αντί για τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ», διαβάζει άλλος στο Sputnik News, αντικατοπτρίζοντας μια κοινή ρωσική πρακτική: επικαλείται κυβερνητικούς επικριτές στις ΗΠΑ (όπως ο παρουσιαστής του Fox News, Κάρλσον) για να υποδείξει ότι οι ηγέτες της Αμερικής είναι εκτός αφή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τις ανησυχίες της για το RT την Τετάρτη, όταν συμπεριέλαβε τον αρχισυντάκτη του RT σε έναν κατάλογο κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους. Η ΕΕ αποκάλεσε την ηγέτη του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν «κεντρικό πρόσωπο της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Την Παρασκευή, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στο RT να προβάλλει διαφημίσεις στον ιστότοπό του και είπε ότι θα επεκτείνει τη χρήση ετικετών για τον εντοπισμό των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Λούντες είπε ότι χαίρεται που είδε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να απωθούν τη ρωσική παραπληροφόρηση και μάλιστα προσπαθούν να την προλάβουν αποκαλύπτοντας δημόσια τα σχέδια της Ρωσίας.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιδείξει κάποια δημιουργικότητα στη χρήση νοημοσύνης για να απαντήσει», είπε. «Δεν το έχουμε δει από τη Δύση από τις μέρες του ψυχρού πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια