Αβέβαιος ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, λόγω Ρωσο-ουκρανικής κρίσης Τη στιγμή που το ράλι των τιμών σε πρώτες ύλες έχει γονατίσει, έτσι κι α...
Δημήτριος Ψεμματάς:
«Όχι μόνον για εμάς αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες έρχονται δραματικές εξελίξεις, εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Ούτε ψωμί δεν θα μπορούμε να πάρουμε, πόσο μάλλον να ταΐσουμε τα ζωντανά μας…»
Φόβοι για «ντόμινο» νέων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά μεταξύ των οποίων σιτάρι και καλαμπόκι φοβούνταν οι κτηνοτρόφοι του νομού, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριο Δημήτριο Ψεμματά, να εκφράζει την αγωνία του για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και το επίπεδο ζωής των πολιτών.
«Όχι μόνον για εμάς αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες έρχονται δραματικές εξελίξεις, εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Ούτε ψωμί δεν θα μπορούμε να πάρουμε, πόσο μάλλον να ταΐσουμε τα ζωντανά μας…» αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας παράλληλα, ότι, «ο κλάδος εδώ και μήνες περνά δύσκολα εξαιτίας του υπέρογκου κόστους που πρέπει να καταβάλλουν οι παραγωγοί για τις ζωοτροφές. Το ράλι των τιμών αποτελεί «καίριο» χτύπημα κατά του πρωτογενούς τομέα. Ήδη, υπήρχε το πρόβλημα, το οποίο τώρα αναμένεται να μας αποτελειώσει, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την κρίση στην Ουκρανία. Η Ρωσία ανέκαθεν έκανε εξαγωγές σιτηρών σε όλη την Ευρώπη. Ενώ, η Ουκρανία εξαγωγές σιτηρών και καλαμποκιού. Τι θα γίνει τώρα; Δεν θα έχουμε ούτε ψωμί να φάμε, αφού δεν θα υπάρχει σιτάρι…».
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, σε όλα τα επίπεδα, θα φανεί του χρόνου, όταν, δηλαδή, θα έχουν τελειώσει όλα τα αποθέματα σε πρώτες ύλες που έχουν προμηθευτεί παραγωγοί και επαγγελματίες.
«Ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης είναι αρνητικός. Ήδη, οι Έλληνες παραγωγοί δυσκολεύονται να προμηθευτούν ζωοτροφές και πρώτες ύλες. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε όλοι οι σύλλογοι της Περιφέρειας, από κοινού, κινητοποιήσεις. Θεωρούμε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα τα μέτρα της και πιο συγκεκριμένα να βάλει πλαφόν στις τιμές, παράλληλα με τα μέτρα ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων. Βέβαια, έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον νέο υπουργό, χωρίς, ωστόσο, κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τελούμε εν αναμονή των εξελίξεων, περιμένοντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, γιατί το 7% που μας υποσχέθηκαν, βάσει των τιμολογίων που πληρώνουμε, είναι λίγο και κοροϊδία…» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.
Δεδομένη η αύξηση στις τιμές του ψωμιού και της αρτοποιίας
Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιου, σχετικά με τις επικείμενες αυξήσεις βασικών αγαθών, όπως το ψωμί, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οποιαδήποτε διακοπή της ροής σιτηρών από την περιοχή της μαύρης θάλασσας εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης, είναι πιθανό να έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές και να τροφοδοτήσει περαιτέρω πληθωρισμό των τροφίμων σε μια εποχή που τα νοικοκυριά παγκοσμίως πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
Αιτία γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες χώρες Ρωσίας και Ουκρανίας (μαζί με το Καζακστάν και τη Ρουμανία) εξάγουν βασικά προϊόντα μέσω της μαύρης θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται ανάμεσα στους τέσσερις μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών και καλαμποκιού στον κόσμο.
Για την ακρίβεια, η Ουκρανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο για την περίοδο 2021 – 2022 και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.
«Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για τα σιτηρά σε όλο τον κόσμο. Έλληνες μυλωνάδες που έχουν ανοιχτά συμβόλαια με Ρωσία και Ουκρανία δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει. Αρκεί να σας πω ότι μεγάλος μύλος της δικής μας χώρας, περιμένει καράβι φορτωμένο με 6.000 τόνους σιτηρά που θα καλύψει τις ανάγκες μέχρι το καλοκαίρι, το οποίο παραμένει κολλημένο στη Μαύρη Θάλασσα», σημειώνει, χαρακτηριστικά, ο κ. Μ. Μούσιος.
Αναφερόμενος στον αντίκτυπο που έχει ήδη στις αγορές ο ρώσο-ουκρανικός πόλεμος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος συμπλήρωσε πως «οι αγορές των σιτηρών σήμερα σε όλο τον κόσμο, έχουν «παγώσει». Δεν δέχονται νέα συμβόλαια. Εάν αυτό το γεγονός το συνδυάσουμε και με την αύξηση στις τιμές των αλεύρων, η οποία από πέρσι μέχρι φέτος έχει αγγίξει το 95% μπορεί να καταλάβετε για τί ζημιά μιλάμε».
Συμπερασματικά δε, «με όλες τις αυξήσεις που έχουμε δεχτεί το τελευταίο διάστημα στην ηλεκτρική ενέργεια, στις πρώτες ύλες που φτάνουν το 40%, την αύξηση στο αλεύρι που άγγιξε όπως προαναφέραμε το 95%, θεωρούμε δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σημαντική αύξηση στο ψωμί. Φανταστείτε ότι μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα τις προηγούμενες χρονιές μια επιχείρηση κατέβαλε μέχρι 2.000 ευρώ. Φέτος θέλει 6.000 ευρώ το μήνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια