Η φοιτητική ζωή είναι μια περίοδος γνωριμίας με την προσωπική ανεξαρτησία και μια περίοδος δοκιμής νέων ρόλων και ενός νέου τρόπου ζωής που ...
Σε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα θα μιλήσουμε σύντομα για το άγχος, μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθεια του ατόμου να ανταποκριθεί σε κάτι που γνωρίζει λίγο ή καθόλου και σε κάτι που ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Το να νιώθεις άγχος δεν είναι κακό. Είναι μια αυτόματη αντίδραση του οργανισμού. Το να νιώθεις υπέρμετρο άγχος, ή να αισθάνεσαι άγχος πολύ συχνά και για πολλή ώρα ή να έχεις δυσκολία να ελέγξεις το άγχος που αισθάνεσαι, αυτό μπορεί να είναι μια κατάσταση που χρειάζεται προσοχή και ίσως η συνδρομή ενός ειδικού να μπορούσε να δώσει χρήσιμες συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείρισή του.
Η λέξη «άγχος» προέρχεται από το ρήμα «άγχω», που σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική αντίδραση η οποία συχνά συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα που «εκφράζουν» την ψυχολογική αναστάτωση που φέρνει το αγχογόνο ερέθισμα. Συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα του άγχους είναι: Η έντονη εφίδρωση, η ξηροστομία, η δύσπνοια, η ζάλη, το σφίξιμο στο στομάχι, οι κομμάρες στα πόδια, το τρέμουλο στα χέρια, η αδυναμία συγκέντρωσης, η ευερεθιστότητα και πολλά άλλα. Αντίστοιχα, συνηθισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις στο άγχος είναι: αίσθημα πίεσης, ανησυχία, φόβος, αγωνία, απόγνωση, τρόμος.
Τα συμπτώματα -σωματικά και συναισθηματικά- και η ένταση εκδήλωσής τους ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως ποικίλουν και οι αντιδράσεις των ανθρώπων όταν βιώνουν άγχος: Άλλοι έχουν νευρικότητα, άλλοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, άλλοι κινητοποιούνται κι εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς δραστηριότητας. Ναι. Σε κάποιους ανθρώπους το άγχος μπορεί να λειτουργήσει θετικά ενεργοποιώντας ιδιαίτερα το κίνητρο για επίτευξη. το άγχος σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος, διότι ορισμένες φορές αντιδρούμε αποτελεσματικότερα απέναντι σε μη γνώριμες καταστάσεις. Αυξάνουμε, δηλαδή, ελαφρά το επίπεδο διέγερσής μας, ώστε να ενεργήσουμε µε τον καταλληλότερο τρόπο, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Για παράδειγμα, το άγχος λίγο πριν τις εξετάσεις μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ως παράγοντας εγρήγορσης και ετοιμότητας.
Η φοιτητική ζωή είναι γεμάτη από παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν άγχος, όπως:
Πιο κάτω παρουσιάζονται τρόποι που συχνά βοηθούν στη διαχείριση του άγχους :
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λειτουργεί το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας. Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό είναι στη διάθεσή σου στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Επικοινώνησε, κλείσε ένα ραντεβού και μάθε πως μπορείς να διαχειριστείς το άγχος.
Το άγχος είναι κάτι ανθρώπινο που δεν πρέπει να μας φοβίζει γιατί είναι κι αυτό δικό μας. Αποδέχομαι κάτι που με δυσκολεύει σημαίνει ότι αποδέχομαι τον εαυτό μου. Αν, μάλιστα, αποφασίσω να με φροντίσω και να ζητήσω τη βοήθεια των ειδικών για να βελτιωθώ, τότε θα του έχω κάνει ένα μεγάλο δώρο.
- Επικοινωνία
- Τηλεφωνικό Κέντρο
- (εξυπηρετεί τους φοιτητές και των τεσσάρων πόλεων όπου εδρεύει το Δ.Π.Θ.):
- 25310-39050 & 25310-39163
- E–mail: dosyp@duth.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια