Επί ξυρού ακμής κινούνται για άλλη μία φορά στην πορεία των χρόνων οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με φόντο τον επε...
Επί ξυρού ακμής κινούνται για άλλη μία φορά στην πορεία των χρόνων οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με φόντο τον επεκτατισμό της πρώτης προς την Ουκρανία και την προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβάλλει το θέλημά του, που δεν είναι άλλο από την «αποδυτικοποίηση» της γειτονικής του χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ηχούν τύμπανα πολέμου τις τελευταίες ημέρες με τις ΗΠΑ να τάσσονται καταφανώς υπέρ της Ουκρανίας και τις συνομιλίες μεταξύ των δύο υπερ-δυνάμεων να μην καταλήγουν σε λευκό καπνό.
Η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της με την Ουκρανία, και πλέον οι Ουκρανοί πολίτες έχουν αρχίσει να «ετοιμάζονται» για το ενδεχόμενο να βρεθούν σε εμπόλεμη ζώνη.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, διά του Τζο Μπάιντεν έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στη σύρραξη μέσω του ΝΑΤΟ και αυτό ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά που απειλεί να κάψει πρωτίστως την ευρωπαϊκή συνοχή μιας και οι χώρες της γηραιάς ηπείρου δεν βρίσκονται όλες στην ίδια πλευρά αναφορικά με τη «γραμμή» που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση που ανάψει τελικά η θρυαλλίδα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (άρα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ).
Και ενώ όλο το σκηνικό μοιάζει να εξελίσσεται κάπου «μακριά» σε σχέση με την Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι την αφορά και μάλιστα άμεσα. Και, πιο άμεσα αφορά τα δύο άκρα της, δηλαδή την Κρήτη και τον Έβρο, αφού είναι δύο σημεία τα οποία οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρουν οπλισμό και στρατιώτες στην Ουκρανία.
Ο Μάικλ Κάρπεντερ, μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Σούδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αεροναυτικών δυνάμεων και η Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη (σ.σ. σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε ρωσο-ουκρανική σύρραξη)»
Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη ο κ. Κάρπεντερ σημειώνει πως «είναι βασικός κόμβος στο ενεργειακό δίκτυο στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια