Στο τραπέζι με τους επικεφαλής των θεσμών τα τελευταία σενάρια για το φόρο ακινήτων που θα πληρώσουν από την άνοιξη πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτή...
«Κόφτες» στις επιβαρύνσεις που προκαλεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών, νέα κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια αλλά και ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στο κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα συνθέτουν τις ανατροπές στο νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2022 σύμφωνα με τη τελική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
Το τελευταίο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας στους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγηση ενώ στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση των «αποκαλυπτηρίων» του νέου ΕΝΦΙΑ φέρνει ανατροπές και στο χρονολόγιο πληρωμής του. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φθάσει στους 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στις αρχές Μαρτίου ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα εξοφληθεί τον Μάιο. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες ισόποσες δόσεις.
Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ – θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής των θεσμών μέσα στην εβδομάδα
Νέα κλίμακα και «κόφτες». Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να κάνουν άλμα. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.
«Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ: Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι κουρεμένα κατά 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει μεγαλύτερο «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%.
Επιβαρύνσεις. Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα θα δουν φέτος «φουσκωμένο» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Συμπληρωματικός φόρος. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο ΕΝΦΙΑ αλλά για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο με ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον συντελεστή υπολογισμού του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό φόρο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.
Ειδικές εκπτώσεις. Η μείωση κατά 50% η και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια