GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει την όραση

  Η εγκυμοσύνη μπορεί πράγματι να επηρεάσει την όραση και μάλιστα αυτό υπολογίζεται ότι συμβαίνει στο 15% των εγκύων. Κατά τη διάρκεια της ε...

 Η εγκυμοσύνη μπορεί πράγματι να επηρεάσει την όραση και μάλιστα αυτό υπολογίζεται ότι συμβαίνει στο 15% των εγκύων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στις ορμόνες, ο μεταβολισμός, η κατακράτηση υγρών και η κυκλοφορία του αίματος μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και την όρασή σας.

Η κατακράτηση υγρών, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς το πάχος και την καμπυλότητα του κερατοειδούς σας. Είναι μια μικρή αλλαγή, αλλά θα μπορούσε να σας επηρεάσει αν φοράτε γυαλιά. Είναι επίσης ο λόγος που η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γιατί δεν είναι μια καλή περίοδος να αναζητήσετε νέους φακούς επαφής ή να επενδύσετε σε ένα νέο ζευγάρι γυαλιά.

Εάν η όρασή σας αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα η αλλαγή θα είναι μικρή και προσωρινή. Τα περισσότερα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μέσα σε μερικούς μήνες από τον τοκετό.

Εάν φοράτε γυαλιά, είναι σπάνιο να χρειαστεί να αλλάξετε τη συνταγή σας, αλλά μπορεί να συμβεί. Οι περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν μια μόνιμη αλλαγή διαπιστώνουν ότι έχουν λίγο περισσότερη μυωπία από ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη.

Εάν πιστεύετε ότι η όρασή σας έχει αλλάξει σημαντικά, επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο για εξέταση και ενημερώστε τον γυναικολόγο σας.

Πώς αλλιώς μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει τα μάτια μου;

Ξηρότητα και ερεθισμός

Τα μάτια σας μπορεί να είναι πιο ξηρά και πιο ερεθισμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και για όσο διάστημα θηλάζετε). Αυτό, μαζί με τις μικρές αλλαγές στο σχήμα και το πάχος του κερατοειδούς, μπορεί να κάνει δυσάρεστη τη χρήση φακών επαφής.

Οπτικές διαταραχές από ημικρανίες

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε φώτα που αναβοσβήνουν ή τυφλά σημεία. Μια πιθανή αιτία είναι μια κατάσταση που ονομάζεται ημικρανία με αύρα, την οποία ορισμένες γυναίκες βιώνουν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτή την κατάσταση, προηγείται ένας οδυνηρός πονοκέφαλος (συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού) από μια αύρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαταραχές της όρασης, όπως έντονες αναλαμπές φωτός, γραμμές ζιγκ -ζαγκ ή τυφλά σημεία. Είναι πιθανό να έχετε συμπτώματα αύρας χωρίς τον πονοκέφαλο. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα σας προτείνει τρόπους ανακούφισης.

Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Μερικές γυναίκες με κατά τα άλλα υγιή εγκυμοσύνη αναπτύσσουν μια οφθαλμική νόσο που ονομάζεται Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια. Σε αυτή την κατάσταση, υγρό συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή (ο ευαίσθητος στο φως ιστός που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού). Τα στρώματα του αμφιβληστροειδούς στη συνέχεια αποσπώνται και παραμορφώνουν την όραση, δημιουργώντας τυφλά σημεία.

Αυτή η κατάσταση συνδέεται με τις ορμόνες του στρες και συνήθως αναπτύσσεται στα τέλη της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο. Η όραση συνήθως επιστρέφει στο φυσιολογικό προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας ή μέσα σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό.

Αλλαγές στις τρέχουσες παθήσεις των ματιών

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να βελτιώσει (το γλαύκωμα μερικές φορές βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή να επιδεινώσει τις υπάρχουσες οφθαλμικές παθήσεις. Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας πριν μείνετε έγκυος και ξανά στις αρχές της εγκυμοσύνης για να υποβληθείτε σε έλεγχο. Θα πρέπει επίσης να κάνετε συχνότερες οφθαλμολογικές εξετάσεις ενώ είστε έγκυος και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Προσοχή!

Για κάθε απορία ή ανησυχία που έχετε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και την ανάπτυξη του εμβρύου, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας. Καλέστε τον επίσης εάν έχετε πόνο στα μάτια ή ερυθρότητα ή εάν παρατηρήσετε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας – ένα σύμπτωμα που μπορεί να συνοδεύει την προεκλαμψία.

Πηγή: imommy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια