GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνδρες της Πυροσβεστικής

  Σε τριτοκοσμική χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής παραπέμπουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος οι...

 Σε τριτοκοσμική χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής παραπέμπουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι, πριν από μερικούς μήνες, έδιναν ακούραστα τη μάχη με τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική.

Τόσο η Πολιτεία όσο και το Αρχηγείο της Υπηρεσίας φαίνεται ότι τους θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας καθώς εμφανίζονται να αδιαφορούν πλήρως για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, οι επικεφαλής της Υπηρεσίας τους οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες ημέρες σε άδειες και ρεπό;

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι καθώς οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Σύμφωνα με την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.) οι ημέρες οφειλόμενων αδειών έως το 2020 ανέρχονταν σε 160.000 (!), ενώ οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) έχουν φθάσει τις 260.000!

Δηλαδή πρακτικά μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται σκληρά και «ξεχνούν» να ξεκουραστούν. Όσον αφορά δε στην αξία των οφειλόμενων ρεπό και αδειών, αυτή, σύμφωνα με την Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ., ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως λένε συγκεκριμένα στελέχη της Ένωσης newsbomb.gr «Μιλάμε για 20 εκατ. ευρώ απλήρωτη εργασία η οποία επιχειρήθηκε κατά καιρούς να συμψηφιστεί με τα χιλιάδες μπράβο και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη».

Και εξηγούν αναλυτικά: «Το προσωπικό εργάζεται 192 ώρες ανά μήνα βάσει τυπικών και ουσιαστικών αναγκών, με τις πρώτες 166 περίπου να αφορούν την ελάχιστη υποχρέωση. Η διαφορά που προκύπτει εκφράζεται σε 8ωρα ρεπό – δηλαδή κάθε μήνα η υπηρεσία εξ’ ορισμού οφείλει 3 κατά μέσο όρο ρεπό. Βάσει του κοινού εργατικού δικαίου που ίσχυε μέχρι προσφάτως ήταν εφικτή η μη χρηματική αποζημίωση για τα 3 επιπλέον 8ωρα (ρεπό) καθώς και όποιο άλλο προκύψει λόγω επιφυλακών προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Βέβαια το Πυροσβεστικό Προσωπικό δεν ρωτήθηκε ποτέ για το αν συμφωνεί με την εν λόγω συνθήκη, ούτε αποζημιώνεται χρηματικά για την υπερεργασία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν Διοικήσεις Υπηρεσιών (Διοικητές) οι οποίες δεν αναγνωρίζουν οφειλόμενα ρεπό που δημιουργήθηκαν σε χρόνο που προηγήθηκε της Διοίκησής τους, αποφεύγοντας την χορήγησή τους σε περιπτώσεις που ο υπάλληλος τα αιτείται ή χρειάζεται την αξιοποίησή τους για διατήρηση της μισθοδοσίας του, π.χ για την απουσία του από την υπηρεσία για λόγους υγείας».

κόμη χειρότερη είναι, όπως λένε κύκλοι της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ., η κατάσταση με την χορήγηση των Κανονικών Αδειών. «Είναι σημαντικό να αναδειχθεί το γεγονός ότι την αποκλειστική ευθύνη για χορήγηση του συνόλου αυτών και ανά έτος εντός νομίμων προθεσμιών τη φέρει έκαστος Διοικητής και όχι ο υπάλληλος. Σε αντίθετη περίπτωση φέρει την ευθύνη της παράλειψης οφειλόμενης υποχρέωσης και κατά συνέπεια της κακής άσκησης διοίκησης. Δυστυχώς κανένας Υπουργός έως τώρα δεν μερίμνησε για τους απαραίτητους ελέγχους, επιτρέποντας στην εκάστοτε Φυσική Ηγεσία να αφήνει ανεκπλήρωτες της υποχρεώσεις της.

Από τη θέση σε ισχύ του ειδικού μισθολογίου το 2017, το οποίο αποτελεί το επί του παρόντος εργαλείο υπολογισμού των μηνιαίων αποζημιώσεων για το Πυροσβεστικό Προσωπικό, η Διοίκηση (Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, δεδομένου ότι εργοδότης μας είναι το Ελληνικό Κράτος και όχι ο κάθε Αρχηγός Π.Σ) δεν προβαίνει στη χρηματική αποζημίωση των 46 ευρώ ως οφείλει για κάθε πλέον των 166 ωρών 8ωρου εργασίας, με αποτέλεσμα υπερεργασία και επιφυλακές να μην αμείβονται αλλά να συσσωρεύονται ρεπό. Ένας από τους λόγους διαρκούς υπερεργασίας μας είναι η σημαντική έλλειψη προσωπικού, με το υπάρχον να καλείται να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Δίχως τις απαραίτητες προσλήψεις η εργασίας μας θα λαμβάνει όλο και περισσότερο δουλικό χαρακτήρα.

Αναφορικά με το αρμόδιο υπουργείο και τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση αυτή, μέλη της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. επισημαίνουν πως οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι, προσθέτοντας πως προ καιρού είχαν επικοινωνήσει τα εν λόγω ζητήματα με έγγραφά μας προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, με τελευταίο την 24-8-2021, χωρίς όμως να λάβουν ποτέ απάντηση.

Όσον αφορά στις λύσεις που προτείνει η Ένωση για επίλυση του προβλήματος, στελέχη της προτείνουν τα εξής:

– εφάπαξ έντοκη χρηματική αποζημίωση κάθε οφειλόμενης ημερήσιας ανάπαυσης, με 46 ευρώ, όπως ορίζει το ειδικό μισθολόγιο μας, χωρίς φυσικά η πάγια αυτή αμοιβή να αναιρεί την υποχρέωση καταβολής των εξόδων εκτός ημερήσιας ή νυχτερινής αποζημίωσης.

– εφάπαξ έντοκη χρηματική αποζημίωση κάθε οφειλόμενης άδειας της οποίας η δυνατότητα χορήγησης έχει εκπνεύσει χρονικά συνέπεια παράλειψης της σχετικής υποχρέωσης από τις εκάστοτε Διοικήσεις,

– σε περίπτωση μη δυνατότητα για εφάπαξ έντοκες αποζημιώσεις, την άμεση φορολογική ελάφρυνση του Πυροσβεστικού Προσωπικού αναλόγως των οφειλών του Κράτους προς κάθε συνάδελφο ή ακόμη καλύτερα την εφαρμογή του μέτρου του συμψηφισμού.

– ψηφιοποίηση του συστήματος καταγραφής των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων και αδειών με πρόσβαση του υπαλλήλου στην εν λόγω πληροφορία, με ταυτόχρονη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος προς χορήγηση τους από μέρους του υπαλλήλου.

– δυνατότητα επιλογής αποκλειστικά από τον υπάλληλο λήψης των οφειλόμενων ρεπό και αδειών είτε σε χρόνο είτε σε χρήμα, με ηλεκτρονικό αίτημα σε αυτοματοποιημένη πλατφόρμα.

Πηγη newsbomb



Δεν υπάρχουν σχόλια