GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλλεργίες: Μπορούν να εμφανιστούν καινούριες τη περίοδο της κύησης;

  Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης – ορμόνες και οι δύο της εγκυμοσύνης – μπορεί να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις, ειδικά σε...

 Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης – ορμόνες και οι δύο της εγκυμοσύνης – μπορεί να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις, ειδικά σε εποχιακές αλλεργίες.

Εάν είχατε αλλεργίες πριν ακόμη μείνετε έγκυος, οι αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν: να επιδεινωθούν, να παραμείνουν ίδιες ή να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ευτυχώς, αυτές οι αλλαγές είναι συνήθως προσωρινές και, όταν διαχειριστούν σωστά, δεν θα βλάψουν το μωρό.

Να τι πρέπει να γνωρίζετε:

Η εγκυμοσύνη και το ανοσοποιητικό σύστημα

Συχνά ακούμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε εξασθενημένη κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη. Υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι η μοναδική έγκυος κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την ανάπτυξη νέων αλλεργιών.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει δύο υποσυστήματα: έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία – και τα δύο έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στην εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται για να επιτρέψει τη συνύπαρξη μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου/πλακούντα που περιέχει πατρικό γενετικό υλικό. Για να επιτευχθεί αυτό, οι αποκρίσεις του προσαρμοστικού μέρους του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εγκυμοσύνη θεωρείται κατάσταση ανοσοανεπάρκειας.

Στο μεταξύ, η έμφυτη ανοσοαπόκριση, η οποία προστατεύει από τη μόλυνση, παραμένει αυξημένη. Σε αυτή τη νέα ανοσολογική κατάσταση, το σώμα μπορεί να εκτελέσει δύο βασικούς ρόλους – να διατηρήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασφαλές από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος και να προστατεύσει τη μητέρα από επιβλαβείς βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Σε ό, τι αφορά τις αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα ενός ενεργού ή υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος – όχι ενός εξασθενημένου – το οποίο συγχέει μια μη απειλητική κατάσταση, όπως η γύρη, με ένα δυνητικά απειλητικό για τη ζωή μας παθογόνο κι επιτίθεται. Η νέα κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος προκύπτει από τις ορμόνες που αλλάζουν, καθώς οι ορμόνες είναι αυτές που τροποποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι αλλεργίες επηρεάζουν το μωρό;

Ένα αναπτυσσόμενο μωρό είναι απίθανο να επηρεαστεί από τις εξάρσεις των γονιών τους, αρκεί να αντιμετωπιστούν σωστά τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αν το μωρό τελικά θα είναι επιρρεπές σε αλλεργίες καθορίζεται κυρίως από τη γενετική. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν, επίσης, ρόλο ενώ η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ευαισθησίας σε ένα παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως οι τροφικές αλλεργίες δεν αναπτύσσονται από τις διατροφικές επιλογές των γονέων. Έτσι, η τρέχουσα σύσταση για τα εγκύους είναι να καταναλώνουν ποικίλες τροφές και να αποφεύγουν τα τρόφιμα μόνο εάν υπάρχει υπάρχουσα ευαισθησία.

Οι αλλεργίες και το τέταρτο τρίμηνο

Η μετάβαση σε κατάσταση ανοσοποίησης πριν από την εγκυμοσύνη ξεκινά αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Γι’ αυτό είναι πιθανό για τους ανθρώπους να αναπτύξουν επίσης νέες αλλεργίες στο τέταρτο τρίμηνο. Οι ειδικοί λένε ότι οι εποχιακές αλλεργίες, καθώς και τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα, οι αλλεργίες στα ζώα και στο δέρμα είναι οι πιο συχνές. Ενώ είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας νέας τροφικής αλλεργίας μετά τον τοκετό. Αλλά όλ’ αυτά είναι αρκετά σπάνια.

Κάποιες γυναίκες είναι τυχερές καθώς οι νέες ευαισθησίες τείνουν να υποχωρήσουν μερικούς μήνες μετά τον τοκετό, όταν οι ορμόνες επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την εγκυμοσύνη. Για τις περισσότερες γυναίκες, όμως, οι αλλεργίες μετά τον τοκετό συνεχίζονται, αν και τα συμπτώματα ευτυχώς είναι πολύ πιο ήπιες από ό, τι τον πρώτο καιρό.

Αντιμετώπιση αλλεργιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά από αυτήν   

Η ανάπτυξη αλλεργιών μπορεί να μην είναι πλήρως κατανοητή, αλλά είναι περιττό να υποφέρετε χωρίς ανακούφιση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, εάν δεν είστε από τις «τυχερές». Με την καθοδήγηση του γιατρού, ορισμένα φάρμακα και ρινικά σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φροντίστε, λοιπόν, να επικοινωνήσετε μαζί του εάν αναπτύξετε νέες αλλεργίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό ή εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.

Πηγή: imommy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια