Η ανορεξία και η κόπωση είναι δύο συχνά παθολογικά προβλήματα στον ηλικιωμένο, που μειώνουν δραματικά την ποιότητα ζωής του. Παρά το γεγονός...
Η ανορεξία και η κόπωση είναι δύο συχνά παθολογικά προβλήματα στον ηλικιωμένο, που μειώνουν δραματικά την ποιότητα ζωής του. Παρά το γεγονός ότι τα δύο αυτά συμπτώματα συνδέονται, πολλές φορές είναι ανεξάρτητα με αποτέλεσμα να υπάρχει κόπωση χωρίς ανορεξία και αντίστροφα. Έτσι πρόκειται για δύο διαφορετικές αν και συχνά συνδεόμενες παθοφυσιολογικές οντότητες.
ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Το βάρος του σώματος καθορίζεται από την θερμιδική πρόσληψη, την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών, το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και τις ενεργειακές του απώλειες. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματος να αυξάνει
έως την έκτη δεκαετία. Μετά την περίοδο αυτή, το βάρος σταδιακά φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως μεταβολές στη σύσταση του σώματος (πχ ελάττωση ύψους, μυϊκής μάζας), απώλεια δοντιών, άνοια, ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και το παθολογικό πρόβλημα της ανορεξίας που εμφανίζεται συχνά στον ηλικιωμένο.
Νοσήματα όπως παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα το σύνδρομο νευρικής ανορεξίας, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, λοιμώξεις, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, και φάρμακα ενδέχεται να συντελούν στην εμφάνιση ανορεξίας του ηλικιωμένου.
Στα πρώτα στάδια της ανορεξίας μπορεί να υπάρχει μόνο ατονία, καθώς όμως αναπτύσσεται σοβαρή ένδεια πρωτεΐνης ή θερμίδων, μειώνεται το βάρος, ελαττώνεται η ηπατική σύνθεση πρωτεϊνών του ορού, ελαττώνονται οι κυκλοφορούμενες στο αίμα πρωτεΐνες, μειώνεται η καρδιακή παροχή, ατροφούν οι μύες καρδιάς αναπνευστικού συστήματος, ατροφεί ο βλεννογόνος του γαστρεντερικού σωλήνα, καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεπαρκεί το πάγκρεας, παθολογικές διαταραχές που μπορεί να αποβούν άμεσα μοιραίες για τον ηλικιωμένο ασθενή, λόγω και των επιπρόσθετων φθορών από την ηλικία. Ο ηλικιωμένος με γεροντική ανορεξία πολλές φορές παρουσιάζει κατάθλιψη, απότοκο της ανορεξίας του, αισθανόμενος «ξοφλημένος» και ανίκανος να απολαύσει ακόμη και την πιο προσιτή για αυτόν απόλαυση κατά το παρελθόν, το φαγητό.
ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ
Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση στην οποία μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος με αποτέλεσμα ο πάσχων να μην δύναται να ανταποκριθεί απρόσκοπτα σε δραστηριότητες της καθημερινότητας. Παράγοντες που αφορούν τη γήρανση έχουν καθοριστικό ρόλο στη μειωμένη ενεργητικότητα που εμφανίζει το σώμα, με την πάροδο της ηλικίας:
Συνήθη υποκείμενα νοσήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση, είναι τα καρκινώματα, η κακή απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων, η αυπνία, η υπερκόπωση, η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, τα ψυχιατρικά σύνδρομα, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις. Ορισμένα συνήθη φάρμακα που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι στατίνες, ενδέχεται να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος.
Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την γεροντική ανορεξία και κόπωση. Η σωστή διάγνωση, η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση έχει ζωτική σημασία.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια