Για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α ανδρικού Ρόλου...
Για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α ανδρικού Ρόλου.Η παράσταση της διασκευής του έργου “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμουελ Μπέκετ στην κυπριακή, ελληνική και τουρκική, διάλεκτο, από το Θέατρο ΑντίΛογος, θριάμβευσε χθες το βράδυ στην τελετή βράβευσης του Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη. Στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος 15 θεατρικά έργα από χώρες όπως η Ρωσία, ο Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ουκρανία. Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε ο Κώστας Συλβέστρος και το βραβείο καλύτερου Α ανδρικού ρόλου εξ ημισείας οι Γιώργος Κυριάκου και Ιζέλ Σεϊλανί.
“Ας κάνουμε μαζί τέχνη και θέατρο, όχι πολέμους”, ήταν τα λόγια του Κώστα Συλβέστρου όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το δικό του βραβείο σκηνοθεσίας. Ο ίδιος ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει και τα βραβεία των Γιώργου Κυριάκου και Ιζέλ Σεϊλανί, οι οποίοι εκείνοι την ώρα βρίσκονταν στην Κύπρο, δίνοντας άλλη μία παράσταση του έργου και περίμεναν με αγωνία να μάθουν την απόφαση της κριτικής επιτροπής. “Είμαστε όλοι χαρούμενοι γι αυτό το βραβείο γιατί είμαστε μια ομάδα, δουλεύουμε όλοι μαζί για την ειρήνη και την αγάπη στο μικρό μας νησί”, δήλωσε ο Κώστας Συλβέστρος από τη σκηνή παραλαμβάνοντας και αυτό το βραβείο.
Κατασυγκινημένος κατέβηκε από τη σκηνή. “Δεν πιστεύω ακόμη αυτό που ζω εδώ”, εξομολογήθηκε. Η αγωνία του ήταν μεγάλη γιατί διαισθανόταν πως κάτι μεγάλο θα γινόταν. Άλλωστε η επιμονή των κριτών και του Δημάρχου του ιδίου να μείνει έστω και ένας για την τελετή βράβευσης, τούς είχαν βάλει σε υποψίες; “Λέτε να πάρουμε το βραβείο”, διερωτούνταν. “Θα το πάρετε, σίγουρα θα το πάρετε”, τους είπαμε με βεβαιότητα μόλις παρακολουθήσαμε την παράσταση. Ήταν συγκλονιστική.
Ο Κώστας Συλβέστρος πήρε ένα κλασικό έργο και του έδωσε μια άλλη διάσταση. Τοποθέτησε τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία και είχε την ευφυή ιδέα να τους ενσαρκώσουν ένας Ε/κ και ένας Τ/κ, ο ένας να μιλά στα ελληνικά και ο άλλος στα τουρκικά, ο καθένας στη δική του διάλεκτο. Το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν τον Γκοντό, περνούν οι μέρες και οι νύχτες κι εκείνοι περιμένουν. Μπροστά στον θεατή ξεδιπλώνεται το θέατρο του παραλόγου όπως ακριβώς το ζούμε και στην Κύπρο τόσα χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στο έργο, κανένας πολιτικός διάλογος, ωστόσο το έργο από μόνο του είναι ένα τεράστιο πολιτικό μήνυμα.
O ηθοποιός Γιώργος Κυριακού που παρακολουθούσε μέσω ίντερνετ την απονομή μαζί με τον Ιζελ Σεϊλάνι ανέβασε στη σελίδα του ένα βίντεο από την στιγμή της ανακοίνωσης για την βράβευση τους:
“Στιγμή προς στιγμή το πως εσυνειδητοποιησα ότι έπιασα τζαι εγώ βραβείο!
Izel Seylani I love you re! You shared your third award with me but I shared my first with you. So technically you are my first!
Kostas Silvestros you are the best!
Kubilay Erdelikara thanks for the invitation the support and the awards!
Θέατρο ΑντίΛογος nothing could happen without you!!”
Ο ηθοποιός Ιζελ Σεϊλάνι ανέβασε και αυτός φωτογραφίες μαζί με τον Γιώργος Κυριακού γράφοντας: Μοιραστήκαμε την σκηνή, μοιραστήκαμε τα γενέθλια μας (8 Οκτωβρίου ο Γιώργος, 9 Οκτωβρίου εγώ) και τώρα μοιραζόμαστε και το “βραβείο καλύτερου ηθοποιού”… τι απίστευτη σύμπτωση στη ζωή…
“Εγώ βλέπω την Κύπρο σαν μία, πιστεύω ότι πρέπει να είναι ενωμένη, πιστεύω ότι μπορούν να ζήσουν όλοι οι Κύπριοι μαζί, ότι μπορούν να καταργηθούν τα σύνορα, φτάνει να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις και τα τείχη που έχουμε στα κεφάλια μας”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Μάλτεπε Αλί Κιλίτς.
Όπως είπε, “οι πολιτικοί πότε πότε μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι, να αντιπαρατεθούν, αλλά η αδελφοσύνη των λαών μπορεί να τορπιλίζει τη διαφωνία αυτή των πολιτικών, να την τερματίσει πιστεύω. Όπως και στην Κύπρο, εγώ την βλέπω σαν μία ενιαία την Κύπρο”.
Οπως σημείωσε, “είναι μεγάλη τιμή για μένα που ήρθαν από τον ε/κ τομέα, για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αυτούς τους αδελφούς εδώ, και ένας φίλος μας εδώ πήρε ταυτόχρονα δύο βραβεία. Αυτό δείχνει το εξής: Όταν συμπεριφέρεστε χωρίς προκατάληψη, όταν βλέπετε τους ανθρώπους χωρίς προκατάληψη, όταν κινείστε με την τέχνη και τον πολιτισμό, όταν γκρεμίζετε τα τείχη στα κεφάλια μας, μπορείτε να βάζετε την υπογραφή σας κάτω από όμορφα πράγματα”, είπε ο Δήμαρχος Μάλτεπε.
Η παράσταση ανέβηκε τον Μάιο στην Λευκωσία, στο Σπίτι της Συνεργασίας (H4C), που βρίσκεται στην Πράσινη Γραμμή, ενώ παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι και σε άλλες πόλεις και χωριά της Κύπρου.
Το θέατρο ΑντίΛογος, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο παρουσίασαν για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην κυπριακή διάλεκτο, ελληνική και τουρκική, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani.
Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δύο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας.
Ο λόγος του Εστραγκόν και του Βλαδιμήρ μεταφέρεται μέσω δυο τριαντάρηδων των δυο κοινοτήτων του νησιού μας. Εκπροσώπων μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ ένα καθεστώς αναμονής. Μιας γενιάς που μεγάλωσε από τη μια με το «Δεν Ξεχνώ» για τον πόλεμο του 1974 – χωρίς να έχει καμία μνήμη γι’ αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει – κι από την άλλη κάτι αντίστοιχο, για τις τραυματικές εμπειρίες των θυλάκων . Μιας γενιάς που «γέρασε πριν την ώρα της» ή που «γεννήθηκε γερασμένη». Η εν λόγω παραγωγή γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας, περίοδο κατά την οποία οι επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες έγιναν ακόμη πιο δύσκολες.
Η ομάδα, με καθημερινές συναντήσεις, εργάστηκε στην καρδιά της νεκρής ζώνης με την στήριξη του Σπιτιού της Συνεργασίας.
Υπόθεση του έργου:
Δύο παρίες, περιφέρονται άσκοπα στη διάρκεια της μέρας και λίγο πριν την νύχτα, καταλήγουν σε ένα μέρος στη μέση του πουθενά, όπου περιμένουν την έλευση κάποιου κυρίου Γκοντό, ο οποίος, όμως, ποτέ δεν έρχεται. Οπωσδήποτε, όμως, θα έρθει αύριο. Έτσι, η ζωή τους καθώς περιστρέφεται γύρω από την πάντα επικείμενη και πάντα αναβαλλόμενη άφιξη του Γκοντό, δεν αποκτά κανένα άλλο λόγο ύπαρξης, παρά τη συνάντησή τους και την αναμονή.
Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου
Ηχητικό τοπίο : Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Παφίτης
Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου
πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια