GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πολιτικές “ντρίμπλες” κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εντός Διακομματικής για τη Θράκη με φόντο… την εκλογή Μουφτήδων!

  *Έρευνα – Ανάλυση: Παναγιώτης Πεντζουρίδης – Σταύρος Αλχατζίδης

 


*Έρευνα – Ανάλυση: Παναγιώτης Πεντζουρίδης – Σταύρος Αλχατζίδης

Αντιδράσεις και… ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης να “αναμιχθεί” με την αιτούμενη “διαδικασία εκλογής των μουφτήδων” απο μερίδα μειονοτικών παραγόντων που πρόσκεινται στην Τουρκική προπαγάνδα…

Άμεση και αναμενόμενη ήταν η παρέμβαση των εκκλησιαστικών αρχών του τόπου, που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Καταρχάς το πρώτο ερώτημα, που αυτονόητα τίθεται, είναι γιατί μία διακομματική επιτροπή, που συνεστήθει για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, βρέθηκε να συζητάει ένα ζήτημα το οποίο είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Τι δουλειά έχει άραγε η εκλογή μουφτήδων, και μάλιστα ως αίτημα τουρκοελεγχόμενων παραγόντων της μειονότητας, με το ποια έργα θα γίνουν στην περιοχή;

Η ευθύνη βαραίνει σαφώς την Πρόεδρο της Επιτροπής, πρώην Υπουργό των Εξωτερικών και Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της, καθώς δέχτηκαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία συζητήσεως ενός θέματος άνευ αρμοδιότητας!

Την ώρα που οι σχέσεις της χώρας μας με τη Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο, η επιτροπή αυτή, θεώρησε χρήσιμο(ή πιέστηκε;) να συζητήσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Χωρίς ιδιαίτερη προεργασία και δίχως να υπάρχει η ανάλογη εκπροσώπηση προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Αλήθεια πόσο υπερήφανοι νιώθουν οι εκπρόσωποι του λαού να συζητούν, εν κρυπτώ, όχι το συγκεκριμένο, αλλά οποιοδήποτε ζήτημα; Εξυπηρετεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία και είναι ηθικά σωστό άραγε;

Είναι χαρακτηριστικό, πως οι Μητροπολίτες της περιοχής δεν γνώριζαν τίποτα και πληροφορήθηκαν τι ακριβώς γίνεται πολύ αργότερα. Η αντίδραση τους πάντως ήταν άμεση, αφού συνέταξαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Σε αυτήν οι τέσσερεις Μητροπολίτες, Ξάνθης Παντελεήμων, Μαρωνείας καί Κομοτηνής Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος καί Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, εκφράζουν την έντονη ανησυχίας τους για τις εργασίες της διακομματικής επιτροπής. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες “η πρόταση ήταν να εισηγηθεί την εκλογή των μουφτήδων μέσω ειδικού εκλεκτορικού σώματος από μέλη της μειονότητας σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Έβρο.”

Στην ίδια επιστολή οι Μητροπολίτες αναφέρουν ότι: Είναι αναγκαία η δημιουργία αναπτυξιακών πολιτικών για οικονομική ευημερία της περιοχής και να επιδείξει το κράτος τη μέριμνα και για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως το κάνει για τους μουσουλμάνους Θρακιώτες.”

Η Ντόρα στον Ιερώνυμο

Το θέμα πάντως δε σταμάτησε εκεί.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε άμεσα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να συζητήσουν, μετά την αστραπιαία αντίδραση των τεσσάρων Μητροπολιτών.

Το τι ειπώθηκε μεταξύ τους δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το θέμα είχε τεθεί στον Αρχιεπίσκοπο και επι πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται άμεσα με τη ρητορική και την πρακτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αφήνοντας τη Διακομματική Επιτροπή να υποκαθιστά θεσμούς και θεσμικά όργανα της Θράκης.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση, γιατί πήγε “κατόπιν εορτής” η κα Μπακογιάννη στον Αρχιεπίσκοπο και όχι νωρίτερα και σίγουρα πριν την όποια συζήτηση στη Διακομματική.

Εκλογή Μουφτήδων: Ενα αίτημα της Τουρκίας για τους Ψευτομουφτήδες

Είναι γνωστό σε όσους μάλιστα ασχολούνται με τα ζητήματα της μειονότητας στη Θράκη και τη ρητορική της Τουρκίας, ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πολιτικής – αν και αναφερόμαστε σε έλληνες πολίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και όχι σε εθνική μειονότητα – να εκλέγονται οι Μουφτήδες και όχι να διορίζονται απο το Ελληνικό Κράτος, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι οι Μουφτήδες εκλέγονται, διότι κατέχουν και εξουσίες Ιεροδίκη, δικάζουν υποθέσεις κληρονομικές και γαμικές σύμφωνα με το Ιερωνυμικό Δίκαιο και τούτο καθιστά Δικαστική την εξουσία τους. Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν εκλέγονται, αλλά διορίζονται με απόφαση του Ελληνικού Κράτους. Ετσι, αφού βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης, οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, ως πολιτισμική και πολιτιστική μειονότητα και όχι Εθνική, επιλέγουν την επίλυση των αστικών τους διαφορών με την εμπλοκή του Μουφτή, αυτός έχει το δικαίωμα να εκδίδει αποφάσεις, τις οποίες και επικυρώνουν τα Ελληνικά Δικαστήρια. Βεβαίως υπάρχει και η δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την αναζήτηση λύσης, οπότε η εμπλοκή του Μουφτή δεν υφίσταται.

Με βάση όλα τα παραπάνω, συνάγεται άμεσα και κατανοητά το συμπέρασμα, ότι ο Μουφτής, δεν μπορεί να εκλεγεί άμεσα απο το λαό ή απο εκλεκτορικό σώμα, διότι κατέχει εξουσίες άμεσα ελεγχόμενες απο το Κράτος.

Η Τουρκία, τοποθετώντας στον αντίποδα των νομίμων διορισμένων Μουφτήδων – Δικαστικών Λειτουργών, τους Ψευδομουφτήδες οι οποίοι διαπράττουν καθημερινά το ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΗΣ, και ενώ έχουν εκδοθεί πλειάδα αποφάσεων που καταδικάζουν τις λειτουργίες αυτές, θέτει ζήτημα “εκλογής Μουφτήδων”, έχοντας ήδη καταφέρει να ελέγχει το 80% των Τεμενών της Θράκης και όχι μόνο, με “δικούς” της Ιμάμηδες και Μουεζίνηδες, εκβιάζοντας ανοιχτά τη χώρα μας, με προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την τήρηση κανόνων “ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας”.

Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα και ποια θρησκευτική λειτουργία συζητά όμως η Ελλάδα;

Καταρχήν πρόκειται για την μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων Πολιτών και ως εκ τούτου η Τουρκία κανένα δικαίωμα δεν έχει επι αυτών.

Δεύτερον, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αλλάξει το καθεστώς εξουσιών του Μουφτή, τότε μιλάμε για Συνταγματική αλλαγή, που θα αφαιρεί τις αρμοδιότητες του “Μητροπολιτη” των Μουσουλμάνων και θα τον αφήνει μόνο με τις θρησκευτικές του εξουσίες. Τούτο σημαίνει πλέον, ότι παύει να ισχύει το Ιερωνυμικό Δίκαιο, και όλες οι υποθέσεις τους θα δικάζονται βάσει της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Δικαιοσύνης και όχι με θρησκευτικά κριτήρια. Το θέλουν άραγε ως πλειονότητα οι μουσουλμάνοι της Θράκης αυτό ή είναι αίτημα μόνο των τουρκοεκπροσώπων;

Τρίτον, εάν συμβεί αυτό και εκλέγεται ο Μουφτής απο εκλεκτωρικό σώμα, τότε παύει η Μουφτεία να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, τα έσοδα και έξοδα θα προέρχονται απο τις δραστηριότητές της και μόνο, χωρίς καμία ανάμειξη του επίσημου Κράτους.

Νοιάζει όμως για όλα τα παραπάνω κανέναν στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής άραγε;

Απ’ ότι φαίνεται όχι, διότι και μόνο η κατα παράβαση των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της, συζήτηση της υπόθεσης αυτής, δείχνει ότι η κυβέρνηση, σε συνέχεια του ολισθήματος της κυβέρνησης Τσίπρα, θέλει να περάσει το θέμα στα “απαλά” χωρίς μεγάλες αντιστάσεις απο την κοινωνία της Θράκης.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουν ένα κοινό σκοπό: “να τα βρουν με το Προξενείο της Κομοτηνής” και να αντλούν κατα καιρούς εκλογικές δυνάμεις όταν τις χρειάζονται, για να εκλέγονται με τη βοήθεια της μειονότητας, που κατέρχεται στις εκλογές συμπαγής και χωρίς διαρροές ψήφων!

Παράλληλα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν “ικανοποιημένους” τους Μουσουλμάνους Ελληνες Βουλευτές τους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι “παίζουν” το διπλό παιχνίδι με την Τουρκία και πάντα δηλώνουν “υποταγή” στη “Μητέρα Πατρίδα”, όταν επισκέπτονται τη γείτονα χώρα ή όταν κάποιος Τούρκος Αξιωματούχος επισκέπτεται τη δική μας χώρα!

Προς το παρόν πάντως, το ζήτημα τέθηκε στο “πάγο”. Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν και είναι άξιο περιέργειας αν θα τα απαντήσει το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής… μιας και μέσω αυτής επέλεξαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ικανοποιήσουν τα ψηφοθηρικά τους συμφέροντα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Θράκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια