Η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός και παρά το ότι ο Νίκος Δένδιας μετά τις κοινές του δηλώσεις με τον Π...
Η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός και παρά το ότι ο Νίκος Δένδιας μετά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πάιατ φρόντισε να σημειώσει ότι αυτή η συμφωνία, όπως και η προηγούμενη με την Γαλλία «δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε» είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη συμφωνία αυτή ως ένα επιπλέον… επιχείρημα που έχει στόχο την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας.Οι τόνοι στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα πανηγυρικοί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων αυτή τη συμφωνία που συνοδεύτηκε και από επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν προς τον κ. Μητσοτάκη ως συμφωνία που αποτελεί «ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.
«Οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει ότι στο εξής οι ΗΠΑ «δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας». Στις κοινές του δηλώσεις με τον Άντονι Μπλίνκεν ο Νίκος Δένδιας, χωρίς να κατονομάσει, αλλά φωτογραφίζοντας την Τουρκία σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζει απειλή πολέμου αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ αντίστοιχη αιχμή άφησε και για το ρόλο της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Η νέα Συμφωνία αντανακλά την κοινή ισχυρή θέληση των δύο Κυβερνήσεων για την αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους έναντι οιασδήποτε απειλής», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας ορόσημο στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ την υπογραφή του δευτέρου τροποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ.
Η Αθήνα μάλιστα δια του ίδιου του πρωθυπουργού προβάλλει το γεγονός ότι παρέχονται ενισχυμένες διευκολύνσεις προς τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι «στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη».
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι με την τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας «οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες» στην Ελλάδα ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουάσιγνκτον προς την Αθήνα λέγοντας ότι «είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος» ενώ επεσήμανε πως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν κοινές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της χώρας μας στην Μεσόγειο σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν τα διεθνή ενδιαφέροντά τους και στρέφουν το βλέμμα τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως ο Ειρηνικός. Μάλιστα διπλωματικές πηγές με αφορμή και την επιστολή Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκης αποτιμούν την όλη εξέλιξη ως αναγνώριση από πλευράς των ΗΠΑ του ρόλου της Ελλάδας ως «περιφερειακού ηγέτη» με ευρύτερο ρόλο από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Κατά τις ίδιες πηγές, η επιστολή υπογραμμίζει την δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση.
Ειδικότερα δε, πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών -στο φόντο της αναβάθμισης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο που φτάνει μέχρι και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο- αναφέρουν ότι «η επιστολή (σ.σ. Μπλίνκεν) κάνει ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης Αμερικανικών δυνάμεων σε Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης.
»Σε μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους».
Η τροποποιημένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει πενταετή αρχικά ισχύ και εν συνεχεία επ’ αόριστον ισχύ, εκτός και αν κάποιο από τα δύο μέρη καταγγείλει την συμφωνία αυτή.
Παράλληλα στις τοποθεσίες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη χώρα μας προστίθεται το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» (στην Αλεξανδρούπολη), ο Ναύσταθμος Κρήτης (στη Σούδα), το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου Πιερίας και το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια