GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πέθαναν 3 άνθρωποι στο ΑΧΕΠΑ γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη «χτύπησε» για ακόμη μ...

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη «χτύπησε» για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον realfm107,1.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Γιαννάκος, από τους 7 διασωληνωμένους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης οι τρεις πέθαναν σε απλή κλίνη covid-19, ενώ άλλοι τέσσερις παραμένουν στο ίδιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι, αλλά εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. «Οι τρεις που κατέληξαν, αν ήταν στη ΜΕΘ, μπορεί να είχαν καλύτερη τύχη. Πέθαναν διασωληνωμένοι σε απλή κλινική κορωνοϊού», τόνισε.

Στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ βρίσκονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, διασωληνωμένοι ασθενείς και σε άλλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα σήμερα άλλοι τρεις διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ (ένας σε απλή κλίνη στην Πνευμονολογική κλινική και δύο στις χειρουργικές αίθουσες) στο «Παπανικολάου» και άλλοι έξι στο «Παπαγεωργίου», οι οποίοι νοσηλεύονται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αυτό σημαίνει πως συνολικά 13 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό είναι αυτή τη στιγμή στο… περίμενε για ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης ο κ. Γιαννάκος περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας πως στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 75 κλίνες ΜΕΘ έναντι 193 που λειτουργούσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 «και αυτό συμβαίνει λόγω των αναστολών εργασίας».

Τα νοσοκομεία, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ «δεν πρέπει να γίνουν μονοθεματικά αν και ήδη έχουν ανασταλεί όλα τα τακτικά χειρουργεία, ενώ πολλές μονάδες κορωνοϊού αλλά και ΜΕΘ για γενικά περιστατικά δεν λειτουργούν εξαιτίας της αναστολής εργασίας για 7.000 υγειονομικούς πανελλαδικά εκ των οποίων οι 1.000 στα νοσοκομεία της Κ. Μακεδονίας και οι 750 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκ των οποίων οι 230 ήταν  εξειδικευμένο προσωπικό ΜΕΘ».

Στα όριά τους τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με το 1/4 της κίνησης

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, «τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να είναι σήμερα στα όριά τους με το 1/4 της κίνησης σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας», είπε ο κ. Γιαννάκος και ζήτησε για ακόμη μία φορά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία με δυο rapid test την εβδομάδα και τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς όπως είπε δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς ασθενών με ένα rapid test και να απαγορεύεται στους υγειονομικούς στους οποίους το τείχος ανοσίας έχει χτιστεί σε ποσοστό πλέον του 95%.

Ωστόσο υπογράμμισε τη σημασία του εμβολίου και της τρίτης δόσης, καθώς όπως είπε, όσοι εμβολιάστηκαν  στις αρχές του έτους έχουν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων. Επίσης προέβλεψε πως «σιγά -σιγά θα δούμε να αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμένων στις ΜΕΘ», αν και όπως τόνισε τα συμπτώματα σε όσους έχουν κάνουν το εμβόλιο είναι πιο ήπια.

Τέλος ο κ. Γιαννάκος εξέφρασε τον προβληματισμό του διότι δεν επιβλήθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε άλλες ομάδες εργαζομένων όπως στους ιερείς οι οποίοι, όπως είπε, όχι μόνο έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης μόλις του 30% αλλά κάνουν και κήρυγμα κατά του εμβολίου.

ΠΗΓΗ: grtimes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια