Σχεδόν ανύπαρκτες είναι με γυμνό μάτι οι διαφορές ανάμεσα στα κάλπικο κέρματα των 2 ευρώ και στα γνήσια, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο να υποψ...
Σχεδόν ανύπαρκτες είναι με γυμνό μάτι οι διαφορές ανάμεσα στα κάλπικο κέρματα των 2 ευρώ και στα γνήσια, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο να υποψιαστούμε το παραμικρό πιάνοντάς τα στα χέρια μας.
Καθώς, όμως, κάλπικα κέρματα κυκλοφορούν στην αγορά καθώς δεν υπάρχει έλεγχος γνησιότητας όπως με τα χαρτονομίσματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά κόλπα για να τα ξεχωρίζουμε από τα γνήσια.
«Δεν έχουν φτάσει στην τελειότητα, πατάνε στο γεγονός ότι το κέρμα δεν έχει έλεγχο, δηλαδή δεν έχει τον έλεγχο που έχει το αντίστοιχο χαρτονόμισμα. Τα μαγαζιά, τα καταστήματα, δεν έχουν μηχανές ελέγχου γνησιότητας των κερμάτων», αναφέρει η αστυνόμος Α- Εμπειρογνώμονας Αφροδίτη Ντέλλα μιλώντας στο Mega.
Το χρώμα και το κόλπο με τον μαγνήτη
«Όπως φαίνεται και στις εικόνες μέσα από τα εργαστήρια το χρώμα του παραχαραγμένου δίευρου είναι ελαφρώς πιο ξεθωριασμένο, σε αντίθεση με του γνήσιου. Στην περίπτωση που ούτε τότε καταλάβει κάποιος τη διαφορά, η λύση είναι ένας απλός μαγνήτης», προσθέτει.
«Αν δεν το καταλάβει εξόφθαλμα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Με το μαγνητάκι το γνήσιο είναι ελαφρώς μαγνητικό. Σε αυτό το κέρμα όμως είναι ισχυρά μαγνητικό», σημειώνει η κ. Ντέλλα.
«Το επόμενο βήμα είναι να φέρουμε το χαρτονόμισμα στον διερχόμενο Φωτισμό. Ένα επιπλέον στοιχείο γνησιότητας, είναι η ασημένια ταινία ασφαλείας. Μετά είναι η ασημένια ταινία ασφαλείας στην οποία πάνω υπάρχει εκτυπωμένη η αξία του χαρτονομίσματος. Στο αντίστοιχο πλαστό δεν υπάρχει τίποτα. Πρόσφατα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση και κατασχέθηκαν 1524 κέρματα των δύο ευρώ, και συνολικά περίπου 200.000 ευρώ», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια