GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έβρος: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές

Αντιμέτωπη με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς μετά την κατάληψη της εξουσίας στο...


Αντιμέτωπη με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν χιλιάδες Αφγανοί έφυγαν από τη χώρα. Κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Έβρου.

Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ένστολων, μεταφέρουν την αγωνία τους σχετικά με την κατάσταση που ενδέχεται να διαμορφωθεί, τονίζοντας ωστόσο την ετοιμότητά τους, απέναντι σε ένα «νέο 2015». Υπογραμμίζουν ότι και τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές, εξαιτίας της πτώσης της στάθμης των νερών του ποταμού.

«Οι ροές αυξήθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα και κυρίως τον τελευταίο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία ημέρα εντοπίζουμε μέχρι και 15 περιπτώσεις διακίνησης», λέει στο GR TIMES, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, σημειώνοντας πως «η γείτονα χώρα δεν έχει σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απλώς το κάνει σε επίπεδο ομάδων ατόμων και όχι σε μαζικό, όπως το 2015».

Συνοριοφύλακες: Αυξήθηκαν οι περιπτώσεις διακίνησης

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η άποψη και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα, ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Έβρος, σε καθημερινή βάση.

«Οι διακινήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην περιοχή. Πλέον, οι διακινητές και οι μετανάστες, δεν χρειάζονται βάρκες, αφού διέρχονται το ποτάμι με τα πόδια. Ιδιαίτερα το τελευταίο μήνα, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο», αναφέρει. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που ανοίξει νέος προσφυγικός διάδρομος, λόγω του Αφγανιστάν, τα κυκλώματα των διακινητών θα επιχειρήσουν να περάσουν στην χώρα μας και άλλες εθνικότητες, εκτός από Αφγανούς», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις εθνικότητες των μεταναστών που εισέρχονταν και εξακολουθούν να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονται οι Αφγανοί, ωστόσο τώρα λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αυξάνεται ο φόβος για μαζικές ροές. Μάλιστα, οι Γερμανοί εκτιμούν πως το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται από 400.000 έως και 5 εκατομμύρια άνθρωπο να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Η ανησυχία έχει να κάνει και με ενδεχόμενη «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν πως δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τους αλλοδαπούς, ως μοχλό πίεσης, ώστε να εκβιάζει την Ευρώπη.

«Αναγκαίες οι νέες προσλήψεις»

«Είμαστε πανέτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, εφόσον συμβεί», διαμηνύουν οι εκπρόσωποι των συνοριοφυλάκων. «Πλέον σε επίπεδο ετοιμότητας τα πράγματα είναι διαφορετικά από το 2015», λέει ο κ. Χαρέλας, υπογραμμίζοντας ότι έχει αναβαθμιστεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει πλέον η υπηρεσία, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της κατασκευής νέου φράκτη και της ενίσχυσης του ‘λαβωμένου’ (από τον Μάρτιο του 2020) φράκτη των Καστανιών, ενώ έχουν στηθεί και νέα κέντρα επιτήρησης κατά μήκος των 218 χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η πρόσληψη νέων συναδέλφων, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αναμένουμε με την προκήρυξη νέων θέσεων την ενίσχυση της υπηρεσίας, ακόμα περισσότερο», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Χρειάζονται οπωσδήποτε προσλήψεις», διαμηνύει και ο κ. Γιαλαμάς, υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορα της χώρας, με την ίδια αυταπάρνηση, όπως κάνουμε εδώ και 22 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια