GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξάνθη – Γιορτές Παλιάς Πόλης: Τεράστιο το ρίσκο που αναλαμβάνει ο Δήμος Ξάνθης!

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, για την Ξάνθη είναι ένας σημαντικός οικονομικός και πολιτιστικός θεσμός, που βεβαίως μια πόλη μακριά απο τα αστικ...


Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, για την Ξάνθη είναι ένας σημαντικός οικονομικός και πολιτιστικός θεσμός, που βεβαίως μια πόλη μακριά απο τα αστικά κέντρα και τον αμιγή τουρισμό, αν μη τι άλλο, αναμένει την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων απο κάθε άποψη.

Πέρσι, οι Γιορτές αυτές ακυρώθηκαν, λόγω της πανδημίας και του σοβαρού επιδημιολογικού φορτίου.

Φέτος και ενώ όλα έδειχναν ότι η χώρα δεν θα συρθεί εύκολα σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας αυτής, τα νούμερα ξαφνιάζουν αρνητικά σε βαθμό που η ανησυχία είναι διάχυτη.

Ο Δήμος Ξάνθης, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα του Κέντρου Πολιτισμού, έχει προβεί στην ολοκλήρωση του προγράμματος, οι Σύλλογοι έχουν οργανωθεί και αυτοί, και απ’ ότι φαίνεται οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, θα ξεκινήσουν στις 4 Σεπτεμβρίου έως 11 του επόμενου μήνα.

Μεγάλο το ρίσκο για τους διοργανωτές!

Όσο και αν θέλουμε να δούμε θετικά την πρωτοβουλία του Δήμου να διοργανώσει εν μέσω μιας πανδημικής έξαρσης ΓΙΟΡΤΕΣ, σε έναν οικισμό που εκ των πραγμάτων έχει περιορισμένη οδική κυκλοφορία, τα δε στέκια των Συλλόγων και οι εκδηλώσεις γίνονται επίσης σε συγκεκριμένο χώρο, έστω και ανοιχτό, αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο!

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:

Παράλληλα, ζητείται από τους διοργανωτές η εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας όπως η αποφυγή του συνωστισμού, η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρων, να υπάρχουν αντισηπτικά στα τραπέζια και η τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα, με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής.

-Ποιος λοιπόν θα ορίσει το 1,5 μέτρα απόσταση ασφαλείας στα χιλιάδες άτομα που θα προσέλθουν όπως πάντα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης;

-Ποια η ευθύνη του Δήμου Ξάνθης και του Κέντρου Πολιτισμού, στην ανοιχτή πρόσκληση προσέλευσης κόσμου, σε έναν χώρο που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, συνωστισμός και άρα θα είναι η αιτία μετάδοσης του φονικού ιού;

-Με ποια μέτρα ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι Πολιτιστικοί – Καρναβαλικοί Σύλλογοι και ποιος θα ελέγχει την τήρηση αυτών;

-Οταν η οργανωμένη εστίαση αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, πως σε χώρους μη οργανωμένους και όχι απο επαγγελματίες του είδους θα υπάρξει η μέριμνα και η τήρηση των μέτρων προφύλαξης;

Οι Κίνδυνοι…

Ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι Νίκος Σύψας και Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Οι δυο τους στάθηκαν περισσότερο στις εικόνες από τα πανηγύρια, με τον κ. Σύψα να τονίζει χαρακτηριστικά όταν αν αυτά συνεχισούν «θα έχουμε σίγουρα ατύχημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βατόπουλος, ανέφερε ότι «τα πανηγύρια μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα».

Χοροί, ξεφαντώματα, αναλλοίωτα συστατικά των πανηγυριών, θυσία προς διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ή, όπως λέει στο News 24/7 ο καθηγητής Λαογραφίας, Μανόλης Βαρβούνης, ένα τραύμα κοινωνικό, για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Ένα ετυμολογικό σκάλισμα αρκεί για να εξηγήσει την ερμηνεία τους και να αποδώσει τα αίτια της απαγόρευσής τους. Πανηγύρι, πανήγυρις, “πᾶς+ἄγυρις”, όπου “ἄγυρις” ίσον “συνάθροισις”. Κι όπου συνάθροιση, ένεκα πανδημίας, φέτος σημαίνει απαγόρευση. Η ετυμολογία, όμως, όπως και η φετινή συγκυρία, δεν αρκούν για να εξηγήσουν το μέγεθος της διαχρονικής τους παρουσίας και δυναμικής στο πολιτισμικό –πολλώ δε θερινό- στάτους της ελληνικής κοινωνίας.

-Τι θα πράξει λοιπόν ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού και η Οργανωτική Επιτροπή; Θα θυσιάσουν το λαϊκό πανηγύρι των ΓΙΩΡΤΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ένεκα της πανδημίας προστατεύοντας τον άνθρωπο ή θα “θυσιάσουν” την πανδημία μπροστά στο “πολιτικό κέρδος” ενός θεσμού;

Η ευθύνη, πρωτίστως, στο Δήμο Ξάνθης!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια