GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μπορείς να ξεφορτωθείς τη κυτταρίτιδα με διατροφή;

Η θέα της κυτταρίτιδας, όπου και αν αυτή βρίσκεται, στους γλουτούς, στους γοφούς, στην κοιλιά ή στα μπράτσα, είναι ικανή να επηρεάσει την ...

Η θέα της κυτταρίτιδας, όπου και αν αυτή βρίσκεται, στους γλουτούς, στους γοφούς, στην κοιλιά ή στα μπράτσα, είναι ικανή να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή μας. Στην πραγματικότητα, η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλους. Σύμφωνα με έρευνες, 9 στις 10 γυναίκες αντιμετώπισαν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας κάποια στιγμή της ζωής τους, ακόμα και αν ήταν γυμνασμένες ή είχαν χαμηλά επίπεδα λιπώδους ιστού.

Τι είναι και πώς σχηματίζεται;

Η κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή της ομοιομορφίας της επιδερμίδας και τη δημιουργία εικόνας «φλοιού πορτοκαλιού» σε συγκεκριμένα σημεία, τις λεγόμενες ζώνες κυτταρίτιδας, όπως η περιοχή της κοιλιάς και των γλουτών, αλλά και όπου αλλού μπορεί να συσσωρεύεται λίπος σε έναν οργανισμό. Οι απόψεις σχετικά με τα αίτια πρόκλησης της κυτταρίτιδας είναι ποικίλες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται η γενετική προδιάθεση, σε άλλες η μορφή των ιστών (λιπώδους και συνδετικού ιστού) αλλά και οι ενδοκρινικές διαταραχές. Δηλαδή οι ορμονικές διαταραχές και η κακή κυκλοφορία αίματος. Συγκεκριμένες ορμόνες εμπλέκονται στη δημιουργία κυτταρίτιδας, όπως η ινσουλίνη που προκαλεί την εναπόθεση λίπους. Αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης συμβαίνει σε άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες απλών σακχάρων (όπως τα γλυκά) αλλά και σε γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Το φύλο παίζει επίσης τον ρόλο του. Η κυτταρίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες αλλά εμφανίζεται και στους άντρες.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απώλεια βάρους;

Αρκετοί πιστεύουν ότι χάνοντας βάρος θα εξαφανισθεί και η κυτταρίτιδα. Δυστυχώς, η αντιμετώπισή της είναι αρκετά πιο σύνθετη. Ο περιορισμός του όγκου των λιποκυττάρων – που προκύπτει από την απώλεια βάρους – μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι θα την εξαλείψει. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η σωστή και υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουρ
γία της κυτταρίτιδας αλλά και στην αντιμετώπισή της. Υπάρχουν όμως και αδύνατοι άνθρωποι που έχουν κυτταρίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, η διερεύνηση πιθανών ορμονικών διαταραχών είναι μονόδρομος.

Ο ρόλος της διατροφής

Οπως και η άσκηση, η υγιεινή διατροφή μπορεί να προλάβει τον σχηματισμό της, ή τουλάχιστον να περιορίσει τον βαθμό εμφάνισής της. Ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής με την επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να δώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η τακτική τους κατανάλωση θα σας προσφέρει αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών και μικροστοιχείων, τα οποία προάγουν τη φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου και την προστασία των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και προκαλούν τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι κυρίως οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά θα τα βρείτε στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Κρατήστε λοιπόν τον γενικό κανόνα: καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μία σαλάτα σε κάθε γεύμα και 2-3 φρούτα ημερησίως.

Επιλέξτε τις κατάλληλες πρωτεΐνες

Η επαρκής πρόσληψη αμινοξέων, που αποτελούν τη δομική μονάδα των πρωτεϊνών, είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου και συνδετικού ιστού. Η μείωσή τους επιδεινώνει την εικόνα της κυτταρίτιδας. Καταναλώστε τακτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, όπως λευκό κρέας – κοτόπουλο και ψάρι –, αβγό, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα προκαλεί την αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, οπότε και τη δημιουργία και αποθήκευση λιπώδους ιστού. Αποφύγετε τρόφιμα όπως ντόνατς, αναψυκτικά με ζάχαρη, κέικ και άλλα γλυκά. Παράλληλα, περιορίστε τα επεξεργασμένα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Προτιμάτε τα ολικής άλεσης

Αν ανησυχήσατε ότι θα πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα, σας ενημερώνω ότι ο τύπος και η ποσότητα των υδατανθράκων κάνει τη διαφορά. Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός του γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικού φορτίου. Το γλυκαιμικό φορτίο περιορίζεται με τον σωστό καταμερισμό των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη θα πρέπει να επιλέγετε ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι κ.λπ. Η παρουσία των φυτικών ινών του φύτρου αλλά και η προσθήκη σπόρων καθυστερούν την απορρόφηση, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Προτιμήστε να φτιάχνετε το τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, με δίκοκκο σιτάρι, με σπόρους ή χωρίς. Βάλτε στα σνακ σας κράκερ σίκαλης ή πολύσπορα και στα κυρίως γεύματά σας ζυμαρικά ολικής άλεσης, ρύζι καστανό ή κινόα.

Προσθέστε υγιεινά λιπαρά

Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά με ω-3 λιπαρά οξέα. Οι καλύτερες ζωικές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ φυτικές ο λιναρόσπορος, το σησάμι και το ταχίνι, οι ξηροί καρποί κ.ά. Η επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στην καλύτερη μικροκυκλοφορία του αίματος. Ετσι τα κύτταρα της επιδερμίδας θρέφονται καλύτερα και η εικόνα της κυτταρίτιδας βελτιώνεται.

Προσέξτε τις μερίδες σας

Στόχος σας θα πρέπει να είναι η επίτευξη φυσιολογικού βάρους. Ο έλεγχος των μερίδων σάς επιτρέπει να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας γεύματα, χωρίς όμως να λαμβάνετε υπερβολικές θερμίδες. Παράλληλα αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα, τα γλυκά και το αλκοόλ που μπορεί να σας φορτώσουν με πολλές θερμίδες.

Μην ξεχνά τε την τακτική άσκηση

Εκτός από τη βοήθεια που θα σας προσφέρει στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη της κυτταρίτιδας, θα συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.

Μην ξεχνάτε…

Αν, τέλος, συνεχίζετε να έχετε λίγη κυτταρίτιδα μετά τη βελτίωση της διατροφής μέσω της υιοθέτησης των παραπάνω οδηγιών και την τακτική σας άσκηση, θυμηθείτε ότι πρέπει να συνεχίζετε την προσπάθειά σας για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Οσο μεγαλύτερο είναι, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά σας!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Πηγή: vita.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια