Αρχαγγελιώτισσα Ξάνθης: Το πανθρακικό προσκύνημα
Αρχαγγελιώτισσα Ξάνθης: Το πανθρακικό προσκύνημα
Στη θρακική γη, βορειοανατολικά της πόλης της Ξάνθης και στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, βρίσκεται η μονή της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας
Η κατάφυτη περιοχή στην οποία είναι χτισμένη η μονή προσφέρει εξαιρετική θέα στον κάμπο της Ξάνθης.
Το ιστορικό της μονής
Για την παλαιότερη ζωή του μοναστηριού οι υπάρχουσες πληροφορίες είναι λιγοστές. Πάντως, από σημειώσεις και ενθυμήσεις που είχαν καταχωριστεί κατά καιρούς σε εκκλησιαστικά βιβλία από μοναχούς, πληροφορούμαστε ότι το μοναστήρι υφίστατο, και μάλιστα με την ίδια ονομασία, το έτος 1559.
Οι δαπάνες καλύφθηκαν από χρήματα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι με εράνους, ενώ σημαντική υπήρξε η οικονομική υποστήριξη των καπνεμπόρων της Ξάνθης.
Το 1844 οικοδομήθηκε και το καμπαναριό, το μοναδικό την εποχή εκείνη σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή.
Μετά την ανακατασκευή της η Αρχαγγελιώτισσα, παρά τις οικονομικές δοκιμασίες που υπέστη, συνέβαλε στο μέτρο των δυνατοτήτων της στη συντήρηση των σχολείων της Ξάνθης και στην ανέγερση του επισκοπικού μεγάρου της πόλης.
Το 1913, κατά την πρώτη βουλγαρική κατοχή, τα κειμήλια της μονής αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία. Μεταξύ άλλων, οι Βούλγαροι άρπαξαν 33 πολύτιμους κώδικες, τους οποίους μετέφεραν μαζί με εκείνους της μονής της Παναγίας της Καλαμούς στη Σόφια.
Η ονομασία της μονής
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την ονομασία Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, η μονή λεγόταν κατά το μακρινό παρελθόν και Παναγία Χαλκαλιώτισσα.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Ξάνθης, που στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα της μονής της Αρχαγγελιώτισσας, περιλαμβάνει φορητές εικόνες, χρυσοκέντητους επιταφίους, λειτουργικά σκεύη, χειρόγραφα και έντυπα λειτουργικά βιβλία, σφραγίδες και άμφια, ξυλόγλυπτα.
Πηγή : in.gr - άρθρο του Βαγγέλη Στεργιόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια