GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καθησυχάζει το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για τη θολότητα των νερών στις ακτές της Βορείου Ελλάδος

Καθησυχαστικό είναι το παράρτημα Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ για το φαινόμενο της αύξησης του φυτοπλαγκτόν που παρατηρείται στις θάλασσες της περιοχής...

Καθησυχαστικό είναι το παράρτημα Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ για το φαινόμενο της αύξησης του φυτοπλαγκτόν που παρατηρείται στις θάλασσες της περιοχής, και μεταφράζεται σε θολά νερά ή και φυσαλίδες.  Με ανάρτηση στο facebook, εξηγεί τα αίτια και τις συνέπειες του φαινομένου αλλά δεν παραλείπει να εκφράσει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη της περιφέρειας ΑΜΘ για το θέμα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας.

  Αναλυτικά:
  “Η θολότητα των νερών σε όλες τις ακτές τις βορείου Ελλάδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης του φυτοπλαγκτού όπως δείχνει και η  φωτογραφία (πυκνότητα χλωροφύλλης) του ωκεανογραφικού δορυφόρου. Μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού σημαίνει επίσης μεγάλη αύξηση ζωοπλαγκτού που το καταναλώνει, όπως επίσης και μεδουσών (Χαλκιδική) αλλά και μικρών ψαριών. Αυτή η μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού ίσως οφείλεται στις πολλές βροχές του Ιουνίου που κατέβασαν θρεπτικά υλικά προς την θάλασσα με τα ποτάμια.

  Η αύξηση φυτοπλαγκτού (χλωροφύλλης) όμως έχει και ευεργετικά αποτελέσματα.  Απορροφά διοξείδιο του άνθρακα με την φωτοσύνθεση, έτσι το διοξείδιο διαχέεται (διαλύεται) με ταχύτερους ρυθμούς στο νερό της θάλασσας. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης εμπλουτίζει με οξυγόνο το νερό (αν και έχει μικρότερη διαλυτότητα λόγω ανόδου θερμοκρασίας). Το όφελος στην όλη διαδικασία, δηλαδή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, είναι μεγάλο, αφού το αέριο αυτό είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Κολυμπήστε άφοβα προς το παρόν. Προσοχη μόνο στις τσούχτρες που μπορεί να εμφανιστούν. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη.

  Την επόμενη φορά μπορούμε να συνδράμουμε σαν ΓΕΩΤΕΕ σε συσκέψεις και ο νοών νοείτω”.

Θα εκλείψουν και οι αφροί στη θάλασσα

  Παράλληλα σε σχέση με τους αφρούς που σχηματίστηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας, σημειώνεται:

  Οι αφροί που σχηματίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας είναι θρομβωμένο πλαγκτόν που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού τους. Το φαινόμενο θα εκλείψει όταν τελειώσουν τα θρεπτικά υλικά ή όταν καταναλωθούν από οργανισμούς ανώτερου τροφικού επιπέδου. Πιθανότατα θα έχουν καλύτερες ψαριές βραχυπρόθεσμα οι αλιείς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια