Πώς το ασβέστιο γίνεται συνοδοιπόρος των παιδιών για μια ζωή
Πώς το ασβέστιο γίνεται συνοδοιπόρος των παιδιών για μια ζωή
Η εφηβεία είναι η εποχή της ταχείας σωματικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από τη διατροφή. Το ασβέστιο είναι ένα πολύ βασικό ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή, στην κανονική ανάπτυξη και τη διατήρηση των οστών.Η πιο κρίσιμη περίοδος εναπόθεσης ασβεστίου στα οστά είναι η εφηβεία. Ομως, τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι δεν πίνουν αρκετό γάλα για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Το ασβέστιο, δηλαδή, έχει θεμελιώδη ρόλο για τη δημιουργία της οστικής μάζας ώστε να μπορούν τα οστά να υποστηρίζουν τις σωματικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων, ιδιαίτερα λόγω της οστεοπόρωσης. Υπολογίζεται δε ότι λιγότερο από ένα κορίτσι στα δέκα και μόνο ένα αγόρι στα τέσσερα, ηλικίας 9 έως 13 ετών, λαμβάνουν ποσότητες ασβεστίου ίσες ή και μεγαλύτερες από αυτές που απαιτεί ο οργανισμός τους.
Ανάπτυξη οστών
Ο ρόλος της ορθής ανάπτυξης των οστών στην παιδική ηλικία έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η περισσότερη οστική μάζα που θα υπάρχει στην ενήλικη ζωή δημιουργείται στις ηλικίες 9-19 ετών.
Μεταξύ 11 και 15 ετών τα παιδιά δημιουργούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% της οστικής μάζας που θα έχουν ως ενήλικες. Μέχρι που θα συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, γύρω στα 17, θα έχει δημιουργηθεί περίπου το 90% της ενήλικης οστικής τους μάζας. Παρότι τα αποτελέσματα της χαμηλής κατανάλωσης ασβεστίου δεν φαίνονται στην παιδική ηλικία, η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης αργότερα στους νέους ανθρώπους. Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου, η έλλειψη ασβεστίου δεν φαίνεται άμεσα, αλλά μόνο με εξετάσεις οστικής πυκνότητας.
Η σωματική άσκηση έχει ουσιαστικό ρόλο στον καθορισμό της οστικής μάζας, της δύναμης και του σχήματος των οστών, ενώ το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα τρόφιμα επιλογής για την κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο. Τα συγκεκριμένα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτό το ιχνοστοιχείο. Το άπαχο γάλα ή το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και διατηρούν ανέπαφο το περιεχόμενό τους σε ασβέστιο. Μην ξεχνάτε, επίσης, πως άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χρώματος σκούρου πράσινου (μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο κ.λπ.).
Σοφία Τικταμπανίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια