Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 30.5.20...
Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»:
- Υπάρχουν σήμερα περιοχές της χώρας μας για ειδικούς
λόγους, κάποιοι μπορεί να είναι κατανοητοί, κάποιοι είναι ακατανόητοι σε
εμένα, που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού.
- Ο μαζικός εμβολιασμός των συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα του κορονοϊού.
- Και μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία αλλά και την τσέπη του κάθε πολίτη, την εθνική οικονομία αλλά και την πολύτιμη φήμη της χώρας μας.
- Και στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό.
- Σε
λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία
μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η
επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών
και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
- Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.
- Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις.
Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να
έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι.
- Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.
- Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα.
Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης
Η πανδημία της COVID-19 ήταν μεγάλο σοκ για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως και για την ελληνική. Ωστόσο, μία σειρά θετικών δεικτών και οι πρόσφατες εξελίξεις, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα και ότι εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης:
- Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 πέτυχε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%. Αυτή η επίδοση την κατατάσσει στις τέσσερις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ.
- Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, καλύτερα από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση, καθιστώντας ρεαλιστική την επίτευξη της πρόβλεψής της για ανάπτυξη 3,6% φέτος. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο ΟΟΣΑ, έχουν κάνει ακόμη υψηλότερες εκτιμήσεις, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 4,1% και 3,8%, αντίστοιχα.
- Παρά τις πιέσεις από την πανδημία, τα αποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης, απορρόφησαν τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Η ανεργία, μειώθηκε το 2020 στο 16,4%, από 17,3% το 2019.
- Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκε σημαντικά στα 47,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 75,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
- Τους τελευταίους 9 μήνες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον Moody’s και τον S&P.
- Η Ελλάδα άντλησε συνολικά 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλό κόστος από τον Ιούλιο του 2019.
- Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης της πανδημίας.
- Ο δείκτης PMI, που αντανακλά την πορεία της μεταποίησης, αυξήθηκε τον Μάιο στις 58 μονάδες από 54,4 τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2000. Επιπλέον, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση.
- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ESI) έφτασε σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο.
- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και υπήρξαν ξένες άμεσες επενδύσεις, παρά την πανδημία, όπως της Microsoft που επέλεξε την Ελλάδα για το νέο data center της, της Pfizer που ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου κόμβου στη Θεσσαλονίκη και της Volkswagen (και του πιλοτικού προγράμματός της) για ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια.
- Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς πέντε αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της.
Οι παραπάνω θετικοί δείκτες και εξελίξεις είναι ο καρπός μίας υπεύθυνης, καλά σχεδιασμένης και αποτελεσματικής εφαρμογής της στρατηγικής της κυβέρνησης, η οποία διαμορφώνει στέρεη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ψηφιακοί τίτλοι σπουδών για αποφοίτους Γυμνασίων, Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων
Τη δυνατότητα να εκδίδουν ψηφιακά το απολυτήριο ή το πτυχίο τους έχουν οι απόφοιτοι Γυμνασίων, Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2016-2017 και εξής. Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση / Αποφοίτηση από το σχολείο».
- Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται κωδικοί Taxisnet, ενώ για όσο διάστημα ο απόφοιτος είναι ανήλικος, οι τίτλοι εκδίδονται με ενέργειες των κηδεμόνων.
- Το απόσπασμα του τίτλου που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, αποθηκεύεται στην θυρίδα του πολίτη (https://my.gov.gr/) και μπορεί είτε να σταλεί ηλεκτρονικά σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, είτε να τυπωθεί και να κατατεθεί.
Όπως και στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί (ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία και την ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς), στόχος είναι η μείωση τόσο του απαιτούμενου χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη, όσο και των διοικητικών βαρών για τις υπηρεσίες.
Ξεκινά η Γραμμή 4 του Μετρό
Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, επιτέλους ξεκινάει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, η Γραμμή 4 του Μετρό.
- Η αρχική Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό – στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – προέβλεπε την κατασκευή δύο επεκτάσεων: Της Γραμμής 2 από το Πανεπιστήμιο προς το Άλσος Βεΐκου, και της Γραμμής 3 από την Πανόρμου προς το Μαρούσι.
- Για κατασκευαστικούς και λειτουργικούς λόγους, το 2004 επελέγη η δημιουργία μια νέας Γραμμής – της Γραμμής 4 σε σχήμα U – με συνένωση σε κάποια σημεία με το υπάρχον δίκτυο, με πρώτη εξαγγελία για την εκκίνηση του διαγωνισμού το 2005.
- Το 2006 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες συγκοινωνιακού επιπέδου και οι μελέτες σε επίπεδο engineering ξεκίνησαν το 2008. Από τότε έγιναν πολλά, και το έργο πήγε αρκετά ‘‘πίσω’’. Από τα μνημόνια του 2010, μέχρι την περήφανη διαπραγμάτευση του 2015.
- Στα μέσα του 2017 ξεκίνησε ο διαγωνισμός, ξεκίνησε όμως και ο “χορός” των δικαστικών προσφυγών στο ΣτΕ, που έβαλε “φρένο” στην υλοποίηση του έργου.
- Η
Κυβέρνηση μας παρέλαβε ένα έργο σταματημένο, που αντιμετώπιζε πολλά και
σύνθετα προβλήματα, και είχε ένα και μοναδικό στόχο: Να το ξεμπλοκάρει,
ώστε μετά από 15 και πλέον χρόνια να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Τελικά υπογράψαμε τη Σύμβαση στις 29 Μαρτίου 2021.
- Η Γραμμή 4 έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας και γι’ αυτό προβλέπεται η κατασκευή νέων σταθμών σε κομβικά σημεία του κέντρου, όπως π.χ. τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι.
- Επίσης, η Γραμμή 4 θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε πολλά σημαντικά κτήρια και εγκαταστάσεις, όπως δικαστήρια, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.
- Αποσυμφορούνται σταθμοί επιβαρυμένοι όπως πχ ο σταθμός του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η δικτύωση των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης, στο Πανεπιστήμιο και τον Ευαγγελισμό.
- Το έργο θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς εκτιμάται ότι η μέση εξοικονομούμενη ημερήσια ενέργεια υπολογίζεται σε 1.216 μεγαβατώρες και η μέση ημερήσια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 318 τόνους.
- Υπολογίζεται ότι με τη Γραμμή 4 θα μετακινούνται συνολικά περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 60.000.
- Οι πρόδρομες εργασίες, θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, αφορούν αρχαιολογικές εργασίες και μετατόπιση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας σε όλους τους χώρους που θα γίνουν οι σταθμοί μετρό και τα φρέατα, κυκλοφοριακές μελέτες και παρακάμψεις.
- Η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη του έργου κυμαίνεται περίπου στο 1,6 δισ ευρώ με
χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εξετάζεται μάλιστα η εφαρμογή ενός νέου χρηματοδοτικού
μοντέλου ΒΙΜ (Building Information Modeling), που ενισχύεται από την
Κομισιόν και αποτελεί μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια