Η Βόρεια Ελλάδα το κέντρο των Βαλκανίων
Η Βόρεια Ελλάδα το κέντρο των Βαλκανίων
Σε ισχυρό οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων θα αναδειχθεί η Βόρεια Ελλάδα. Τα σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν αναμένεται ν’ αλλάξουν την εικόνα της ευρύτερης περιοχής, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει το ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ταμείο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Μεταπολεμικά, είναι η δεύτερη φορά που έχουμε αυτή την ευκαιρία, η πρώτη ήταν με την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται και ιδιαίτερα σε παρατεταμένες δύσκολες περιόδους όπως αυτή που ταλανίζει την Ελλάδα σχεδόν 12 χρόνια. Φαίνεται, πάντως, ότι οι Κυβερνώντες σήμερα δεν έχουν διάθεση να χάσουν χρόνο και να γυρίσουν την πλάτη στη μεγάλη ευκαιρία της πατρίδας μας.
Στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν βιομηχανίες που θα δώσουν νέο τόνο στην ανάπτυξη και θα ξαναβάλουν τη χώρα στο σωστό αναπτυξιακό δρόμο. Οι αυξημένες επιδοτήσεις που θα δοθούν στη Δυτική Μακεδονία θα αποτελέσουν το μαγνήτη για τις νέες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα πρέπει να επιλεγούν με σωστά κριτήρια και να υλοποιηθούν με ταχύτητα.
Στη Θράκη, οι επενδύσεις έχουν διττό χαρακτήρα. Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία, σηκώνοντας παράλληλα ένα τείχος απέναντι στην τουρκική διείσδυση. Τα μηνύματα και από εκεί είναι ευνοϊκά.
Το στρατηγικό έργο του Τερματικού Σταθμού (FSRU) αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) βρίσκεται λίγο πριν την έναρξη της κατασκευής του, με οριζόντια λειτουργία το 2023. Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων επενδύουν ποικιλοτρόπως στο κομβικής σημασία για την Ελλάδα έργο.
Η Βουλγαρία μετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο. Η Βόρεια Μακεδονία είναι προ των πυλών για τη δική της συμμετοχή. Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, αλλά και Β. Μακεδονία, έχουν ήδη συμφωνήσει και κλείσει συγκεκριμένες χωρητικότητες στο FSRU για να προμηθεύονται φυσικό αέριο που θα καλύπτει τις ανάγκες τους.
Ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη μετατρέπονται σε κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου. Το HUB της Αλεξανδρούπολης γίνεται πραγματικότητα. Η τεράστια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 840 MW στην Αλεξανδρούπολη θα έχει μέτοχο τη Β. Μακεδονία και θα προμηθεύει από το 2023 ηλεκτρικό ρεύμα Βουλγαρία και Β. Μακεδονία.
Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα ζωντανέψει από τις λειτουργίες του FSRU και από τις Στρατιωτικές δραστηριότητες μεταφορών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, δημιουργούνται μεγάλες πολυεθνικές επενδύσεις. Η παρουσία τους και μόνο θα είναι ανατρεπτική για κάθε ξένο που ορέγεται την περιοχή.
Η συνεχής δράση της Κυβέρνησης που επιζητά επενδύσεις θα φέρει αποτέλεσμα. Οι συγκυρίες μάς ευνοούν. Η Βόρεια Ελλάδα θ’ αλλάξει όψη και η Θεσσαλονίκη θα γίνει η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια